Maska: CIKEL YUFU – Alma Gačanin: KAKO DOBRO SI SE ODREZALA DANES?

»Neoliberalizem je razgradil socialno državo, da bi lahko vzpostavili neoliberalno državo, ki je definirana kot podjetje, ki mora biti karseda vitko, kot stolpnice na Manhattnu.« Katja Praznik: Delo umetnosti: Nevidno delo in zapuščina jugoslovanskega socializma (Maska, 2023).

Alma Gačanin, rojena v Sarajevu, je umetnica, pesnica in feministka. Leta 2015 je zastopala Bosno in Hercegovino na Bienalu mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja v Milanu, leta 2022 pa prejela nagrado ZVONO, ki velja za eno najbolj referenčnih nagrad za mlade umetnice in umetnike iz BiH. Pri svojem delu se osredotoča na raziskovanje kritičnih vprašanj sodobne, neoliberalne družbe, še posebej v zvezi z oblikami dela, zlasti prekarnega, s poudarkom na položaju žensk. Zanimajo jo različni mediji, med drugim risba, fotografija, performans in video.

Performans Kako dobro si se odrezala danes? problematizira nevidno in nadurno delo ter postavlja pod vprašaj čas, denar, vrednost ter spolno delitev dela. Ob razmišljanju o neenakosti in okoljski škodi se ne moremo izogniti misli na apokalipso. Osrednje vprašanje performansa je torej, ali si sploh lahko predstavljamo prihodnost, v kateri nas ne bodo izkoriščali za kopičenje kapitala. Avtorica skozi performativno (fizično) vadbo problematizira strukture moči in razpira diskurz o vrednotah, moči in uspešnosti.

»Prijatelj mi je povedal, da je šel prvič na morje, ko je imel 14 let. Jaz sem bila prvič na morju, ko sem bila ravna kot deska, in tega se spominjam z veliko radostjo. S sošolcem sva se igrala na plaži, brezspolna, enostavno otroka. Kmalu se je vse spremenilo, ne spomnim se točno kdaj. Vem le, da je postalo neprijetno.« Alma Gačanin

Avtorica: Alma Gačanin
Performerji: Alma Gačanin, Grega Močivnik, Gal Oblak
Dramaturgija: Diana Meheik
Odrska postavitev: Meta Grgurevič, JAŠA
Kostumografija: Tina Kolenik
Oblikovanje zvoka: Maks Pust
Tehnično vodstvo in oblikovanje luči: Igor Remeta

Producentka: Polona Dolžan
Produkcija: Maska Ljubljana
Partner: Bunker

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Performans je del evropskega projekta PERIFERNE VIZIJE – k transnacionalni založniški kulturi.
Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.

Datum

26. 01. 2024
Expired!

Čas

20:00 - 21:00

Vstopnina

10€ / 7€

Spletni nakup kart

VSTOPNICE / TICKETS

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija