GIBANICA 2021: Joana Serra Forasté, Urša Sekirnik, Carlota Grau Bagès: FENT CUA / MEDTEM KO SMO ČAKALI

SPOŠTOVANI OBISKOVALCI! V SKLADU S POGOJI ZA OBISK KULTURNIH PRIREDITEV JE ZA OBISK DOGODKA V VELJAVI POGOJ PCT

Fent cua / Medtem ko smo čakali je participatorna predstava dvojice umetnic, Urše Sekirnik in Joane Serra, ki navdih črpata iz različnih vidikov čakanja v vrsti in v središče raziskave postavljata izkušnjo občinstva. Kljub temu, da se čakanje v vrsti zdi precej nepomembno, saj vsi v določenem trenutku, celo večkrat na dan, čakamo, pa to vsakodnevno dejanje odpira številne relevantne teme, kot so vprašanja družbenega statusa, ksenofobije, birokracije, spola, izvora in različnih vrst diskriminacije, ki jih želi projekt nasloviti. Čakanje naše telo prisili, da se ustavi, nas postavlja v razmerja moči ali ranljivosti, ustvarja pa tudi tesnobo. Vendar, ali bi lahko na ta prisilni premor gledali drugače? Ga ne jemali kot zapravljen čas v pričakovanju nečesa, ampak kot pridobljen čas, čas, ki nam je podarjen? Poleg predstave sta avtorici razvili tudi Preživetveni paket za čakanje v vrsti, ki vsebuje različne materiale, s katerimi si lahko krajšate neznosne trenutke čakanja. In kaj se zgodi, ko za čas čakanja prejmemo paket?

Avtorstvo in koreografija: Joana Serra Forasté, Urša Sekirnik, Carlota Grau Bagès
Izvajalci: Joana Serra Forasté, Urša Sekirnik
Dmaturgija: Carlota Grau
Oblikovanje prostora: Mercè Lucchetti
Glasba: Joan Cot Ros
Kostumografija: Urša Sekirnik
Fotografija in video: Nora Baylach, Nada Žgank
Grafično oblikovanje: Špela Drašlar
Tehnično vodstvo: Sergio Roca Saiz
Tehnična podpora: Janko Oven
Izvršna produkcija: Sabrina Železnik
Producent: Emanat, Zavod za razvoj in afirmacijo plesa in sodobne umetnosti
Produkcija: Emanat
Koprodukcija: Antic Teatre, Espai de creació, Barcelona l’Estruch – Espai de creació de les arts en viu, Sabadell Festival Escena Poblenou, Barcelona
Partnerji : KUD NUM; Bunker / Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana; Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana; Associació cultural La Visiva, Barcelona; La Poderosa, Barcelona; JSKD – Javni sklad za kulturne dejavnosti
Finančna podpora : Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS

Trajanje predstave: 60 min

Vstopnina: 7 € / 5 € – mlajši od 25 let in starejši od 65 let, samozaposleni v kulturi, upokojenci in brezposelni

Joana Serra (Barcelona, Španija) je interdisciplinarna umetnica, ki deluje na področjih uprizoritvenih umetnosti in umetniške instalacije. V ospredju njenega dela je raziskava svetlobe, prostora in telesa. Leta 2010 je diplomirala na Eksperimentalni plesni akademiji v Salzburgu (SEAD), leta 2012 pa končala študij oblikovanja svetlobe na umetniški šoli Escenica Técnica Granada. Na področju umetniške instalacije se je dodatno izobraževala pri Irmi Marco, na področju oblikovanja luči pa pri Ani Rovira, Thomasu Bourreausu in Valentínu Álvarezu.

Urša Sekirnik je leta 2011 diplomirala na salzburški plesni akademiji SEAD, leta 2014 pa iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede. Deluje kot performerka, plesalka in učiteljica plesa. V svojem delu vedno išče skupno točko z občinstvom, naj si bo na čustveni ravni (Vidne iluzije zamrznjenega telesa, 2011/2012, in Druga praznina, 2013) ali pa skozi (iz)rabo kanalov, kot so blogi (Arriving.Soon. / Prihajajoč.Kmalu., 2011) in spletne trgovine (À la Cart Performance Webshop, 2014). V zadnjem projektu, Radio Hit, 2018, je raziskovala odnos med pop glasbo in plesom, osebne izkušnje občinstva v povezavi z glasbenimi hiti in načine vključevanja občinstva v proces in izvedbo predstave.

 

Datum

17. 09. 2021
Expired!

Čas

18:30 - 19:30

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija