Vrt mimo grede

Avtor: Gregor Gobec

»… Nekoč je park na Taboru živel, ljudje so se veliko družili zunaj, sedeli na klopcah in se sprehajali po promenadi. Otroci so se med seboj poznali in se družili.«

prebivalec četrti Tabor

Projekt je zastavljen kot daljši proces, ki smo ga začeli spomladi 2010 s pestrim naborom aktivnosti. Te se med seboj razlikujejo tako po vsebinskem poudarku kot po obsegu in trajanju. V času festivala Mladi levi 2010 so bili postavljeni na ogled nekateri že nastali rezultati naših prizadevanj, obenem pa vas vabimo k sodelovanju pri aktivnostih, ki se šele začenjajo.

Program

Paz!lonček – odprta delavnica za vse generacije, 10. in 17. julij od 10.00 do 12.00

Poziv k sodelovanju

Projekt Vrt mimo grede goji idejo urbanega vrtičkarstva in socialnih urbanih prostorov. Na podlagi sociološke in antropološke študije, ki sta nastali v sklopu projekta Sostenuta, in se dotikata mestne četrti Tabor, v katero je globoko umeščen tudi zavod Bunker in z njim Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, se je pokazalo, da ljudje v naši četrti pogrešajo predvsem zelene površine in kvalitetno druženje, ki ni vezano na potrošništvo. Odgovor na pomanjkanje zelenega v mestu vidimo v tem, da sčasoma obogatimo obstoječe zelenice, na okenskih policah, balkonih, strehah, dvoriščih in degradiranih površinah pa ustvarimo raznolike vrtičke in gredice. Snovanje projekta bo tako temeljilo na ekološkem pristopu negovanja vrtičkov, sajenju avtohtonih vrst in seznanjanju s permakulturo.

Okolico SEM-a in Metelkove so v soseski Tabor nekdaj poimenovali ”Na travniku”, ker so bila tam sama polja. Našemu projektu smo nadeli ime Vrt mimo grede zaradi več razlogov. Četrt Tabor je za ljudi mimobežna soseska, ljudje se ne ustavljajo, gredo kar mimo, kar je najznačilnejša lastnost Tabora. Da bi bilo to manj vnebovpijajoče, smo se odločili za iskanje zelenega v četrti Tabor, ki je lahko kjerkoli. Vrt namreč mimogrede lahko ustvarimo kjerkoli in za vsakogar, lahko je majhen, prikupen ali večji, bogatejši.

Vrt kot sajenje zamisli. Več zelenja za več veselja v mestu.

V začetku poletja bomo skupaj z Art Centrom Pionirskega doma in krajinskimi arhitektkami Pazi!Park organizirali dan izmenjave sadik, semen, cvetličnih lončkov in korit, vse obiskovalce pa bomo pozvali k dolgoročnemu sodelovanju v projektu Vrt mimo grede. Avgusta bomo na festivalu Mladi levi okušali plodove, si ogledovali vrtičke na zanimivem umetniško – zelenem itinerariju po mestu ter priredili tudi delavnice za navzoče. V decembru pa bomo na velikem Forumu Solidarnostna ekonomija in kultura, ki ga pripravljamo z vsemi tujimi partnerji v okviru projekta Sostenuto, predstavili dokumentirano gradivo in razvoj projekta ter spremembe v mestni četrti Tabor v obliki skupnega razmisleka v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana. Obenem bomo odprli prostor za skupen premislek o vlogi umetnosti skozi ekologijo in ekonomijo.

Z nastajajočim projektom želimo v Ljubljani vzpodbuditi prijetnejše in kvalitetnejše oblike sobivanja, kar morda predstavlja tudi eno možnih skupnih rešitev mestne samooskrbe in skrbi za prihodnost. Vrtički so vedno bili in upamo, da tudi ostanejo, prostor druženja, srečevanja in skupnega povezovanja. Tokrat tudi skozi umetniške intervencije.

Sodelujoči partnerji v projektu:

  • KUD OBRAT

Umetnice in članice kolektiva Kud Obrat: Urška Jurman, Polonca Lovšin, Apolonija Šušteršič in Stefan Doepner, bodo poskušali revitalizirati eno od degradiranih območij v četrti Tabor, da prikažejo obstoječa opuščena in neizkoriščena zemljišča kot potencialne urbane prostore, na katerih se lahko vzpostavijo začasni vrtički. Ti bodo oblikovani in vzgajani kolektivno v sodelovanju z bližnjimi sosedi.

  • ALEKSANDER S. OSTAN

Študentke Famul Stuart- Šola uporabnih umetnosti so pod mentorstvom arhitekta Aleksandra Ostana na osnovi branja prostora četrti Tabor sestavile dokumentirano gradivo o spregledanih javnih in zasebnih urbanih prostorih, ki kličejo po zelenih vsebinah, namembnosti in stiku z ljudmi.

Aleksander S. Ostan bo poglobil sodelovanje v našem projektu, tako bo skupaj z učenci OŠ Toneta Čufarja vzpodbudil razmislek o iskanju trajnejše ureditve tamkajšnjega šolskega igrišča/dvorišča.

  • OSNOVNA ŠOLA TONE ČUFAR

V sodelovanju z OŠ Tone Čufar bomo priredili tri delavnice na dogodku Dan soseda, ki se bodo zvrstile na temo ekološkega vrtnarjenja in urejanja urbanih površin. Tako bodo na Dan soseda otroci skupaj z g. Borisom Frasom poklepetali o vrtnarjenju in sajenju zelenjavnega in cvetličnega korita, na delavnici z arhitektom Aleksandrom Ostanom pa bodo otroci načrtovali ozelenitev šolske okolice skupaj z arhitektom in permakulturistom Iro Zorko.

  • PAZ!PARK

Krajinske arhitektke Paz!Park bodo v sodelovanju z Art Centrom Pionirskega doma izvajale akcijo Paz!lonček. Potekale bodo delavnice s poslikavanjem lončkov in sajenjem cvetlic, zelišč in začimb, ki bodo krasile četrt Tabor, za vse zainteresirane otroke, starše, sosede… Vse vedoželjne in domiselne glave pa bodo pozivale k zasaditvi gredic, ki se nahajajo zunaj Pionirskega doma.

  • BOŠTJAN KAVČIČ

Kipar Boštjan Kavčič bo na kakšni od strešnih površin ali drugih urbanih kotičkov ustvaril zeleno umetniško instalacijo z divjim rastlinjem, ki bodo najden prostor oživile. Takšen vrtiček bo vpet v itinerarij v času festivala Mladih levov.

  • BORIS FRAS

Predsednik Zveze združenj ekoloških kmetij Slovenije- Biodar, Boris Fras, bo s svojim strokovnim znanjem pripomogel k realizaciji našega projekta.

  • IRA ZORKO

Arhitekt Ira Zorko nas bo seznanjal s permakulturnim načinom gojenja vrtičkov in konkretnimi namigi za učinkovite rešitve na različnih urbanih lokacijah.

  • INŠTITUT ZA POLTIKE PROSTORA IN PROSTOROŽ

Na dogodek Dan soseda bomo v sodelovanju z Inštitutom za politike prostora in kulturnim društvom ProstoRož izvajali strokovno delavnico na temo revitalizacije parka Tabor.

  • VRTEC FRANCE PREŠEREN

Otroci bodo skupaj z vzgojiteljicami in arhitektko snovali skupne ideje za tamkajšnje zelenice.

V času festivala Mladi levi bomo v okviru vodenega itinerarija sledili zelenemu na dvoriščih, ga iskali po žlebovih, balkonih in zidnih razpokah v soseski. Pridružila se nam bosta tudi angleška umetnika Heather Ackroyd in Dan Harvey, ki za svoj medij uporabljata mehko zeleno travo in v njo oblačita stene cerkva, stopnice ali pa jih pustita kot prosto plavajoče like na vodi.

Vrt mimo grede je po svoji participatorni plati zamišljen tudi kot platforma, ki vabi k srečevanju vse vrtnarske navdušence in tudi tiste, ki to šele postajajo, še posebej pa sosede iz četrti Tabor: z različnimi akcijami jih bomo vzpodbujali k zbiranju in izmenjavi sadik, semen, orodij in znanja, izkušenj. Ker je bila Ljubljana še pred nedavnim mesto s skoraj več travnikov in njiv kot urbanega tkiva, bomo povabili ljudi, da nam pomagajo zbrati stare fotografije in zgodbe ter s tem obuditi spomin na trenutno pozabljena znanja, estetiko in vrednote.

Produkcija: Bunker, Ljubljana
Vsebinski avtorici projekta: Nevenka Koprivšek in Katarina Slukan
Izvršna producentka: Suzana Kajba
Snovalci projekta:Aleksander S. Ostan, arhitekt
Kud Obrat- Urška Jurman, Polonca Lovšin, Apolonija Šušteršič, Stefan Doepner
Famul Stuart – Šola uporabnih umetnosti (Jelka Piskurič, Marija Laura Potočnik, Marija Gradečak, Hana Kovačič, Nina Vukovič, Iva Renčelj)
Osnovna šola Tone Čufar
Pazi!Park, krajinske arhitektke (Mojca Balant, Katja Fak, Urška Kranjc, Tanja Maljevac, Maša Šorn, Petra Vertelj Nared)
Art center Pionirskega doma
Boštjan Kavčič
Boris Fras- Biodar
Ira Zorko
Vrtec France Prešeren
Izvedba:Jasmina Slapnik, Pila Rusjan in Gregor Gobec, video
Zunanji sodelavci:Inštitut za politike prostora, ProstoRož

ipop

mreza-za-prostor

Partnerji projekta

Biodar famul-stuart pazpark
art-center

Sponzorji

kpl

področje RAST

golob prohorto

carniola


logo_gomzi travarija

zelenihit


Projekt so omogočili

 

Evropski sklad za regionalni razvoj- program Med

sostenuto

Slike

Avtor posnetkov: Aleksander S. Ostan

vrt1 vrt2