Festival Spider 2022: Anna Franziska Jäger & Nathan Ooms | BARTLEBABE

Tretje sodelovanje med gledališkima umetnikoma Anno Franzisko Jäger in Nathanom Oomsom izhaja iz preprostega dejstva: obsedenost 21. stoletja z digitalizacijo in učinkovitostjo je vidna v skoraj vseh vidikih našega življenja. Načini uporabe jezika postajajo poenostavljeni in standardizirani s pomočjo ‘predlog’, emodžijev in gifov. Kako ta smer razvoja spreminja načine izražanja in postopkov razumevanja, razmišljaja, čutenja in ljubezni? Ali se lahko izognemo standardizaciji?
Prihaja Bartlebabe, bitje, ki je nekje med človekom in algoritmom. Mnoštvo spletnih vsebin trči v analogno realnost gledališča. Potem pa ta realnost pokaže svoj pošasten obraz. Fantazija o popolnoma brezhibni komunikaciji, stisnjeni v predloge, prikliče znameniti citat uradnika Bartlebyja, plod literarnega dela Hermana Melvillea, stavek “Raje ne bi.”

Zarezovalni značaj njegovega uniformnega odgovarjanja se razkrije v tem, da ni niti potrditev niti absolutna zavrnitev; njegov odnos onemogoča celoten sistem, v katerem naj bi deloval, ker spodkopava njegove temelje. Kritištvo sklene: Barlebabe je “izjemno delo”.

#učinkovito #učinkovitost=harmonija=ojoj #človeštvo #algoritem #nadzor #Melville #gledališče

avtorja: Anna Franziska Jäger in Nathan Ooms
izvedba: Anna Franziska Jäger
mentorja: Bryana Fritz in Frederik Le Roy
dramaturško svetovanje: Simon Baetens in Tom Engels
kostumi in scenografija: Carly Rae Heathcote
tehnika: Koen Goossens
produkcija: KASK Drama School of Arts & CAMPO, Ghent
rezidence: CAMPO, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Vooruit, De School Van Gaasbeek, kunstencentrum BUDA in Art Basics for Children
zahvala: Fabrice Delecluse, Bardia Mohammad, Lander Gyselinck

 

Datum

17. 06. 2022
Expired!

Čas

19:00 - 20:00

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija