KONTEKST 000 – NEJA TOMŠIČ – GOSTOVANJE

Pregled opusa Neje Tomšič, usmerjen v pospravljanje avtorice v ta ali oni žanrski predalček oziroma kategorizacijo umetnice s to ali ono etiketo, bi bil povsem jalov. Po končanju likovne akademije, doktorskem študiju humanistike, pisateljevanju, pesništvu in producentstvu se je Neja Tomšič (sprva po naključju) odpravila tudi v performativnost, ki pa jo spet lahko razčlenimo na heterogene podzvrsti, od raziskovanja in pripovedovanja pa do povsem idiosinkratičnih praks, ki jih prav tako težko zajamemo z že ustaljenim izrazjem. Veliko intrigantnejše bi bilo skeniranje umetničinega opusa z namenom iskanja rdeče niti, s čimer pa bi dobile_i tudi vpogled v avtoričine specifike, njeno avtorsko mišljenje pa bi razkrilo tudi njeno dragocenost v širšem umetnostnem kontekstu…

Primož Bezjak, Branko Jordan, Špela Kopitar, Tanja Radež, Katarina Stegnar, Metod Zupan in Tery Žeželj

Več o Kontekstu 000 na interaktivni instalaciji v Kuhinji Stare elektrarne 13. in 14. januarja 2023, ki si jo lahko ogledate ob ogledu gledališkega eseja KROG avtorjev Neje Tomšič in Nonument group.

 

KONTEKST je podporni program Zavoda Bunker v razvoju, ki poskuša poudariti pomembnost prostora Stare mestne elektrarne in mapirati arhive ustvarjalk_cev, ki ta prostor prečijo. Gre za obravnavo ustvarjalk_cev s širokokotnim objektivom: iskanje in poudarjanje povezav med časom, biografijo in dosedanjim delom ustvarjalke_ca, ki ima za posledico nekakšno ekstrahirano instalacijo in poskuša avtorja_ico bolje ukoreniniti in ponuditi iztočnice za branje novega dela v kontekstu časa in preteklega opusa. Glavna cilja Konteksta sta razumevanje in raziskovanje avtorjevega_ičinega dela kot kontinuirane umetniške prakse ter s tem vzpostavljanje razumevanja umetniških del znotraj daljše poti, ki ni le serija nepovezanih točk (predstav).

Pilotni izvedbi programa Kontekst, ki je zasnovan kot izobraževalni in raziskovalni projekt, namenjen občinstvu, ki obiskuje dogodke in predstave v okviru programa Stare mestne elektrarne, so pripravili Primož Bezjak, Branko Jordan, Špela Kopitar, Tanja Radež, Katarina Stegnar, Metod Zupan in Tery Žeželj.

Datum

19. 05. 2023
Expired!

Čas

18:00 - 21:00

Lokacija

Sodni stolp, Maribor
Kategorija