Jan Rozman: MEMEMEME – premiera

Kdo je ‘me’ v ‘meme’ v ‘MEMEMEME’?

MEMEMEME je bivanjski prostor asociativnega toka internetne skupnosti, trk brezkrajnega števila memov* in njihovih odmevov. Preko teles štirih performerjev, njihovih telefonov ter digitalnih asociativnih referenc videa in zvoka predstava plasti pomene gest, gibov, podob in izrazov. V partituri performativnega okolja preigrava mehaniko in se poigrava z estetiko internetnih memov. Odrske akcije se kot živ mimetičen organizem razmnožujejo in ponavljajo, variirajo ter mutirajo, v plasteh med njimi pa se razpirajo možne pomenske vrzeli, ki zrcalijo fragmentiranost sodobne komunikacije in alienacijo internetne družbe.

*Meme je vsaka ideja, ki se skozi variacijo in selekcijo, kljub svoji morebitni naključnosti ali nesmiselnosti, ponavlja in (raz)množi. Besedo meme (iz mimeme, gr., ki pomeni ’tisto, kar je posnemano’) je za oznako jezika, zgodb, znanj, navad, vzorcev in vedenj, ki se prenašajo z imitacijo – nekakšen kulturni ekvivalent genu – prvi uporabil biolog Richard Dawkins. V digitalni dobi so zaradi vsesplošne uporabe spleta najbolj razširjeni in poznani internetni memi.

INTERNET JE ODER IN LJUDJE ZGOLJ MEMI – esej Varje Hrvatin

Koncept, režija in koreografija: Jan Rozman (janrozman.net)
Izvajalci in soustvarjalci: Peter Frankl, Kaja Janjić, Julija Pečnikar, Daniel Petković
Dramaturgija: Varja Hrvatin
Zvok in video: Vid Merlak
Kostumografija: Tanja Pađan (Kiss The Future)
Oblikovanje svetlobe: Urška Vohar
Scenografsko svetovanje: Dan Pikalo
Grafično oblikovanje: Matija Medved
Video dokumentacija: Hana Vodeb
Foto dokumentacija: Nada Žgank
Izvršna produkcija: Sabina Potočki

Produkcija: Emanat
Partner: Bunker, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Mediteranski plesni center, Svetvinčenat, Hrvaška
V sodelovanju: CoFestival 2019, Ljubljana

***
Jan Rozman (1991) deluje kot performer, koreograf, plesalec in improvizator v Ljubljani in Berlinu. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humorjem. Svoje delo usmerja v raziskavo in artikulacijo relevantnih uprizoritvenih izrazov za post-internetno/antropoceno obdobje. Šolal se je na oddelku za sodobni ples umetniške gimnazije v Ljubljani, študiral koreografijo na amsterdamski School for New Dance Development (AhK) in opravil magisterij na programu solo/ples/avtorstvo v okviru Inter-University Centre for Dance (UdK) v Berlinu. Končal je tudi dodiplomski študij fizioterapije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani (UL). Leta 2019 je prejel Nagrado Ksenije Hribar v kategoriji »perspektivni koreograf«, ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije. Istega leta je prejel tudi štipendijo danceWEB na festivalu ImpulsTanz na Dunaju.
www.janrozman.net
ski.emanat.si/jan-rozman

Datum

21. 11. 2019
Expired!

Čas

20:00

Vstopnina

10 € / 7 €

Lokacija

Stara mestna elektrarna