Alenka Zupančič: Konec fantazije in fantazija konca

SPOŠTOVANI OBISKOVALCI! V SKLADU S POGOJI ZA OBISK KULTURNIH PRIREDITEV JE ZA OBISK DOGODKA V VELJAVI POGOJ PCT

Povezava na ŽIVI PRENOS predavanja

Ena od ponavljajočih se fantazij, povezanih s poznim kapitalizmom, je nedvomno fantazija Konca. Resda se fantazija o Koncu pojavlja tudi zunaj kapitalistične svetovne ureditve in pred njo, a koristno je lahko proučiti, kako je strukturirana v tej svetovni ureditvi, pa tudi do kakšnih sprememb je prišlo v tej strukturiranosti. V predavanju bo predstavljeno, kako fantazija o koncu, o nekakšni radikalni katastrofi, služi temu, da se nič ne konča in da se ohranja status quo. Kljub temu, da je možnost katastrofe zelo pogosto tipičen fantazijski scenarij, pa še ne pomeni, da je katastrofa fantazija v smislu, da se ne more zgoditi. Pri njej je fantazmatski način, na katerega formulira naše sedanje odločitve in dejanja oziroma njihovo odsotnost. Poskušali bomo tudi opredeliti, na kakšen način se umetnost razlikuje od fantazije in lahko deluje kot »konec fantazije«.

Alenka Zupančič je slovenska filozofinja in družbena teoretičarka. Dela kot znanstvena svetovalka na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU. Je tudi profesorica na European Graduate School v Švici ter gostujoča predavateljica na številnih univerzah po svetu. Njeno raziskovalno delo leži na presečišču filozofije in psihoanalize. Je avtorica številnih člankov in knjig.

Dogodek bo moderirala Marijana Rimanić, vodja komunikacije pri projektu RESHAPE in zagrebškem centru za neodvisno kulturo in mlade Pogon.

Datum

22. 09. 2021
Expired!

Čas

16:30
Kategorija