STRATEGIJE ČASOVNOSTI

predavanji
Dogodka bosta potekala v angleškem jeziku.

Pia Brezavšček: Skupnostno ustvarjanje Jugofuturizma: iskanje strategij za vzpostavitev imaginarija druge možne (feministične) prihodnosti

V predavanju bo Pia Brezavšček povzemala spoznanja, ki so jih predlagali umetniki in pisatelji ob povabilu Maske k razmisleku o tem, kaj bi lahko bilo novo predlagano sodobno neofuturistično gibanje na območju Balkana – jugofuturizem. Slednji podobno kot druga neofuturistična gibanja, zlasti afrofuturizem, poskuša potrditi lasten glas in tako ustvariti možno prihodnost tam, kjer je domnevno ni. Gre za ustvarjalno strategijo, ki uporablja pretekle možnosti in tudi fikcije za konstruiranje prihodnjega sveta, ki ni nujno utopija, popoln brezhiben svet, temveč takšen, v katerem smo se razvili in naučili strateško uporabiti neuspeh, da bi bolje rešili prihajajoče nevšečnosti. Jugofuturizem ni niti politika asimilacije niti pospeševanja, temveč afirmacija obrobnega kot takega, z vsemi paradoksi samokolonizacije, ki jih prinaša. Je feministična vizija, saj upošteva in uporablja regionalno specifične osvobodilne boje žensk ter se uči na svojih pomanjkljivostih in dobljenih bitkah. Ker internet danes razumemo kot kibernetopijo, ki so jo ugrabili in monopolizirali multinacionalni tehnološki velikani, jugofuturizem razvija vzporedno spletno mikroskupnost, ki prakticira demokratično vizijo radostnega skupnega ustvarjanja gibanja za (pa čeprav brezupno) prihodnost.

Rok Kranjc: Performativne utopije: Pre(d)izkušanje svetov onkraj kapitalizma

V tem predavanju se bomo poglobili v stičišča performativnih umetnosti, izkustvenih prihodnosti in radikalnih alternativnih politično-ekonomskih paradigem, kot sta odrast in skupno. Raziskali bomo konceptualne temelje, metodologije in kolektivne strategije, povezane z zamišljanjem in udejanjanjem alternativ kapitalizmu. Osredotočili se bomo na interaktivne performativne izraze alternativnih ekonomskih sistemov in spekulativnih vsakdanjih življenj v njih. Pri tem bomo raziskovali, kako lahko te prakse, ki predstavljajo in utelešajo določeno politiko anticipacije, izzivajo prevladujoče diskurze in strukture moči, prepletajo in krepijo glasove marginaliziranih skupnosti ter spodbudijo oprijemljive spremembe v resničnem svetu.

Zaradi omejenih kapacitet priporočamo predhodne rezervacije na pr@maska.si.

Datum

27. 09. 2023
Expired!

Čas

14:00 - 16:00

Vstopnina

10 € dnevna vstopnica / day pass

Lokacija

Stara mestna elektrarna