Ébana Garín Coronel & Luis Guenel Soto / Cuerpo Sur: MINGA HIŠE V RUŠEVINAH

Minga hiše v ruševinah je predstava, ustvarjena iz ostankov hiše na otoku Chiloé, v čilski Patagoniji. Na tem otoku je tradicija, da prebivalci svoje hiše skupnostno zvlečejo na drugo lokacijo, včasih celo prek morja. Ta običaj se imenuje minga.

Predstava raziskuje pomen hiše in doma za ljudi. Ženska potuje na letalu, ki jo za vedno odpelje proč od njenega prvotnega doma. Moški na jugu Čila s traktorjem uniči svojo hišo. Vaščani raje pustijo svoje hiše umreti, kot da bi jih obnovili za gentrificirani svet. Lik v filmu požge svojo hišo, da bi se rešil vojne. Par, razočaran nad ljubeznijo, pusti, da drevo pade na hišo, kot zadnje upanje, da bi ostala skupaj.

Koliko hiš ali domov moramo uničiti, da bi končno razumeli, kdo smo? Ali lahko s temi ruševinami zgradimo drugo prihodnost? Minga hiše v ruševinah se igra s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo ostankov hiše, da bi v intenzivnem potovanju prikazala pomen prebivanja in skupnosti v sedanjosti, ki jo zaznamujejo hitro zamenljive hiše in efemerni domovi.

Ideja, raziskava, režija: Ébana Garín Coronel & Luis Guenel Soto
Dramaturgy and performance: Ébana Garín Coronel
Stage and lighting design: Ricardo Romero Perez
Composer and sound designer: Damián Noguera Berger
Stage design support and production: Montserrat Fonseca Llach
Produced by: Cuerpo Sur
Co-produced by: Arcadia Leeuwarden Netherlands
V sodelovanju z: CECREA Castro Chile, NAVE Santiago Chile, Ministerio de las culturas las artes y el patrimonio FONDART, Beursschouwburg Brussels Belgium
S podporo: Evropska unija – program Ustvarjalna Evropa: Kultura, Create to Connect -> Create to Impact
Prevod v slovenščino: Anja Sredić

Predstava je v španščini z angleškimi in slovenskimi nadnapisi.

Foto: Thomas Lenden

Datum

23. 08. 2022
Expired!

Čas

21:30 - 22:25

Vstopnina

RAZPRODANO

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija