Kulturstik

Kulturstik je projekt, ki smo ga skupaj z osmimi osnovnimi šolami in štirimi partnerji s področja kulture pričeli izvajati leta 2009 in ga zaključili jeseni 2010. Osnovna idejna smernica projekta je bila prikazati ter aktivno vključiti učence in učitelje v ustvarjalne procese sodobne, estetsko zahtevnejše in družbeno angažirane umetnosti. V projektu je aktivno sodelovalo 596 učencev in 65 učiteljev ter številni umetniki, ki so vodili različne umetniške delavnice in predstavili svoje delo.

Na partnerskih šolah smo za učitelje organizirali delavnici sodobnega plesa in animiranega filma, za učence pa delavnice cirkusa, sodobnega plesa, animiranega filma in stripa, ki so se zaključile s kratkimi predstavitvami. Učenci so si v času Kulturstika v Kinodvoru ogledali umetniško in vsebinsko zahtevnejše filme, kot so jih morda vajeni v domačih kinematografih: animirani film Persepolis, Punčko za milijon dolarjev in Malo selivko, poldokumentarni film, ki prikazuje življenje etnične manjšine nomadov na Irskem. Na drugem obisku v Ljubljani pa so se seznanili s sodobnim gledališčem, ogledali so si namreč predstavo Show your face! v izvedbi slovensko – latvijskega kolektiva Betontanc & Umka.LV. Po ogledu predstave so sledile delavnice (delavnica kostumografije, oblikovanja svetlobe in zvoka, animacije predmetov, razvijanja analitične in kritične misli, kreativnega pisanja ter plesna delavnica) in pogovori z ustvarjalci predstave.

Projekt Kulturstik je primer dobre prakse vpeljevanja umetniških vsebin v šolske kurikule na koherenten, inovativen in vključujoč način. Rezultati skupnega ustvarjanja so bili prikazani na festivalu Kulturstik, ki je potekal 14. aprila 2010 v Sevnici.

Sodelujoče šole: Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica (nosilka projekta), Osnovna šola BrežiceOsnovna šola Raka, Osnovna šola Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, Osnovna šola Ledina, Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj, Osnovna šola borcev za severno mejo Maribor, Osnovna šola Prestranek

Partnerji projekta: Bunker Ljubljana (idejni pobudnik),  Kinodvor, Društvo za oživljanje zgodbe 2 kolutaForum Ljubljana, Cirkokrog

Zbornik (pdf 1,96 MB)

Fotografije