Irwin in Tevž Logar: Državna razstava NSK

izbor raziskovalnih video intervjujev s potencialnimi udeleženci državne razstave NSK + plakat

Državo NSK so leta 1992 ustanovile skupine umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK). Sestavljale so ga skupine Laibach, Irwin, Noordung, Novi kolektivizem in Oddelek za čisto in praktično filozofijo. Do konca desetletja so si skupine v okviru NSK pridobile ugled po Evropi, Ameriki in na Japonskem. Dela in dejanja NSK so komentirala številne politične procese zadnjih dveh desetletij, in danes kolektivu priznavajo ključno vlogo v politični in kulturni zgodovini Slovenije in nekdanje Jugoslavije, pripisujejo pa mu tudi vlogo pri pluralizaciji slovenske družbe in kulture v 80. letih preteklega stoletja.

Čeprav se NSK po številu prebivalcev ne more primerjati z večino drugih držav, pa je po strukturi svojih državljanov že mednarodna velesila. Med njenimi državljani so številni izjemni, svetovno znani umetniki, umetnostni teoretiki in kustosi. Tako se večina drugih držav na področju sodobne umetnosti z Državo NSK skorajda ne more primerjati.
Skupina Irwin je k sodelovanju povabila Tevža Logarja, ki je posnel vrsto razgovorov z njenimi državljani, delujočimi na področju vizualne umetnosti. Kuriral je tudi dve razstavi Države NSK, na katerih je bila s svojimi deli predstavljena sekcija umetnikov, državljanov NSK.

Zaradi omejenih kapacitet priporočamo predhodne rezervacije na pr@maska.si.

Izvedba intervjujev: Tevž Logar
Formulacija vprašanjy: Tevž Logar in Irwin.
Sodelovali so: Pablo Helguera (16:25 minut), Ištvan Huzjan, (7:27 minut), Emily McMehen (9:20 minut), Alban Muja (21:00 minut), Mladen Stilinović (9:26 minut), Ahmet Ögüt (15:00 minut)
Poleg sodelujočih se zahvaljujemo tudi Katherine Carl in Mateju Marinčku.

Foto: James Gallery

Pojavitve Države NSK v Času v prostoru, plakat, 140 x 100 cm

Datum

27. 09. 2023
Expired!

Čas

21:30

Vstopnina

10 € dnevna vstopnica / day pass

Lokacija

Stara mestna elektrarna