Marko Pogačnik: Ustvariti kulturo Gaje

predavanje

»Ker želim prispevati k nastanku bistveno drugačne človeške kulture, sem se odločil, da svoja tovrstna prizadevanja predlagam za projekt 2006–2023. To pomeni, da sem obljubil, da bom med odvijanjem teh 17 let izčistil načrt nove vrste kulture na Zemlji in ga objavil do leta 2023.« Marko Pogačnik
Od vstopa v tretje tisočletje smo priča hitremu propadanju zemeljskih ekosistemov in vse večjim težavam sodobne civilizacije. Pogačnik je prepričan, da tridimenzionalnega planeta Zemlje ni mogoče »popraviti«, saj je v osnovi stvaritev človeškega uma. Namen projekta Ustvarimo kulture Gaje – Gaja/Gea kot starogrško ime za Zemljo – je razviti neposredno komunikacijo z zavestjo Zemlje in z majhnimi skupinami predanih ljudi razviti novo civilizacijo v sodelovanju z Gajo in njenimi so-ustvarjalci večdimenzionalnega zemeljskega vesolja. Grki Zemlje niso videli zgolj kot v materijo odet planet, temveč tudi kot obliko zavesti božanske narave.

Pogačnik je projekt udejanjil v obliki Geokulturnega manifesta, ki ga je z lesnim ogljem napisal na steno Muzeja sodobne umetnosti v Ljubljani v okviru razstave Zasilni izhod (2021–2022). Poleg tega je v istem obdobju v treh jezikih izdal knjigo Ustvarimo kulturo Gaje – Die Gaiakultur erschaffen – Creating Gaia Culture.

Na primeru mestnega tkiva Ljubljane bo tako v praksi pokazal, kako se kultura Gaje že uresničuje, čeprav se mestne_i prebivalke_ci za to ne zmenijo.

Zaradi omejenih kapacitet priporočamo predhodne rezervacije na pr@maska.si.

Avtor: Marko Pogačnik
Produkcija: Maska Ljubljana

Datum

28. 09. 2023
Expired!

Čas

20:00

Vstopnina

10 € dnevna vstopnica / day pass

Lokacija

Stara mestna elektrarna