Bara Kolenc: BRINA

Premiera predstave, 120′
// v slovenščini z angleškimi podnapisi //

»Ko sem kot plesalka stala sama med množico borcev z zavestjo, da bom zmogla s svojim plesnim darom in s šibkim telesom izpovedati, kar nas je družilo, da bom zmogla obvladati tudi neizmerni naravni prostor, sem čutila v nogah moč, ko sem teptala trda zemeljska tla. V našem primeru ni šlo za tako imenovani ‘balet’ v širšem pomenu besede, temveč za več: šlo je za plesni izraz, ki je ukoreninjen v domačih tleh, za človekovo udeležbo pri samem zgodovinskem dogajanju svojega naroda. Za udeležbo v osvobodilnem boju ljudstva, ki ne pozna obupa, ki se zaveda svoje moči in svojega poslanstva. Ples poziva na boj, v boju zmaguje; razveže se v radost: zaradi bojevanja, zaradi prestanih naporov, zaradi moči, zaradi samega zgodovinskega dejanja.«
– Marta Paulin–Brina

Predstava se ukvarja s specifičnim emancipatornim momentom slovenskega sodobnega plesa v obdobju druge svetovne vojne, katerega nosilka je slovenska plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Marta Paulin s partizanskim imenom Brina. Pred vojno se je šolala pri Meti Vidmar, ki je v Ljubljani leta 1927 ustanovila licenčno šolo Mary Wigman. Bila je aktivna udeleženka NOB in ena od ustanoviteljic partizanskega gledališča, ki je delovalo v XIV. diviziji, za borce pa je na postojankah prirejala improvizacijske plesne točke. V medvojnem času se je umetniško in osebno povezala s Karlom Destovnikom–Kajuhom. Po vojni se je morala zaradi pomrznjenih prstov na nogah odpovedati aktivnemu plesnemu ustvarjanju in je delovala kot pedagoginja in publicistka.

Vstopnice: 10 / 7 €

Avtorica: Bara Kolenc; koreografija, izvedba: Bara Kolenc, Leja Jurišić; dramaturg: Aldo Milohnić; glasba in zvok: Mitja Cerkvenik; scenografija: Bara Kolenc; instalacija Rotor: Peter Kutin v sodelovanju z: Patrik Lechner, Mathias Lenz; oblikovanje svetlobe; produkcija: KUD Samosvoj; koprodukcija: Zavod Moja kreacija Maribor; v sodelovanju z: Mesto žensk, Kino Šiška, Platforma sodobnega plesa – Platforma po Platformi; Bunker – Stara mestna elektrarna; zahvala: Muzej novejše zgodovine Slovenije; podpora: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor, Mestna občina Ljubljana.

Photo: Jože Petek

Datum

10. 10. 2019
Expired!

Čas

20:00

Vstopnina

Rezervacije: pr@cityofwomen.org

Lokacija

Stara mestna elektrarna