19. Drugajanje: Rajzefiber

Zaprte državne meje, zaprte občinske meje … potovanja so še bolj potrebna in nujna, ko so nemogoča. A potujemo lahko kjerkoli, tudi po domačih krajih, zato vabimo vse, sploh pa dijake, na potovanje po Mariboru. V sodelovanju z Rajzefibrom bomo – takoj ko bo mogoče – povabili na štiri poti po Mariboru, ki naj tistim, ki Maribor že poznajo do obisti, ali pa tistim, ki bodo mesto tako šele prvič povohali skozi specifično optiko, omogočijo … potovati!

Ponujeni sprehodi:
Maribor Metropola z Vidom Kmetičem
O Mariboru in Mariborčanih kroži veliko urbanih legend in klišejev. Nekaj od tega drži, marsikaj pa je privlečeno za lase, a kljub vsemu zveni dobro – čisto po mariborsko. Sprehod z naslovom Maribor – metropola se dotika prav teh bolj ali manj skritih zgodb o mestu, tistih, ki delajo Maribor takšnega, kot je. Nekoliko robatega in po robovih okrušenega, a natančno takega, kot ga imamo radi. Lahko bi rekli, da ima Maribor vse, kar imajo veliki, morda celo še več, a na naš, mariborski način, in prepričani smo, da boste po koncu sprehoda Maribor – metropola to spoznali tudi vi.

Grafiti Tour s Tanjo Cvitko
Na enem od mariborskih zidov lahko preberemo: »Graffiti so kreativni obraz mesta, zato jih ne uničuj.« Tanja ve o mariborskih grafitih tako rekoč vse. Popeljala nas bo po poti najbolj znanih, zabavnih in zgovornih mestnih grafitov. Izvedeli boste marsikaj novega in zanimivega, spoznali zgodbe avtorjev in kakšno je gonilo njihovega ustvarjanja. Morda pa se med njimi skriva celo kak lokalni Banksy.

LGBT Maribor z Renejem Volkerjem
Zgodovina LGBT-scene v Mariboru ni bila še nikoli zapisana. Obstaja kopica ustnih izročil in zgodb, legend in podzemnih namigovanj, o osebah, ki naj bi ji pripadale, ter o dogodkih in lokacijah. Scena so ljudje. Scena so lokacije, lokali, zbirališča in dogodki.

Bogi Španec s Juanom Moreno
Kako je priti iz sončne Malage v Maribor, o katerem veš le to, da je od tam ljubezen tvojega življenja? Kako se je učiti slovenščine, ki zveni za špansko uho tako neznano, kot je za nas neznana »španska vas«?
»Nič mi ni jasno. Sovražim sklanjatev in včasih zmedem besede,« vam bo povedal Juan, Bogi Španec, ki pa se z vsemi kulturnimi razlikami, navadami in jezikom spopada na čisto svoj in humorja poln način. Na sprehodu Bogi Španec v Mariboru se bomo sprehodili po našem mestu, ki je v teh sedmih letih postalo tudi Juanovo, in spoznavali Maribor iz nekoliko drugačne perspektive, saj imajo »vsake oči svojega malarja«. Ali pa so to morda »oke« in ne oči? Juan?

Partner: Rajzefiber
Foto: Igor Unuk

Datum

05. - 09. 04. 2021

Lokacija

Maribor
Kategorija