Stara elektrarna arhiv

Simona Semenič: DRUGIČ

7. 10. 2018 20:30

Predstava drugič, premierno izvedena na 20. mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti – Mesto žensk leta 2014, je vsebinsko nadaljevanje prvega sola; kjer se prvi solo konča, se drugi začne. Dobesedno. »Pustite mi kaditi« – zadnja replika v performansu Jaz, žrtev. – je prva replika v predstavi drugič. Simona se sprehodi skozi zadnja leta, v katerih se je na ta in oni način spopadala s poslabšanjem epilepsije in, neizogibno, z zdravstvenim sistemom.

Predstava je v angleščini.

Vstopnice: 10 EUR, 7 EUR (študentje, upokojenci/students, seniors)

 

Foto: Nada Žgank

Simona Semenič: JAZ, ŽRTEV

7. 10. 2018 19:00

Simona Semenič je svoj prvi besedni solo z naslovom Jaz, žrtev. premierno predstavila v okviru 13. mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk leta 2007. V avtobiografskem besedilu in predstavi, v kateri tudi nastopa, se ukvarja s svojimi bližnjimi srečanji s temnimi silami te in one sorte. Spregovori o izkušnjah z epilepsijo in zdravstvenim sistemom, z genitalnim herpesom in zdravstvenim sistemom, pa še s čim in z zdravstvenim sistemom.

 

Predstava je v angleščini.

Vstopnices: 10 EUR, 7 EUR (študentje, upokojenci)

Foto: Nada Žgank

Pogrešana avtobiografija, poetika telesa, pronominalna politika

7. 10. 2018
17:00 - 19:00

Težko je najti »pravo« pot za sprevračanje praks izključevanja »feminističnega vidika« iz filozofije, literature in umetnosti. Da bi odprli ta ozka vrata, smo med letošnje festivalske dogodke vključili avtobiografijo kot sestavni del kritične teorije in novih borilnih veščin.

Fokus: feministična imaginacija, revolucionarna strast, ženska želja.

Vstop prost.

Lana Zdravković: NO. 1

6. 10. 2018 22:00

No. 1 je drzna. Kljubuje prevladujoči logiki faktičnosti, štetja in preštevanja, ki jo v dominantnem dispozitivu antipolitike najizraziteje utrjujejo ekonomija, pravo in marketing. No.1 je objestna. Zaveda se, da je upor v teh razmerah možen le kot kolektiven, a dobro ve, da je kakovost mnoštva odvisna od kakovosti enega. No. 1 je nesramna. Z nenehnim delom na sebi afirmira gesto emancipatorne subjektivizacije, ki zavrne banalno logiko štetja ter razpre škandalozno dejstvo, da politika temelji na »nepravilnem« štetju, ki odpira prostor odsotnosti vsakršne vladavine. No. 1 je nevarna, ker je samovšečna. No. 1 je človeška, ker je artificielna. No. 1 je ena, ker je mnoštvo.

Vstopnice: 10 EUR, 7 EUR (študentje, upokojenci)

Foto: Nada Žgank

Nataša Živkovič: SINE

6. 10. 2018 20:00

Ženska je vreča, narejena da vzdrži. – Kanun, srednjeveški zakonik Lekëja Dukagjinija, območje severne Albanije in Kosova.

#Nezaželena. To je ime številnih deklic v naši Črni gori. – napis na plakatu Centra za ženske pravice v kampanji proti praksi selektivnega splava, Črna gora, 2017

Umrla je poslednja črnogorska virdžina. Njena zadnja želja je bila, da je na  družinskem grobu zapisana kot edini preživeli sin njenega očeta. – Blic, 2. 8. 2016

Sine! – mi ljubkovalno reče bližnja sorodnica, ko grem na obisk v Črno goro.

 

Sine je poskus antropološke raziskave specifičnega fenomena v performativni obliki. Je osupla fascinacija nad podobami in zgodbami zapriseženih devic oz. virdžin iz oddaljenih predelov Črne gore, Albanije, Kosova in Metohije. Je luknja v sistemu, ki taisti sistem vzdržuje. Je drag, ki se tiče vprašanja preživetja v moškem svetu in nam postavlja vprašanje, v kakšnem svetu živimo mi.

Vstopnice: 10 EUR, 7 EUR (študentje, upokojenci)

Foto: Nada Žgank

Neustrašne ženske

6. 10. 2018
11:00 - 13:00
7. 10. 2018
11:00 - 13:00

predstavitev projekta in igra s kartami

»Za večino zgodovine velja, da je neznani avtor ženska,« je zapisala Virginia Woolf in resničnost njenih besed se še vedno potrdi vsakič, ko se vprašamo, kdo je neznani avtor. Neustrašne ženske so navdihujoča igra s kartami za vsako generacijo, ki igralke_ce spoznava s prispevki žensk na področjih kulture, politike, znanosti, feminizma, človekovih pravic in umetnosti. Igra spodbuja rušenje predsodkov o ženskah, promovira in praznuje dosedanje uspehe in navdihuje nove generacije neustrašnih – ob vsem tem ponuja tudi odlično zabavo.

Vstop prost.

PREMEŠČANJA/VEZJA

5. 10. 2018 18:00

Odprtje instalacije in spletne razstave (5. oktobra ob 18-ih). Razstava bo odprta do 8. oktobra.

Mesto žensk letos namenja posebno pozornost poroznosti med arhivom in prostorom. Z izpostavitvijo arhivskega materiala skuša osvetliti vzpostavljanje performativne scene in praks, ki so se zvrstile v festivalski zgodovini. Prvi v nizu dogodkov, namenjenih oživljanju arhiva, bo iskal bežiščnice in genealogije razvoja različnih smeri in fenomenov ter hkrati beležil posamične umetniške prakse. Posebna pozornost bo namenjena izbranim umetnicam s področja performativnih umetnosti, ki so z Mestom žensk vstopale v sodelovanje in bodo predstavljene tuji zainteresirani strokovni javnosti. Večdnevni dogodek bo dopolnjevala še spletna razstava izbranega videogradiva izbranih umetnic s področja performativnih umetnosti in njihovih produkcij v sodelovanju z Mrežnim muzejem, dostopno na: http://mrezni-muzej.mg-lj.si/

UMETNICE: Miljana Babić, Uršula Cetinski, Maja Delak, Leja Jurišić, Barbara Kapelj, Mala Kline, Kolektiv Tatovi podob, Bara Kolenc, Ema Kugler, Barbara Kukovec, Tanja Lazetić, Nina Meško,  Andreja Rauch Podrzavnik, Sinja Ožbolt,  Jelena Rusjan, Simona Semenič, Katarina Stegnar, Irena Tomažin, Tina Valentan, Lana Zdravković (Kitch), Nataša Živković.

Na voljo vodeni ogledi: 6.–8. 10., ob 15.00, 15.30 in 16.00.

Vstopnice: 10 EUR, 7 EUR (študentje, upokojenci)

 

MUSICA FEMINA – Predstavitev projekta

5. 10. 2018 15:00

Musica Femina je dvoletni projekt sodelovanja med štirimi mednarodnimi partnerji, ki si delijo poglede na enakopravnost spolov na področju kulture in umetnosti. Do leta 2020 se bodo po različnih lokalnih okoljih izvajale številne dejavnosti, ki bodo osvetljevale kreativnost žensk v glasbi, omogočale novo ustvarjanje in transnacionalno mobilnost umetnic ter predlagale diskurzivne programe in implementirale strukturne spremembe na področju enakopravnosti v glasbeni industriji.

Otvoritveni nagovor in predstavitev razstave Musica Femina na Dunaju: Irene Suchy (maezenatentum.at, Dunaj).

Predstavitev partnerjev in pogovor o vprašanju žensk v glasbi v lokalnih kontekstih: Bettina Wackernagell (Heroines of Sound, Berlin), Samu Gryllus (Gryllus Kft, Budimpešta), Nina Dragičević, Teja Reba (Mesto žensk, Ljubljana).

Vstop prost.

Snježana Premuš: FIZIČNE MANIFESTACIJE 2

26. 9. 2018 12:00 27. 9. 2018 12:00 28. 9. 2018 20:00 29. 9. 2018 19:00

Drugi del koreo-socialnega projekta Fizične manifestacije 2 se osredotoča na načine, metode in module, ki somatsko prakso mislijo kot sistem za revitalizacijo družbenega telesa. Več …

Beton Ltd.: ICH KANN NICHT ANDERS

6. 10. 2018 21:00 7. 10. 2018 21:00

DVORANA ŠPORTNEGA DRUŠTVA TABOR, Tabor 13, Ljubljana

»Mostu med načelnostjo in praktičnostjo rečemo preživetje. Če v gledališču vedno uporabljamo zgodbe, da bi lahko govorili o svetu, igramo like, da bi lahko govorili o človeški naravi, in se delamo, da je miza miza, smo si želeli obratnega principa. Ker ne moremo z nikakršno gotovostjo in umetniško integriteto govoriti o ničemer drugem razen o sebi, o svoji poziciji, o svojih načelih in nenačelih; Več …