Maria Lucia Cruz Correia: Glas narave: TOŽBA

Portugalska umetnica Maria Lucia Cruz Correia je diplomantka grafičnega oblikovanja ter magistrica naprednih uprizoritvenih in scenografskih študij, trenutno vpisana na podiplomski program umetnosti, medijev in multimedijev Transmedia na visoki šoli za umetnost LUCA. Njeno delo zaznamuje posluh za okoljske tematike, ki se jih pogosto loteva v sodelovanju s profesionalci zunaj krogov umetnosti, največkrat znanstveniki in aktivisti. V njenih projektih so v središču pozornosti potenciali za temeljne spremembe: v iskanju utopične zdravitve predlaga akcije, ki se stapljajo s kliničnimi vprašanji o naravi človeške izkušnje. Razvija taktike participatornega performansa ter ustvarja lastne platforme za skupno artikulacijo radikalnega mišljena o celjenju, sobivanju in soudeležbi.

Skoraj dve leti je že, odkar je umetnica Maria Lucia Cruz Correia odšla na terensko raziskavo v Ekvador, edino državo na svetu, ki v ustavi priznava pravice naravi. Pri svojem dolgotrajnem umetniškem raziskovanju se je osredotočila predvsem na potencialne pravne okvire, ki bi omogočili bodisi sodno zastopanje drugih nečloveških živih bitij ali pa bi priznali ekocid. Za zdaj se še ne uporablja nobeden izmed takih okvirov in to ni predvideno niti v bližnji prihodnosti.

Kot odziv na številne pravne izzive, s katerimi se srečujemo pri zastopanju nečloveških živih bitij na sodišču, je Maria Lucia Cruz Correia pred dobrim letom dni začela uresničevati svoj cilj, da postane varuhinja narave. Predstava bo sama po sebi poziv k pravičnosti, takšni pravičnosti, kakršno potrebuje narava.

Predstava je bila premierno prikazana 1. marca 2019 na mednarodnem festivalu Same But Different v soorganizaciji partnerjev Vooruit, CAMPO, NTGent, Gouvernement, Black Speaks Back i.s.m. the Africa Platform of the Ghent University in Africalia. Predstava je bila uprizorjena na pritožbenem sodišču (Hof van Beroep) v Gentu, ki je bilo izbrano zaradi svoje simbolne vloge odločanja. V Sloveniji bo prikazana v okviru 22. Mednarodnega festivala Mladi levi 2019.

https://www.vooruit.be/en/agenda/1178/The_Voice_of_Nature_The_Trial/Maria_Lucia_Cruz_Correia/

Dramaturgija: Ingrid Vranken
Izvedba: Caroline Daish
Navigatorka sistemske konstelacije: Luea Ritter
Pomoč pri raziskavah: Sébastien Hendrickx
Oblikovanje zvoka: Joao Bento
Oblikovanje svetlobe: Vinny Jones
Video: Mark Požlep
Svetovanje: Jeroen Peeters, Starhawk
Kostumografija: Anne-Catherine Kunz
Preverjanje pravnih dejstev: Hendrik Schoukens in Juan Auz
Raziskovalna dokumentacija: Mark Požlep in Hana Vodeb
Sodelavka za restorativno pravičnost: Brunilda Pali
Stažistka: Maíra Wiener
Tehnik: Alain Decoen
Produkcija: Tineke de Meyer
Koprodukcija: Vooruit, Kaaitheater, Bunker, Workspacebrussels in Het Theaterfestival (Roel Verniers prijs 2017)
Rezidence: No Lugar (EC), Center for Creative Ecologies /Tjdemos (ZDA), Artsadmin (VB), Umetniški center BUDA (Bel), WP Zimmer (Bel)
S podporo Flamske skupnosti, projekta Imagine 2020 in programa Kreativna Evropa.
Predstavo sta podprla Ministrstvo za Kulturo in Mestna občina Ljubljana.

Izvedbe:

Premiera:

  1. marec 2019, Gent, Belgija

Prihodnje predstave:

Avgust 2019, v okviru mednarodnega festivala Mladi levi, Ljubljana, Slovenija

 

Predstavo so omogočili: