Gimnastika ne/smisla ii

V Stari mestne elektrarni med 4. in 17. januarjem 2021 poteka umetniški laboratorij v sklopu projekta Gimnastika ne/smisla II v produkciji Zavoda Sploh. Gre za delo skladatelja Mateja Bonina, ki predstavlja nadaljevanje zastavljenih izzivov pri projektu Gimnastika ne/smisla (2014-2016), ki je že preizpraševal konvencionalne načine ustvarjanja glasbene kompozicije ter iskal skrite potenciale glasbe.

V njem sta se povezovala dva medija – poezija in glasba. A ne kot ločena nivoja, torej kot tekst in zvočna spremljava, temveč kot soodvisna medija, kjer se beseda “zarašča” v glasbo in se tako “ozvočuje”, ter glasba, ki išče svojo identiteto že v samem zvenu in pojavnosti zlogov/besed. Pri prvem projektu je bila tekstovna predloga spisana vnaprej in je črpala iz pesniške zbirke Krčrk (2012) Karla Hmeljaka, prav tako pa je bila odrska postavitev precej statična. Gimnastika ne/smisla II svojega predhodnika nadgrajuje. Po eni strani je tekst Hmeljaka kreiran izključno za ta projekt ter nastaja paralelno z zvočnim materialom, po drugi pa izhaja iz predpostavke, da je vsak koncert pravzaprav predstava, saj je v trenutku javne predstavitve podvržen tistemu ključnemu elementu – to je poslušalcu/gledalcu – ki s svojo naključnostjo in avtonomnostjo povezuje vse, kar ga obdaja, v potencialno koherentne ideje. Projekt v tej luči presega statičnost ter upošteva tudi telo v prostoru, ki ga izvaja, in daje posledično fokus trem medijem: zvoku, besedi in gibu. Prav iz tega razloga je tudi izvajalska zasedba v projektu Gimnastika ne/smisla II izbrana tako, da te gibalne kvalitete lažje izrazito potencira.

Izvajalsko zasedbo sestavljajo: pevka/plesalka Irena Tomažin in šest tolkalcev –Špela Mastnak, Lola Mlačnik, Jože Bogolin, Jan Čibej, Simon Klavžar in Luka Poljanec.
Poleg izvajalcev v prostoru sodelujejo pri izvedbi projekta še: Karlo Hmeljak (tekst in dramaturgija), Tomaž Grom (tonski mojster), Marko Čeh (svetovalec za prostor) in Marko Turkuš (svetovalec za svetlobo).

Projekt poteka v produkciji Zavoda Sploh (Špela Trošt, Brigita Gračner).

Datum

04. - 17. 01. 2021
Expired!

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija