Mladiborovi filmi

16. november ob 20.00

Mladiborovi kratki filmi so izšli iz umetniško izobraževalnega projekta Mladibor, ki ga je zavod Bunker letos pomladi pripravil skupaj s petimi partnerskimi šolami iz Maribora: ll. gimnazija Maribor, Prva gimnazija Maribor, OŠ Gustava Šiliha, OŠ borcev za severno mejo in OŠ Franca Rozmana – Staneta.

V okviru Mladibora sta potekali dve filmski delavnici, ki so ju vodili Tomaž Pavkovič in Enej Mavsar iz Luksuz produkcije ter mentorji mariborskega društva Film Factory. Dijaki obeh Mladiborovih gimnazij so posneli štiri kratke igrane in dokumentarne filme, vsak pripoveduje svojo, čisto drugačno zgodbo.

Na Mladiboru pa je potekala tudi delavnica animiranega filma, ki so jo vodili mentorji programa Slon iz Društva za oživljanje zgodbe Dva koluta. V okviru te delavnice so nastali trije zabavni animirani filmi v različnih tehnikah.

Igrani in dokumentarni filmi

Filmska delavnica z mentorji Filmskega društva Film Factory:

  • Komu mar

Avtorji: Sebastjan Krajnc, Miha Likar, Žan Mlakar, Nej Lešnik in Lara Larisa Pohorec

Igrani film Komu mar skozi dve partiji šaha na zanimiv način prikaže različna svetova dojemanja. Na eni strani prikazuje profesionalce na turnirju, ki so živčni in napeti, na drugi strani pa sproščene šahiste, ki igrajo šah v čajnici. Kdo je boljši? In kdo se bolj zabava?
  • Franc

Avtorji: Tilen Berglez, Primož Robnik in Vanja Gligorovič

Zgodba o brezdomcu Francu, s katerim se je življenje hudo poigralo. S pomočjo dobrih ljudi in prijateljev se je pobral iz najhujšega in živi v zadovoljivih razmerah.

Filmska delavnica z mentorji Društva zaveznikov mehkega pristanka – Luksuz produkcija:

  • Silvo

Avtorica: Nadica Denić

Silvo je od svojega rojstva slep. Živi v Mariboru in je strasten bralec literature. Trenutno je njegova strast psihoanaliza.
  • Vox Populi

Avtorica: Yllnora Sefaj

18. aprila se je po večjih mestih v Sloveniji zgodila stavka javnega sektorja. Stavkali so učitelji, policisti, javni delavci.

Animirani filmi:
Delavnica animiranega filma z mentorji programa Slon:

  • Adi

3D klasična lutkovna animacija

Avtorji: Tine Brglez, Iztok Mladič in Tine Purg

Adi že dolga leta preživlja svoje dneve v istem ritmu, predvsem se dolgočasi in gleda televizijo. Nekega dne nariše svojega namišljenega prijatelja in sliko obesi na zid. Potem
pa se zgodi nekaj čarobnega.
  • Lačen?

kombinacija klasične risane in stop-motion animacije

Avtorice: Janja Kosi, Anja Fekonja, April Veselko in Katarina Rijavec

V sobi je skrivnostna škatla. Le kaj je v škatli? Kdo ve? Kar naenkrat iz škatle pokuka kužek. To ni navaden kužek, ampak pravi robokužek. Ime mu je Robert. Ampak Robert ni sam. Pojavi se tudi… Muffin! Je Robert lačen?
  • Sladoledna ljubezen

kombinacija kolažne in 3D klasične animacije

Avtorji: Melani Medved, Rebeka Rap, Anja Zgaga, Tina Šilc in Urban Vešligaj

Na dan, ko se je Mali Velikan rodil, ga je štorklja v beli ruti nosila k njegovi mami, vendar je bil velikan pretežak za majhno štorkljo, tako da ga je izpustila. Mali Velikan je padal proti zemlji in pristal na Sladolednem otoku…