Program aktualno

Tatovi podob

17. 4. 2019 21:00

Tehnoburleska je nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog. Nekritično si prisvaja, kopira in lepi ženstvenost, moškost, družinska razmerja, mačizem in druge izprijene družbene vloge, ki po krivem veljajo za normativne. Ko se Tatovi povsem razgalijo ter sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno. Ta zabavna igra v preoblačenju in njihovo vedenje je rezultat velike zgodovinske osvoboditve seksualnosti in teles posameznikov od družbenih spon. Zadovoljni v eklektičnem hrupu medijskega podobja raztegujejo popularne posnetke in jih zgrizejo do nezaslišanih oblik, ki vzbujajo krohot ali obup.

Tatovi podob ne iščejo smisla, temveč užitek. Kajti užitek je hedonistično loščilo, s katerim so premazali vsakdanje predmete in iz njih napravili nekaj izjemnega. Tehnoburleska s fizičnimi in čustvenimi telesi spreminja programsko kodo v družbi, ki končno dopušča odprto šifriranje lastnih omejenih neumnosti.

Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družabni večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine Feminalz. Ta burleskni kolektiv pod okriljem zavoda Emanat deluje že od leta 2013. Jedro sestavlja stalna skupina performerk_jev, medse pa pogosto povabijo tudi druge odklonske goste_je. V šestih letih obstoja je nastalo več kot 50 različnih točk, ob vsaki izvedbi pa z uspešnimi strategijami apropriacije in reciklaže poskrbijo za čisto novo izkušnjo.

Za tokratno edicijo Sindikata odklonskih entitet pripravljajo poseben program z novimi pop slatkiši in zimzelenimi, že skoraj ponarodelimi vrhunci.

 

Ustvarjalci in izvajalci: Feminalz
Kostumografija: Urška Recer
Maska: Tina Prpar
Izbor glasbe: Feminalz
Originalna glasba: Luka Prinčič
Oblikovanje svetlobe: Janko Oven
Video: WNDV

Produkcija in organizacija: Emanat
Projekt Tatovi podob je nastal v sodelovanju s Klubom Gromka in s finančno podporo Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo RS.

foto: Nada Žgank

Trajanje: 75 minut, v slovenskem, angleškem in še kakšnem jeziku

Cene: 7 € / 5 € (dijaki, študenti)
Informacije in rezervacije: info@bunker.si, 051 269 906

Spletna stran Tatov: http://www.emanat.si/si/produkcija/tatovi-podob/

Sophia Rodríguez: Moja narava

17. 4. 2019 20:00

V Moji naravi Sophia Rodríguez improvizira in pleše z velikansko pleteno skulpturo vulve Swelf, ki jo izdelala Marijs Boulogne. Pripravi se na nepozabno lepoto, smešne prizore in presenetljive preobrazbe, med katerimi se trudi loviti ravnotežje na najvišjem klinu lestve zavesti – v improvizaciji. Neposreden in spontan nastop s preprostim humorjem in hudomušnostjo uspešno razgradi kakršne koli zadržke.

Sophiin performans s preseganjem jezikovnih meja odpira razsežnosti univerzalnega jezika spontanega čustvovanja, ki je enak pri vseh ljudeh. Čeprav je skulptura deset metrov večja kot Sophia, se postopno širi, dokler se njeno telo ne spremeni v največje umetniško delo v prostoru.

Nova komedija uteleša napetost med družbenimi odnosi, mejami in potrebo po pripadnosti, ki je skupna vsem ljudem. Ker si dovoli biti resnično odprta, nam omogoča, da se lahko povežemo z lastno naravo. S spontanostjo vse prisotne povabi, naj se ji pridružijo v iskanju najglobljega zvoka v njenem telesu, ki resonira z energijo, s popevanjem različnih tonov išče notranjo vibracijo povezovanja in usklajenosti. Z naravno samozavestjo, ki jo usmerja močna intuicija, igrivo sprosti in zapelje gledalke_ce, da jo vzljubijo točno takšno, kot je. Vsi zadržki se razgradijo, ko se povzpne v Swelf in izvede čudovit ples med njenimi pregibi. Brez kakršnih koli kompleksov se še naprej šali in koplje še globlje, da bi našla izvor sebstva. Ob odkritju klitorisa, nevrološke antene ženskosti, povsem izgubi nadzor in nam prikaže svojo ranljivost, ki je sestavni del njene absolutne moči.

Kadar Sophia želi, jo Marijs Boulogne v vlogi performerke ali dramaturške svetovalke podpre na odru in izven.

 

Sophia Rodríguez je performerka iz Venezuele, ki trenutno živi in ustvarja v Bruslju. Leta 2000 je diplomirala iz fizičnega gledališča v okviru izobraževalnega programa Venezuelskega narodnega gledališča. Leta 2003 je opravila enoletno izobraževanje iz hoje po vrvi na Kubanski nacionalni cirkuški šoli in v 2008 diplomirala iz plesa in performansa na Univerzi eksperimentalnih umetnosti (UNEARTE) v Venezueli. V 2010 je bila povabljena k sodelovanju v projektu 50 dni v Kostariki z Davidom Zambranom, od takrat pa pogosto uči sodobnoplesno tehniko »Flying Low/Passing Through« v različnih delih sveta. Leta 2014 je uspešno opravila magisterij iz fizičnega gledališča. Od leta 2006 dalje je ustvarila številne performanse, solo ali v navezi z različnimi ustvarjalci, kot so Ines Rojas, Nene Raul Vargas, Thomas Proksch, Ivo Dimchev in Micha Goldberg. Sodelovala je z različnimi koreografi, kot so David Zambrano (VE/NL), Osmany Tellez (NY), Ayelen Parolin (BE). Trenutno nastopa v novi sodobnoplesni predstavi Koena Agustijnena in Rosalbe Torres Guerrero z naslovom (B).

 

Performans in besedilo: Sophia Rodríguez
Scenografija: Marijs Boulogne
Produkcija: Buelens Paulina vzw

foto: Ilse Vanroy

Organizacija: Emanat
V sodelovanju: Bunker/SMEEL
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo in Flamsko ministrstvo za kulturo

Trajanje: 30–40 minut

Vstop prost

Več:  https://sindikat.emanat.si/project/moja-narava/
Informacije in rezervacije: info@bunker.si, 051 269 906