GIBANICA: U.F.O.: POKLON KATALINI LADIK

Madžarsko-srbska pesnica in performerka Katalin Ladik, ki velja za »Yoko Ono Balkana« in obenem za pionirko hrupa in umetnosti performansa Jugovzhodne Evrope, je s projektom SoundBodyPoetry in performansom UFO Party iz leta 1969 pretresla takratno umetniško sceno in že v sedemdesetih letih uveljavila metode eksperimentalnega dela z glasom in fizičnim performansom. Nemško-slovenska naveza plesalke zvoka Jule Flierl in koreo-vokalistke Irene Z. Tomažin je ustvarila poklon, ki briše meje med poezijo, igro in eksperimentalnim glasovnim delom in obenem pomeni nadaljevanje njunega raziskovanja fizične izkušnje jezika in artikulacije različnih slojev glasu. »Na ta način spoznanja emancipiranega ženskega telesa iz dediščine Ladik aktualizirata in jih prestavita v polje sodobnih feminističnih tokov in novih materializmov, v katerih pridobivajo spektralni pojavi, materialnosti, preseganje centralnosti pojma človeka in raziskovanje onkraj antropocentričnega gledanja na stvarnost vse večji vpliv« (Urban Belina, portal Neodvisni, 22. 11. 2021).

Jule Flierl je študirala sodobni ples na Akademiji za ples v Salzburgu (SEAD) in koreografijo na EXERCE Montpellier in je kot plesalka med drugim sodelovala z Bryanom Campbellom, Martinom Nachbarjem, Ibrahimom Quarishijem, Tinom Sehgalom in Meg Stuart. Flierl deluje s somatsko glasovno metodo, t. i. »Lichtenbergerjevo metodo«. Trenje med njenim usposabljanjem v različnih sodobnih plesnih tehnikah ter njenim vokalnim treningom je utrlo pot njenim koreografskim delom, ki raziskujejo glas kot ples. STÖRLAUT (2018) odraža njeno raziskovanje zvočnih plesov Valeske Gert iz dvajsetih let prejšnjega stoletja.

Irena Z. Tomažin je plesalka, eksperimentalna pevka in filozofinja, ki deluje v eksperimentalnem gledališkem in glasbenem kontekstu. Njeno delo sta med drugim analizirali Bojana Kunst (Glas plešočega telesa) in Sophie Herr (Geste de la voix et théâtre du corps), njeni spisi o vokalni filozofiji pa so bili objavljeni v različnih umetniških publikacijah. Izdala je tri albume: Crying Games, Taste of Silence in Cmok v grlu. Njeno delo je dosledno raziskovanje nejezikovnega glasu kot medija v telesni izvedbi.

Trajanje predstave: 60 minut

Koreografinji in avtorici: Irena Z. Tomažin, Jule Flierl
Izvajalki: Irena Z. Tomažin, Jule Flierl
Oblikovanje luči: Gretchen Blegen
Oblikovanje zvoka: Nicola Ratti
Kostumi: Jean-Paul Lespagnard
Zgodovinsko svetovanje, dramaturgija: Kata Kasznahorkai
Avtor fotografij: Zavod Sploh
Producenta: Špela Trošt (Zavod Sploh), Alexandra Wellensiek
Koproducenti in partnerji: SOPHIENSÆLE (Berlin), Zavod Sploh (Ljubljana), Charleroi Danse Center chorégraphique de Wallonie-Bruxelles (Bruselj), PACT Zollverein (Essen).
Podpora: Hauptstadtkultur Fonds, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana

Informacije o vstopnicah

Datum

24. 02. 2023
Expired!

Čas

18:00 - 19:00

Vstopnina

8€ / 6€

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija