Program aktualno

Janek Turkowski: MARGARETE (PL)

28. 11. 2018 19:00 21:00

Janek Turkowski je poljski gledališki ustvarjalec in kurator; pri ustvarjanju ga zanimata predvsem koncept časa in naracija oziroma izvor pripovedništva.

Leta 2008 je na bolšjaku na severu Nemčije odkril 64 kolutov 8 mm filmskega traku; vsi koluti so bili posnetki iste ženske, Margarete Ruhbe. Odpravil se je na umetniško raziskovanje, da bi rekonstruiral življenje osebe, ki jo je našel na posnetkih. Predstava je zmes posnetkov in pripovedi. Predstava je prelep primer, kako intimno preči globalno – Margarete namreč gledamo pred podobami nekdanje komunistične Nemčije. Leta 2018 pa pri predstavi ne moremo spregledati tudi razmisleka o samobeleženju, o neskončnih podobah nas samih, ki jih kopičimo. Bo kdo kdaj iz njih tudi napravil predstavo?

Avtor in izvajalec: Janek Turkowski
Video: Margarete Ruhbe, Martyna Głowacka, Adam Ptaszynski, Marcin Piatkowski, Janek Turkowski
Scenografija: Wiesława Turkowska, Janek Turkowski
Glasba: Roger Anklam, Przemek Radar Olszewski
Prevajalci: Jeannette Boettcher, Marcin Piatkowski, Andrzej Wojtasik
Menedžerka: Iwona Nowacka
Foto: Konfrontacje

55 minut
Predstava je v angleščini.

Siniša Labrović: RIBARJENJE (HR)

28. 11. 2018
10:00 - 15:00

Siniša Labrović deluje večinoma na polju body arta, performansa in vizualne umetnosti. V Ljubljani ga najbolj poznamo prav prek akcij in postavitev na področju vizualne umetnosti – trenutno je del razstave Nebeška bitja v MSUM, spomladi pa je imel samostojno razstavo v Galeriji Vžigalica. V svojih delih nagovarja boleče točke družbe, kot so nacionalizem, povampirjenje katoliške cerkve, resničnostni šovi, razumevanje preteklosti, velikokrat tudi medije … V svetu je najbolj odmevala akcija stado.org, reality show z ovcami. Oblačil je Goli otok, ob guslah pel vsebino hrvaške trač revije Gloria, lizal podplate občinstvu … Vsa njegova dela imajo zelo jasno ost, a vendar veliko interpretativno odprtost, saj izvede svoje, občinstvu pa prepusti polje interpretacije.

V Maribor prihaja s performansom Ribarjenje, ki ima izjemno sugestiven naslov, zato je podrobnejša napoved skoraj odveč. Ribarjenje bo performans v trajanju, tako da ga lahko ujamete kadarkoli v petih urah trajanja.

Avtor in izvajalec: Siniša Labrović
Foto: Tanja Radež