CoFestival: Věra Ondrašíková in Kolektiv: Priča

V gledališču dvajsetega stoletja bi si težko zamislili bolj ikoničen prostor, kot je golo drevo Beckettovega Godota. Pričo časa, njegovih premen in porazov. Koreografinja in plesalka Věra Ondrašíková drevo zasede v vrsto plesnih vlog, v katerih ne spreminja zgolj funkcij, temveč tudi svoje čudežne čase. Priča je atmosferični plesni slavospev čudežu narave.

Leta 2015 je nemški gozdar in pisatelj Peter Wohlleben izdal knjigo Skrivno življenje dreves: kaj čutijo drevesa, kako se sporazumevajo, ki je po prevodu v angleščino postala mednardona knjižna uspešnica (leta 2016 je izšla v prevodu Petre Piber tudi pri nas). The New York Times jo je razglasil za eno od knjig leta 2016, lani pa je po njej nastal uspešen dokumentarni film. Wohlleben, ki znanstvena dognanja sooča z dolgoletnim gozdarskim opazovanjem, trdi, »da so drevesa družbena in čuteča bitja, ki se med samo sporazumevajo, se hranijo in skrbijo za naraščaj, občutijo bolečino in imajo svoje značaje«. Drevesa zdržijo marsikaj, pravi, »edina stvar, ki se ji ne zmorejo zoperstaviti, je motorna žaga«. Věra Ondrašíková v predstavi Priča tem »dobrim in velikim bitjem, ki spregovorijo samo takrat, kadar umolknejo ljudje«, priredi trenutek človeškega molka in ustvari poetično koreografsko delo, v katerem si telesa ljudi in dreves delijo zgodbo in v katerem avtorica s svojimi sodelavci po tihem poziva k empatičnosti do sveta, ki nam nenazadnje zagotavlja osnovne življenjske pogoje. Premislek o ravnanju z »dobrimi in velikimi bitji« je ob splošnem ekocidu, ki smo mu priča v našem globalnem trenutku, stvar družbene in politične odgovornosti, s katero se zaščite meja človeških držav, teritorijev, lastništev in ekonomije izkazujejo kot zastarel in nevaren koncept enako kot meje med lubjem in kožo.

Věra Ondrašíková je po končani srednji šoli na Akademiji za scenske umentosti v Pragi študirala koreografijo, svoja dela jih doslej predstavila v Lyonu, Londonu, Amsterdamu, Dresdenu, Seoulu, Washingtonu, Miamiju, New Yorku idr. Zanje je prejela več domačih in mednarodnih nagrad.

NAKUP VSTOPNIC

Koncept in koreografija: Věra Ondrašíková
Dramaturgija: Marta Ljubková
Izvedba: Jaro Ondruš, David Králík
Kodiranje: Michal Rydlo
Glasba v živo: Filip Míšek
Oblikovanje luči: Pavel Kotlík
Kostumografija: Hana Frišonsová
Izvršna produkcija: Daniela Řeháková, Tomáš Grúz
S podporo: Mestne občine Praga, Ministrstva za kulturo Republike Češke, Državne kulturne fundacije republike Češke
Foto: Vojtech Brtnicky

Organizacija: Kino Šiška in NDA Slovenija v sodelovanju z Bunkerjem

Datum

29. 11. 2022
Expired!

Čas

21:00 - 22:00

Vstopnina

9€ / 7€ predprodaja

Lokacija

Stara mestna elektrarna
Kategorija