Izpostavljamo

 

 

Abonma Transferzala

Stara elektrarna aktualno

Andra Aaloe & Flo Kasearu: KOSTUMSKA DRAMA: MESTNA PATRULJA MARIBOR

30. 11. 2017 15:00 19:00

Estonija

Flo Kasearu in Andra Aaloe sta estonski umetnici iz Talina, obe delujeta na različnih umetniških področjih in z različnimi mediji. V Mariboru sta se odločili izpostaviti problematiko varnosti, ki postaja ena izmed žgočih tem sodobnosti. Živimo namreč v svetu, ki je videti vedno bolj nevaren. In v svetu, kjer se varnost iz rok državnih in mestnih ravni vedno bolj seli v zasebni sektor. Je svet res vedno bolj nevaren? Smo z zasebnimi varnostniki vedno bolj varni? Več …

Rima Najdi: THINK MUCH. CRY MUCH.

28. 11. 2017 17:00 19:00

Nemčija, Libanon

Ustvarjanje Rime Najdi, ki živi med Bejrutom in Berlinom, je nenehno iskanje vmesnih prostorov, razmislek o konstrukciji identitete in iskanje umetniških načinov uporabe telesa. V njenih delih je stalnica izkušnja telesnosti in tujosti. Zanima jo ranljivost telesa v soočenju s politiziranostjo na terenih spola, mobilnosti in reprezentacije. Rima Najdi je bila izbrana umetnica mreže Urban Heat in je temo za predstavo začrtala na umetniških laboratorijih mreže v različnih mestih. Več …

EnKnapGroup & Nature Theater of Oklahoma: ZASLEDOVALCI SREČE

27. 11. 2017 19:00

Slovenija, ZDA

EnKnapGroup je trenutno edini slovenski stalni sodobnoplesni ansambel. Iztok Kovač, svetovno uveljavljen plesalec, koreograf in ustanovitelj Zavoda EN-KNAP, ga premišljeno umetniško vodi in z izborom vedno novih koreografov in režiserjev kroji vrhunski kolektiv, ki ni kos samo plesnim, ampak tudi igralskim in avtorskim izzivom. Pri Zasledovalcih sreče se je EKG povezal z Nature Theater of Oklahoma, umetniškim tandemom iz New Yorka, Kelly Copper in Pavlom Liško. Njuna dela so preplet gledališke drznosti, a obenem komunikativnosti, ki zmore delovati večplastno – angažirano, a obenem humorno. Več …

Pia Brezavšček, Barbara Krajnc Avdić, Saška Rakef: Idealna

14. 10. 2017 20:00

Zvočna igra o materinskem mitu, premiera

Moja maternica je sveta mašina,
ključnega pomena za družbo in državo.
Moje prsi so vodnjak življenja,
hranijo njo in njega,
mastitisu navkljub.
Sem posoda prvega kakovostnega razreda,
najboljša, naravna, edina,
najčistejša cvetka raja,
krasni sončni svit, čudež razplojevanja,
garancija narodovega blagostanja.

Pridi. Napolni me nežno.
Stopi z mano.
Stopi se z mamo.

Pridi.
Interdisciplinarna raziskava o (ne)spremenljivosti pogledov na materinstvo.

Vstopnice: 7 EUR, 5 EUR (študentje, upokojenci)

Foto: Nada Žgank

Arhiv kot proces. Kako arhivirati sodobne scenske umetnosti in jih ohranjati žive?

14. 10. 2017
10:00 - 16:00

Z osredotočanjem na sodobne scenske umetnosti se sprašujemo, kako zastaviti proces arhiviranja, ki bi ohranjal življenje umetniških del (performansov, predstav, happeningov, instalacij …) in omogočal njihov ogled širši javnosti tudi po koncu festivalskega dogajanja. Kaj proces arhiviranja prinaša v vsebinskem smislu, kako kontekstualizirati gradivo, kako ga razvrstiti, kako se izogniti muzejskosti, zapiranju v kanon, v predal, v zgodovino?

Priprava in izvedba: Lana Zdravković (Kitch in Mesto žensk)

Sodelujoče: Ana Čigon (Rdeče zore, Ljubljana), Barbara Orel (AGRFT, Ljubljana), Bettina E. Knaup (re.act.feminism – a performing archive, Berlin), Ida Hiršenfelder (Moderna galerija – Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana), Jelena Višnjić (BeFem, Beograd), Kristina Lelovac (Tiiiit! Inc., Skopje), Leila Šeper (Blasfem, Banja Luka), Phoebe Patey-Ferguson (Live Art Development Agency, London), Sabina Potočki (Mesto žensk, Ljubljana), Tanja Petrović (ZRC SAZU, Ljubljana), Tihana Bertek (Vox Feminae, Zagreb), Vedrana Frašto (CURE, Sarajevo).

10.00–11.15
Kako misliti arhiv (sodobnih scenskih umetnosti). Kaj delamo z umetnostjo, ko jo arhiviramo?
Tanja Petrović, ZRC SAZU (Ljubljana), Barbara Orel, AGRFT (Ljubljana)
Uvod in moderacija: Lana Zdravković, Kitch in Mesto žensk (Ljubljana)

11.30–13.30
Kako se z arhiviranjem soočajo na območju jugovzhodne Evrope?
Tihana Bertek, Vox Feminae (Zagreb), Vedrana Frašto, CURE (Sarajevo), Leila Šeper, Blasfem (Banja Luka), Kristina Lelovac, Tiiiit! Inc. (Skopje), Jelena Višnjić, BeFem (Beograd), Ana Čigon, Rdeče zore (Ljubljana)
Uvod in moderacija: Sabina Potočki, Mesto žensk in Emanat (Ljubljana)

14.30–15.45
Kako arhivirati in ohranjati življenje arhiviranega materiala?
Bettina Knaup, re.act.feminism – a performing archive (Berlin), Phoebe Patey-Ferguson, Live Art Development Agency (London)
Uvod in moderacija: Ida Hiršenfelder, Moderna galerija – Muzej sodobnih umetnosti (Ljubljana)

V angleščini.

Vstop prost.
Informacije: info@bunker.si, 00 386 51 269 906

V okviru projekta nEXtYU.
Produkcija in organizacija: Mesto žensk. V sodelovanju z Bunker.

Uprizarjati spol – ples razlik, predstavitev del v nastajanju

13. 10. 2017 18:30

Nataša Živković (SI), Jija Sohn (NL), Roberta Racis (IT), Koldo Arostegui González (ES), Sophie Unwin (GB), Tea Hvala (SI)

Uprizarjati spol – ples razlik je dvoletni evropski projekt sodelovanja med Italijo, Slovenijo, Španijo, Nizozemsko in Anglijo. Namenjen je raziskovanju spola in plesa ter spodbujanju novih naracij LGBTIQ-identitet v Evropi. Pet mednarodnih ustvarjalk/cev in pet dramaturginj/ov se bo usposabljalo in ustvarjalo znotraj različnih lokalnih skupnosti ter kulturnih in družbenih okolij.

Prvič se bodo srečali v sklopu festivala Mesta žensk, med 7.  in 13. oktobrom,  ter na zadnji dan rezidence z občinstvom delili proces raziskovanja in prve performativne skice.

Vstop prost.

// v angleščini //

Dogodku sledi zaključno druženje ob ambientalni zabavi z glasbo.

 

Mesto mrež, srečanje

13. 10. 2017
10:00 - 18:00

Srečanje lokalnih, regionalnih in mednarodnih feminističnih in LGBTIQ-mrež, ki delujejo na področju kulture, se bo začelo s kratkimi predstavitvami nekaterih družbeno-političnih kontekstov, ki vplivajo na tematske usmeritve in metode dela omenjenih mrež. Če politična umetnost govori neizgovorljivo in si predstavlja nevidno, kako – kot pobudnice/ki in producentke/i – krmariti med Scilo in Karibdo institucionalizacije in kapitalizacije tako umetnosti kot tudi politike spolov?

Moderatorka: Tea Hvala

Sodelujejo: Mreža kulturnih praks družbenega spola (SI/HR/RS/BA/MK), Nordijsko-baltska mreža kvir umetnosti (DK) in  Il Cassero/Gender Bender (IT).

Pogovor bo potekal v angleščini.

Vstop prost.

Družine drugače, pogovor

9. 10. 2017 17:00

Kdo v Sloveniji sme biti starš in kdo je brez otrok proti svoji volji zaradi pravnih ovir? Kako podružbiti starševsko skrb onkraj širšega sorodstva in institucij? Kako se upreti idealizaciji in esencializaciji materinstva? V kakšnih oblikah družin živimo in kakšnih družin bi si želeli? O tem bomo razpravljali ob konservativnih in liberalnih stališčih ter navkljub njim, ki nam želijo narekovati svoje odgovore.

Moderira: Tea Hvala (SI)

Pogovor bo v angleščini.

Vstop prost.

 

Oona Doherty: Odpreti ventile občutij – Francis Bacon

7. 10. 2017
10:00 - 11:30
8. 10. 2017
10:00 - 11:30

Klas se začne z ogrevanjem, s katerim bomo uporabili telo in pljuča, da bi se sprostile/i in odprle/i um. Sledila bo vodena improvizacija, kjer bomo delale/i s podobami: beton, beli pav, magma, med,  manuka, droge, Jaxson Pollock, Francis Bacon, Carravagio, napake očeta in bele slave, v Lazarja.

Zaradi omejenega števila udeleženk in udeležencev je prijava s kratko predstavitvijo obvezna.

Prijave: production@cityofwomen.org do 1. 10. 2017

Cena za posamezni dan delavnice je 10 EUR.

Foto: Luca Truffarelli