(Od)zarjaveli spomini: konzerve, spomini in čustva

Spomin se nahaja tako v možganskih povezavah kot tudi v materialnosti, zunanjosti. Pomembno je, da spomine prikličejo predmeti, in zgodbe, ki jih povezujemo s predmeti ali jih dobimo iz njih, imajo lahko izzovejo tako intimen kot kolektiven odziv. Pomislite na pločevinasto konzervo. Konzerviranje je staro okoli 200 let, in posledice tega postopka so raznovrstne in široke: konzervirana hrana je redefinirala vojsko in industrijo, potovanja in vsakodnevno življenje. Kdo ve, če bi bila brez konzerv osvojena oba zemeljska tečaja, da ne omenjamo poletov v vesolje. Sčasoma je pločevinasta konzerva postala metaforično in prehransko izjemno močan objekt, ki prenaša in poraja narative: v interakcijah z objekti nastajajo zgodbe, obujajo se spomini, ki jih porajajo oblikovanje in embalaža, otip kovine, zvok odpiranja konzerve, vonj njene vsebine, vse to nam omogoča, da si predstavljamo daljne kraje.

Delavnica bo priložnost za ustvarjanje prostora interakcije in deljenja prek ukvarjanja s konzervami in spomini in njihovega strukturiranja v narative in občutja.

Vodja: Tanja Petrović

Priprava: S seboj prinesite dve pločevinki konzervirane hrane (ribe, paštete, meso, zelenjava ipd.), ki vam pomenijo nekaj posebnega – lahko so iz vaše države ali pa so na kakršen koli način povezane s kakšno vašo izkušnjo. Eno konzervo bomo porabili za skupno razstavo, drugo pa za pojedino iz konzerv ob zaključku dogodka. Zraven prinesite še kratko zgodbo, osebni spomin, pesem ali skulpturo (kar želite), ki je povezana s konzervami ter s spomini in občutji, ki jih vzbujajo.

Delavnica bo trajala dve uri in pol in bo razdeljena na tri komplementarne dele:

  • Zgodbe iz konzerve: udeleženci bodo predstavili zgodbe, spomine in asociacije, ki jim jih vzbujajo konzerve. Iskali bomo skupen narativ in emotivne elemente, poudarili pa tudi regionalne in individualne posebnosti. Povezovanje in izmenjava!
  • Skupna razstava: Na podlagi teh narativov in njihovih materializacij bodo udeleženci konceptualizirali, zasnovali in izdelali zemljevid zgodb emotivne mreže. V pomoč pri vizualnem izražanju bodo na voljo tiskalnik, vrvi, zemljevidi, oglasi za konzervirano hrano ipd. Spreminjanje predmetov, ustvarjanje novih zgodb!
  • Pojedina iz konzervNa koncu se bodo udeleženci ukvarjali s povezovanjem zgodb in gurmanskega doživetja, tako da bodo kombinirali različne pristope h konzerviranju in preizkušali različne kombinacije konzervirane hrane. Dovoljene so vse kombinacije!

OBVEZNA PRIJAVA: Če se želite udeležiti delavnice, nam do 30. julija pošljite potrditev na e-poštni naslov tamara.bracic.vidmar@bunker.si. Število mest je omejeno.

Datum

30. 08. 2019
Expired!

Čas

14:30 - 17:00

Lokacija

ZRC SAZU
Ljubljana