Mare Bulc: VIA MAMA

Dogodek primeren za spremljanje preko slušne zanke. Prosimo, preklopite na program T-coil.

Petnajst let po Zadnji egoistični predstavi in pet let po Prvi altruistični predstavi se režiser Mare Bulc vrača na oder v tretjem docela avtorskem projektu. Kakor prvi njegov solo ni bil zares egoističen in drugi ne altruističen, tako je tudi tretji le delno vezan na izhodiščno povezavo med gledališko skupino Via Negativa in avtorjem. Predstava Via Mama je namreč nastala v sklopu 20. obletnice gledališke skupine Via Negativa, ki je avtorja uprizoritve za to priložnost povabila k uprizarjanju njenih starih besedil. A Bulca je nanašanje na skupino in njena besedila (ponovno) zapeljalo v samonanašalne vode. Avtor se v uprizoritvi, ki jo žanrsko označuje kot stand-up, spopade s svojo primarno (gledališko in družinsko) socializacijo.

“Mare Bulc je dober pripovedovalec. Zgodbe so precizno strukturirane, očiščene vsega odvečnega, in taka je tudi interpretacija. Brez igralskih klimaksov in antiklimaksov, brez dvigovanja glasu, s hladnim, distanciranim tonom in slogom vzdržuje trajno napetost. To v primernih dozah rahljajo ironični “skupinski prizori” … Solo performans Via Mama ima vse, kar mora imeti vsak projekt Vie Negative: redukcijo na bazične uprizoritvene elemente, demonstracijo kolektivnih postopkov ustvarjanja, spodmikanje lastne pozicije ustvarjalca in spodmikanje pozicij gledalke. Gledalke, ki ve, da ji predstava ne dopušča gotovosti. Gledalke, ki zato dopušča možnost, da mama iz Vie Mame nima nobene zveze ne s performerjevo mamo in ne z mamo njegovih kolegov, ampak je popolnoma nemimetičen konstrukt o travmatičnem formiranju.“ – Petra Vidali, Večer

Marko “Mare” Bulc (1974) je nagrajevan gledališki režiser in performer. Programsko je vodil gledališče Glej, trenutno pa je umetniški vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Besedilo, režija, scenografija, kostum, izbor glasbe, nastop: Mare Bulc
V predstavi so uporabljene pesmi izvajalcev My chemical romance, Res Nullius, Abba, Leb i sol, Queen, Jani Kovačič, Danzig, Ančica Koprek, Oto Pesner in Nace Junkar.
Lučno oblikovanje in vodja tehnike: Igor Remeta
Tonski tehnik: Vid Starman
Tehnična ekipa: Manca Vukelič, Andrej Petrovčič, Duško Pušica
Izvršna producentka in odnosi z javnostjo: Sara Horžen
Producentka: Špela Trošt
Produkcija: Via Negativa
V sodelovanju z Zavodom Bunker
Programska podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

Datum

20. 05. 2023
Expired!

Čas

20:00 - 21:00

Vstopnina

10€ / 7€

Spletni nakup kart

VSTOPNICE/TICKET

Lokacija

Stara mestna elektrarna