Dunja Zupančič in Dragan Živadinov: Molekular/II

razstava + informans

Pred nami je še leto in pol do tretje ponovitve petdesetletne predstave NOORDUNG:: 1995–2045.

Konceptualizacija petdesetletne predstave NOORDUNG:: 1995–2045 izhaja iz premisleka o abstraktni umetnosti. Iz izhodišč, ki jih narekuje breztežnostno okolje (G-0), ko v realnem prostoru izgine levo, desno, zgoraj, spodaj, ko iz gledališča dokončno izgine figurativno in ga nadomesti tehno-abstraktno! Ko v scenski prostor vstopijo antimimetične oblike.

Postgravitacijski umetniki Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič so konceptualizacijo razvili iz suprematistične umetnine Kazimirja Maleviča »Supremus št. 56« iz leta 1916 ter iz Tržaškega konstruktivističnega ambienta iz leta 1927, konstruktivistov Černigoja, Stepančiča, Karmeliča in Vlaha. Obe umetnini zastopata idejo »optimalne projekcije«, točke na časovni premici, ki se nahaja na pol poti do utopije. Idejni vektorial petdesetletne predstave pa so prepoznali v knjigi Filozofija skupnega podviga filozofa in kozmista Nikolaja Fjodoroviča Fjodorova. Petdesetletna predstava NOORDUNG:: 1995–2045 je skupen podvig »postgravitacijskih umetnikov«.
Prva ponovitev petdesetletne predstave NOORDUNG:: 1995–2045 je bila 20. aprila leta 2005 v hidrolaboratoriju Zvezdnega mesta v neposredni bližini Moskve, na modelu Mednarodne vesoljske postaje.

Druga ponovitev je bila odigrana leta 2015 v novozgrajeni stavbi Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju. V drugem desetletnem intervalu je leta 2011 preminila prva igralka: Milena Grm. Danes jo substituirata tehno-abstrakta: umetniški satelit Umbot::MG in umetniška antena Antena::MG.
Naslednja, tretja ponovitev petdesetletne predstave bo čez dve leti, četrta pa leta 2035.
Peta, zadnja predstava, bo odigrana 20. aprila leta 2045, tik pred vertikalizacijo, ko bo Dragan Živadinov s pomočjo vesoljskega plovila prepeljal štirinajst umetniških tehno-abstraktnih satelitov – Umbotov v realno bližnje vesolje in jih namestil na štirinajstih točkah okrog planeta Zemlja.

Zaradi omejenih kapacitet priporočamo predhodne rezervacije na pr@maska.si.

Informerji: Špela Mastnak, Lola Mlačnik, Marko Mlačnik, Aljoša Ž. Zupančič, Dragan Živadinov
Vizualna struktura: Dunja Zupančič
Video: Gregor Mesec
Glasba: Arseny Avramov / Simfonija industrijskih siren / 1922, Baku
Re/interpretacija: Lola Mlačnik
Zahvala: Petra Bizilj, Blaž Rotar, Zoran Miloševič, GENERALI Zavarovalnica d. d.
Produkcija: Maska Ljubljana in Center za raziskave scenskih umetnosti DELAK

Slika: PROJEKT NOORDUNG / 05:50, avtorstvo Dunja Zupančič : : Dragan Živadinov, 2006, digitalni tisk

Datum

26. 09. 2023
Expired!

Čas

20:00

Vstopnina

10 € dnevna vstopnica / day pass

Lokacija

Stara mestna elektrarna