Mesto žensk: Osem umetnic: VRHUNEC

Videoperformans (10′ v zanki) in instalacija dokumentarnega gradiva, 2022, 60′

Osem umetnic je leta 2021 razstrelilo kopijo Aljaževega stolpa v kamnolomu Gabrovec v sodelovanju s pooblaščenim izvajalcem razstrelitev. Razstrelitev je bila odgovor na vse bolj nacionalistično in konservativno družbeno klimo v Sloveniji. Avtorice so s subverzivno potezo uprizorile navidezno teroristično akcijo, s katero so postavile pod vprašaj trenutno družbeno stanje.

Vrhunec je videoperformans o pomenu spomenika kulturne dediščine v trenutku, ko je nasilno izbrisan. Gre za ikonoklastično gesto, ki je po definiciji posledica upora, največkrat zaradi verskih, političnih ali rasnih krivic. Gesta je večplastna: po eni strani prekinja s kanonskim razmišljanjem, po drugi pa z izničenjem simbola prav tega lahko vzpostavi v novem, razširjenem zgodovinskem kontekstu.

Poleg posnetkov akcije na velikem platnu bo na ogled tudi obširna dokumentacija o poteku izvedbe, vseh vpletenih in tudi vseh nastalih zapletih.

V času, ko družba postaja vse bolj patriarhalna in zaprta vase, je močna umetniška gesta nujna. – Osem umetnic

Umetnostni zgodovinar Noah Charney je o Vrhuncu napisal esej »Navidezni terorizem privede do nespornega ikonoklazma«. Preberi esej.

 

Sodelujejo: Boštjan Kačičnik, Igor Remeta, Teo Rižnar, Miloš Srdić, Jure Vlahovič; zahvale: Hannes (ex-Peng), Kristina Aleksova, Dino Bauk,  Primož Bezjak, Stanko Bohnec, Žiga Brdnik, Vuk Ćosić, Jernej Čampelj, Petja Grafenauer, Sven Horvat, Slavica Janošević, Miha Knific, Gorazd Lemajič, Andrej Mahne, Tine Mazalović, Tibor Mihelič Syed, Domagoj Pajtak, Arjan Pregl, Grega Repovž, Gašper Tesner, Žiga Vrtačič, Hannah Wiemer, Irena Woelle, Grega Zemljič; produkcija: Nova pošta (Zavod Maska in Slovensko mladinsko gledališče); koprodukcija: Mesto žensk; organizacija: Mesto žensk v sodelovanju s Staro mestno elektrarno; podpora: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana, JSKD.

Datum

06. 12. 2022
Expired!

Čas

18:30 - 19:30

Vstopnina

Vstop prost./Free entrance.

Lokacija

Stara mestna elektrarna