Joana Serra Forasté in Urša Sekirnik: Fent cua / Medtem ko smo čakali

Fent cua / Medtem ko smo čakali je nov projekt Urše Sekirnik in Joane Serra, participatorna predstava, ki navdih črpa iz različnih vidikov čakanja v vrsti in v središče raziskave postavlja izkušnjo občinstva.

Decembra smo v Stari elektrari načrtovali premierno uprizoritev, vendar ker organiziranje javnih dogodkov še vedno ni dovoljeno, sta umetnici na podlagi svojega raziskovanja pripravili Preživetveni paket za čakanje v vrsti.

Paket vsebuje knjižico, avdio materiale in majhno presenečenje, s katerimi si lahko krajšate neskončno mučno čakanje. Da bo resnično služil svojemu namenu, predlagata, da ga vzamete s sabo naslednjič, ko pričakujete, da boste čakali na primer na banki, pošti ali pri zobozdravniku.

Paket lahko naročite preko spletne strani zavoda Emanat in ga osebno prevzamete 14.12., med 11.00 in 18.00 v Stari elektrarni – Elektro Ljubljana. Lahko ga naročite tudi kot darilo in ga pošljemo po pošti. Podarite ga sebi ali vsem, za katere veste, da jim je čakanje v vrsti še posebej nadležno.

Naročila preko info@emanat.si s plačilom preko TRR.
Cena paketa je 5 EUR, v decembru vam poštnino podarimo!

O projektu

Čakanje v vrsti – prisilna pavza v našem vsakdanu. Vmesni čas, ne-čas, na prvi pogled banalno dejanje, ki naše telo postavi v posebno stanje, nas prisili, da se ustavimo in čakamo, in nas postavlja v razmerja moči ali ranljivosti, odvisno od konteksta in namena čakanja v vrsti.

Na prvi pogled se čakanje v vrsti zdi kot nadležno vsakodnevno dejanje, vendar pa se že po kratkem razmisleku kmalu začne razkrivati njegova kompleksnost. Čakanje v vrsti se zdi precej nepomembno – vsi v določenem trenutku, celo večkrat na dan, čakamo. Običajno na nekaj banalnega, ko čakamo pri blagajni, v prometnem zamašku, na pošti, in se redko ustavimo in relativiziramo to čakanje, ki za mnogo ljudi ni prav nič banalno, saj čakamo lahko tudi na pomembno operacijo, vizum, prečkanje meje… Več kot očitno je torej, da to vsakodnevno dejanje odpira številne pomembne teme, kot so družbeni status, ksenofobija, birokracija, spol, izvor in različne vrste diskriminacije, ki jih želi projekt nasloviti.

V naših (pre)zaposlenih življenjih je čakanje v vrsti ovira. Ni v skladu z ritmom naše družbe, v kateri želimo vedno biti postreženi prvi, čim hitreje priti do cilja, vse doseči kar najhitreje. Čakanje ustvarja tesnobo in poruši naš individualistični pristop do življenja. Prisili nas, da se ustavimo. Vendar, bi lahko namesto, da ta prisilni premor doživljamo kot nevšečnost, gledali nanj drugače? Bi ga lahko smatrali ne kot izgubljen čas, zapravljen v pričakovanju nečesa, kar želimo doseči, dobiti, kupiti, ampak kot pridobljen čas, čas, ki nam je podarjen?

Z izpostavljanjem omenjenih tem torej projekt Fent Cua / Medtem ko smo čakali odpira prostor in daje čas za razmislek o različnih vidikih čakanja in čakanja v vrsti.
Sodelavci

Koncept in izvedba: Joana Serra Forasté in Urša Sekirnik
Avtorstvo: Joana Serra Forasté, Urša Sekirnik, Carlota Grau Bagès
Dramaturgija: Carlota Grau Bagès
Oblikovanje prostora: Mercè Lucchetti
Glasba: Joan Cot Ros
Tehnično vodstvo: Sergio Roca Saiz
Tehnična podpora: Janko Oven
Kostumografija: Urša Sekirnik
Fotografija in video: Nora Baylach
Grafično oblikovanje: Špela Drašlar
Izvršna produkcija: Sabrina Železnik
Podpora

Produkcija: Emanat
Koprodukcija: Antic Teatre, Espai de creació, Barcelona
l’Estruch – Espai de creació de les arts en viu, Sabadell
Festival Escena Poblenou, Barcelona
Partnerji: KUD NUM; Bunker / Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana; Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana; Associació cultural La Visiva, Barcelona; La Poderosa, Barcelona; JSKD – Javni sklad za kulturne dejavnosti
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS

Datum

14. 12. 2020
Expired!

Čas

11:00 - 18:00
Kategorija