Marco Donnarumma, Margherita Pevere: EINGEWEIDE

SPOŠTOVANI OBISKOVALCI, OBISK KULTURNIH PRIREDITEV JE MOGOČ Z IZPOLNJENIM PCT-POGOJEM OB PREDLOŽITVI OSEBNEGA DOKUMENTA. OBVEZNO JE NOSITI KIRURŠKE ALI MASKE FFP2.
Dokazila niso potrebna za mlajše od 12 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki.

Iz cikla 7 konfiguracij

Kaj pomeni ustvariti resnično avtonomen stroj, ki je neodvisen od človeškega nadzora? In kaj se zgodi, ko organi živijo zunaj telesa? Morda je edina resnična moč človeškega telesa v tem, da prevzema vedno nove oblike in identitete. Eingeweide je uprizoritev obreda koalescence. V zapuščeni nadrealistični pokrajini se dve človeški telesi nasilno prepleteta z umetno inteligentno (AI) protezo, zunajtelesnimi organi, ostanki računalniških strežniških farm in živalskimi ostanki.

Proteza se s pomočjo algoritmov umetne inteligence v realnem času uči gibanja, bivanja in nastopanja na odru. Organi utripajo, puščajo in se plazijo po tleh ter nosijo sledi mikrobnih kultur, ki so jih ustvarile. Zvok mišične aktivnosti performerjev se z algoritmi umetne inteligence zvišuje in preoblikuje v močno visceralno dogajanje, ki gledalca posrka v potopitveno izkušnjo. Telesi performerjev tako postaneta eno in mnogotero, na trenutke samozavestna, na trenutke izgubljena. Sta sredstvi za radikalno obliko telesnega eksperimentiranja, kjer se iz konvergence človeka, stroja in mikroorganizmov tvorijo spremenljive identitete. V tej konfiguraciji vsak element izrazito vpliva na drugega. Telesnost in duševnost se prepletata, pretresata in preizkušata.

Daleč od transhumanističnih idealov ali tehnofobnih stališč Eingeweide ustvarja svoj lastni besednjak simbolnih pomenov, pri čemer se odnos med ljudmi, tehnologijo in živimi-drugimi kaže kot kruta, poetična in ponižna oblika intimnosti.

Eingeweide je del cikla 7 konfiguracij (2014-2019) o konfliktih, povezanih s človeškim telesom v času umetne inteligence.

Vstopnina: 5 € | Rezervacije: info@bunker.si

Režija, izvedba, uprizoritev: Donnarumma, Pevere
Glasba, programiranje, AI robotika: Marco Donnarumma
Nosljivi biofilm, robotska koža: Margherita Pevere
Znanstveni partner: Raziskovalni laboratorij za nevrobotiko, Beuth Hochschule
Vizualno oblikovanje robotov in kostumografija: Ana Rajčević
3D modeliranje in robotski inženiring: Christian Schmidts
Oblikovanje svetlobe, odrska produkcija: Andrea Familari
Produkcija: Claudia Dorfmueller
Vodenje turneje: René Dombrowski
Foto: Manuel Vason, De Angelis, Spera, Trimboli

Produkcija Marca Donnarumme v sodelovanju z Margherito Pevere je nastala po naročilu festivala CTM (DE) in je bila izvedena v okviru Graduiertenschule na Univerzi za umetnost v Berlinu.

Postprodukcija: Zavod Kersnikova
Soorganizacija: Zavod Bunker
Gostovanje je del mednarodnega projekta European ARTificial Intelligence Lab, ki je podprt s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije, Ministrstva za kulturo RS, Ministrstva za javno upravo RS in Mestne občine Ljubljana – Oddelka za kulturo.

Datum

14. 12. 2021
Expired!

Čas

20:00

Vstopnina

5.00€

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija