KOREOGRAFSKI OBRAT #1 >>> ODPOVEDANO!

Simpozij Dialog je projekt, ki nastaja v okviru Fizičnih manifestacij avtorice Snježane Premuš. Projekt idejno nadaljuje format laboratorijev Refleksija v akciji. Refleksija na akcijo v širšo platformo izmenjav znanja in izkušenj. Laboratoriji so nastali leta 2012 v okviru projekta Fizične manifestacije z namenom ustvariti prostor, kjer se ljudje (umetniki, strokovnjaki, publika) lahko srečujejo, prakticirajo in premišljujejo različne aspekte pomena telesnosti v naši družbi. Zgrajeni so na kritičnem odnosu do strukture dogodkov, kot so konference, seminarji, klasični simpoziji, ki so izvajani v sedečem položaju in s statičnim telesom in pogledom. Praktične delavnice, ateljeji ali laboratoriji na drugi strani predvsem izmenjujejo izkušnje, doživljaje. Predstavljeni formati v okviru simpozija Dialog raziskujejo vmesne prostore, kjer se ostre ločnice brišejo in se lahko vzpostavi povsem drugačno okolje razprave.

KAJ JE KOROEGRAFSKI OBRAT?

Namesto celočevernih predstav, ki so od začetka sedemdesetih let preteklega stoletja postale pravilo sodobnoplesne proizvodnje, je Koreografski obrat oblika predstavljanja kratkih koreografskih in drugih predstavitvenih oblik sodobnega plesa, ki se zvrstijo v enem samem večeru. Njegova funkcija je, širiti spekter koreografskih oblik, estetik in praks, ki obstajajo druga ob drugi in se lahko oplajajo, omogočiti koreografom preizkušanje zamisli in konceptov pred občinstvom brez tveganj, kvarnih posledic ali javnih pritiskov, zagotoviti različne formate njihove možne refleksije, generirati jezik refleksije (nove oblike teoretizacij koreografskih prask) ter javnost na različne načine informairati o plesnem delu v vseh njenih možnih časovnostih.

Obrat v imenu pomeni preokret v dolžini, kolažnih predstavitvah in formatu, ki združuje umetniške, kuratorske, teoretsko-zgodovinske in izobraževalne plesne prakse, hkrati pa je obrat tudi organizacija proizvodnje, ki omogoča, da se kompozicijske, konstrukcijske, performativne in diskurzivne oblike plesa srečajo, da imajo naše različne dejavnosti zagotovljen predstavitveni prostor, svojo legitimiteto in da si jih je mogoče na enem mestu ogledati v njihovih razlikah.

Koreografski obrat si prizadeva uvesti fluidnost funkcij pri njihovih proizvajalcih: producenti, kuratorji ter umetniki od dogodka do dogodka Koreografskega obrata menjajo svoje ustvarjalne in proizvodne funkcije. Vsak kuratorski sklop Koreografskega obrata bo oštevilčen in dokumentiran. Njegove programske enote (posamezna dela, ki so predstavljena v okviru posameznega Koreografskega obrata) se lahko razvijajo in pojavijo v naslednji razvojni fazi na naslednjem koreografskem obratu, lahko se razvijejo tudi v celovečerne predstave, vkolikor se izkaže, da imajo za to potencial, v prostor se lahko umeščajo na galerijski (več enot sočasno) ali gledališki način (z različnimi prostorskimi orientacijami med avdiotrijem in odrom).

KOREOGRAFSKI OBRAT #1: UVODNI SESTAV, program

OBRATOV POJMOVNIK #1:
Wendy Perron, koreografinja, plesalka, pedagoginja in plesna zgodovinarka (ZDA)

RAZPRTI POSTOPKI #1:
Andreja Rauch Podrzavnik: Kar nosimo s sabo (2021)
Nastopajoči: Maja Dekleva Lapajne, Alenka Marinič, Luka Piletič, Dejan Srhoj in Sara Šoukal

(NE)VIDNI STUDIO #1:
Anja Bornšek, Tina Valentan in Barbara Kanc: Oči, ki letijo (2020)

KOREOGRAFSKI OBRAT: MANIFEST
Nomad Dance Academy Slovenija

KURATORJEVA STRAN #1:
Goran Injac

KOREOGRAFSKI FRAGMENT #1:
Jana Menger: Merilci bremen (2018)
Nastopajoče: Tajda Podobnik, Tini Rozman, Veronika Valdes, Maša Hawlina, Neža Blažič

DEŽURNI POGLED #1:
Jana Jevtović

Kuratorja in organizatorja, plesna delavca: Rok Vevar in Jasmina Založnik.
Program vključuje sledeče plesne delavke in delavce: Wendy Perron, Andreja Rauch Podrzavnik,  Maja Dekleva Lapajne, Alenka Marinič, Luka Piletič, Dejan Srhoj, Sara Šoukal, Tina Valentan, Barbara Kanc, Anja Bornšek, Jana Menger, Tajda Podobnik, Tini Rozman, Veronika Valdes, Maša Hawlina, Neža Blažič, Goran Injac, Jana Jevtović.
Video dokumentacija: Dino Schreilechner.
Foto dokumentacija: Nada Žgank.
Strokovno spremljanje in dokumentarni zapis: Jana Jevtovic.
Vizualna in grafična podoba: Ajda Tomazin.

Produkcija:
Nomad Dance Academy Slovenija .
Koprodukcija: Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana.

V predstavi nastopajo umetniki in njihova dela, ki nastajajo v produkciji in koprodukcij, naslednjih nevladnih organizacij in javnih zavodov: Zavod Federacija, Dum – Društvo umetnikom,
Kino Šiška, center urbane kulture, Zavod MOJa KreacijA, Nomad Dance Academy Slovenija, Zavod Flota Ljubljana.

S finančno podporo: Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo. Ljubljana, oktober 2020.

Datum

23. 10. 2020
Expired!

Čas

19:30

Vstopnina

Obvezna rezervacija

Lokacija

Stara mestna elektrarna