Leja Jurišić: RDEČI GOZD, premiera

V sodelovanju z Anamario Bagarić, Urško Centa, Žiganom Krajnčanom, Gašperjem Kunškom, Kristýno Šajtošovao in Veroniko Valdés ter Petro Veber in Eduardom Raonom

Premiera: 14. 12. 2022 ob 20.00
Ponovitev: 15. 12. 2022 ob 20.00

Ljudje posegamo v gozd, a je tudi moč gozda, da oblikuje ljudi, neizogibna, pravi Leja Jurišić o konceptualnih vzgibih, ki so pognali nastajanje predstave Rdeči gozd. V gozd si gremo celit rane, v gozdu rane nastanejo, tišina gozda ni nenasilna, glasnost sveta prav tako ne. Gozd je mističen, fantastičen, nevaren, divji, močan, povzdignjen, osamljen, idiličen, naraven, živalsko kraljestvo, prostor za odmik ali hrepenenje, tudi prostor izkoriščanja in uničenja. Gozd je kraj samote, prepletenosti, zdravljenja, regresije, vzvišenosti, spontane rasti in propadanja.

Poskus izstopa iz vsakdanjih realnosti kapitalizma in njegovih ideoloških ter materialnih katastrof in nato pričakovanje počitka v gozdu se izkaže za iluzijo: “Vsak lik, ki je poslan v gozd, ga ima za pomembno oviro. Kljub temu, da gozd ni nikoli premagan, mora lik še vedno potovati skozenj. Med porazom in uspehom je vedno gozd. Pravzaprav je gozd tisti, ki omogoča uspeh lika. V gozd liki vstopajo z malo ali nič znanja, ven pridejo pa samozavedajoči se.” Jurišićeva povzema Erico Spelman. Z Rdečim gozdom se sooči šest plesalk in plesalcev, koreografinj in koreografov: Gašper Kunšek, Veronika Valdes, Žigan Krajnčan, Anamaria Bagarić, Kristyna Šatjošova in Uška Centa. Nastaja omnibus soočanj z gozdom in rdečo, individualnih vstopanj vanju, ki s seboj nosijo kolektivnosti, kolektivnih akcij, ki zahtevajo močne individualiste, gozd je kompleksen, ves obup in gnus pa je treba dvigniti k soncu, treba ju je potencirati in obsijati, da bi se naslajanje nad katastrofo končno prekinilo. Zato v Rdeči gozd.

Avtorica: Leja Jurišić v sodelovanju z Anamario Bagarić, Urško Centa, Žiganom Krajnčanom, Gašperjem Kunškom, Kristýno Šajtošová, Veroniko Valdés ter Petro Veber in Eduardom Raonom.

Ideja in koreografija: Leja Jurišić
Soavtorstvo in izvedba: Anamaria Bagarić, Urška Centa, Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek, Kristýna Šajtošová, Veronika Valdés
Scenografija, luč, kostumi, fotografije: Petra Veber
Avtor glasbe: Eduardo Raon
Tehnični direktor: Igor Remeta
Producent: Žiga Predan
Produkcija: Pekinpah

Program Pekinpaha sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo.

Rezervacije vstopnic: info@bunker.si

Datum

14. 12. 2022
Expired!

Čas

20:00

Vstopnina

10 € / 7 €

Spletni nakup kart

SPLETNI NAKUP

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija