Milo Rau/IIPM: DIE MOSKAUER PROZESSE, dokumentarni film (Nemčija, Švica)

Milo Rau_foto1_ IIPM  Maxim LeeFoto: IIPM/Maxim Lee 

Petek, 29. avgust, ob 17.00
Sindikalna dvorana Elektra Ljubljana (vhod Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana)

Projekciji filma sledi pogovor z Milom Rauom.

Sodni procesi so kot gledališče: igralci so znani, pravila uprizarjanja tudi, postopki so kodirani in vnaprej znani, prisotno je tudi občinstvo. V primeru sodnega procesa proti Pussy Riot, kuratorjem razstave Prepovedana umetnost in Pozor! Religija pa so bili znani tudi režiserji izida sojenja.

Milo Rau, veteran dokumentarnega in politično angažiranega gledališča ter ustanovitelj produkcijske hiše International Institute of Political Murder (lani so na Levih gostovali s predstavo Hate Radio), je v Moskvi v Centru Saharov organiziral sojenje – tridnevni uprizorjeni sodni proces. Izid sojenja, ki ga je organiziral Milo Rau, ni enak izidu sojenj ruskih sodišč, čeprav Rau ni vnaprej prejudiciral izida, želel je le pošteno sojenje. In seveda je prišlo do »vdora realnosti«, na sojenje je vdrla policija. Dokumentarec ne zavzema strani, ne ubere najlažje poti – občutka sočutja do Pussy Riot ter drugih umetnikov in kuratorjev; izpostavlja pa eno izmed temeljnih vprašanj: kje so meje verske in umetniške svobode.

Koncept, režija: Milo Rau
Kamera: Markus Tomsche
Oblikovanje zvoka: Jens Baudisch
Oblikovanje odra: Anton Lukas
Asistent režije: Yanina Kochtova
Montaža: Lena Rem
Produkcija: Arne Birkenstock

90 minut

Film je v ruščini z angleškimi podnapisi.

Ogled filma je brezplačen, veseli pa bomo, če nas podprete s prostovoljnimi prispevki. Priporočamo rezervacijo vstopnic: info@bunker.si, +386 51 269 906.