Program aktualno

Beton Ltd.: VELIKA PRIČAKOVANJA|GROSSE ERWARTUNGEN (SI)

30. 8. 2018 21:00

Beton Ltd. so avtorski kolektiv; Katarina Stegnar, Primož Bezjak in Branko Jordan. Velika pričakovanja |Große Erwartungen, festivalska premiera, bo njihova šesta predstava. Pravijo, da predstavo vedno začnejo s točke nič, a ključni za vznik predstave iz nič so za Beton Ltd. skoraj vedno osebni oprijemki; v naracije in dileme ne vstopajo samo prek posamičnih zgodb, ampak prek osebnih. »Samo o sebi lahko upravičeno govorimo«. Po ekologiji, tranzicijsko – odraščanjskem izgubljanju iluzij, nemoči upora, generacijskem angstu … se tokrat lotevajo velikih pričakovanj ter prihodnosti. In kaj so pričakovanja drugega kot projekcije sedanjih želja? »Želja evropske, bele, heteroseksualne, urbane, kozmopolitske, nadreprezentirane generacije. A pri tem ne smemo pozabiti: Katarina, Primož, Branko … vsi smo bili nekoč otroci. Slovenski otroci. Nekateri so še vedno.«

Koncept in režija: Beton Ltd.
Nastopajo: Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Branko Jordan
Glasba: U$IŁ (Maksim Špelko, Janez Weiss), Jure Vlahovič
Oblikovanje prostora in svetlobe: Toni Soprano + Sonda 57
Oblikovanje zvoka: Jure Vlahovič
Vizualne vsebine: Toni Soprano
Dramaturška sodelavka: Urška Brodar
Tehnični vodja: Andrej Petrovčič
Izvršna producentka: Maja Vižin
Stiki z javnostmi: Tamara Bračič Vidmar
Prevod: Tibor Hrs Pandur
Umetniška rezidenca: Santarcangelo Festival
Produkcija: Bunker, Ljubljana
S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Evropska unija – program Kultura, Create to Connect
Zahvala: Španski borci

70 minut

Predstava bo v slovenščini z angleškimi nadnapisi.

Foto: Toni Soprano

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

       

 

Silke Huysmans & Hannes Dereere: RUDARSKE ZGODBE (BE)

30. 8. 2018 19:30

Silke Huysmans in Hannes Dereere sta gledališka ustvarjalca, partnerja v umetnosti, ki sta ravno skupaj razvijala svoj novi projekt, ko je v brazilski zvezni državi Minas Gerais popustil jez in strupeno blato je uničilo številne vasi ter zdrselo v reko Doce. Huysmans je bila v tej regiji rojena in osebna povezava ter kataklizmičnost katastrofe sta ju spodbudili, da sta odpotovala v Minas Gerais.

V Rudarskih zgodbah sta dala glas drugim; Silke Huysmans je na odru kot MC, ki upravlja z dokumentarnim zvočnim materialom, ki pa ni sestavljen samo iz pričevanj prebivalcev Minas Geraisa, ampak tudi različnih raziskovalcev in teoretikov. Rudarske zgodbe so dokumentarna predstava, kjer avtorja – tako kot vsi mi – ob neizmerljivosti tragedije samo molčita. A vendar naredita ključni korak naprej – če smo mi vsi lahko samo tiho, vsaj data glas tistim, ki imajo kaj povedati in ki so prizadeti. A smo v času enominutnih videov sploh še sposobni koga pozorno poslušati? Od glasov posameznikov do kakofonije katastrofe.

Avtorja: Silke Huysmans, Hannes Dereere
Na odru: Silke Huysmans
Dramaturški svetovalec: Dries Douibi
Tehnična podpora: Christoph Donse
Scena: Frédéric Aelterman, Luc Cools
Portugalski prepisi: Luanda Casella, Miguel Cipriano
Produkcija: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Bâtard Festival
Koprodukcija: Noorderzon Festival, KAAP Creative Compass
Rezidence: Veem House For Performance, Campo, CC De Grote Post, KAAP Creative Compass, Grand Theatre Groningen, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Vooruit Arts Centre
S podporo: Vlaamse Gemeenschapscommissie, Sabam For Culture

50 minut

Predstava ima angleške nadnapise, na voljo bo povzetek v slovenščini.

Foto: Tom Callemin

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

 

dollardaddy’s: DOM (HU)

30. 8. 2018 18:00 31. 8. 2018 18:00

dollardaddy’s (Dollár Papa Gyermekei) je eden mlajših madžarskih kolektivov, ki sta ga ustanovila Emőke Kiss-Végh in Tamás Ördög, igralca in eksperimentalni gledališka ustvarjalca. Njuno ustvarjanje zaznamujejo značilnosti filmske dogme – minimalizem, izčiščenost; delata s klasičnimi dramskimi teksti, kjer obdržita like, igralci govorijo izviren tekst s svojimi besedami. Dom je nastal na podlagi Strindbergovega Pelikana in je drugi del Družinske trilogije (Ljubezen, Dom, Otrok).

Tenzijo v predstavi ustvarja neskladje med popolno klasičnostjo dramske igre in hkratno okleščenostjo skoraj vsega gledališkega. V dogma slogu ni gledališke luči, rekvizitov, scenografije; samo naturalistična igra fenomenalnih igralcev, ki se premikajo med gledalci. Tudi četrte stene ni – ne samo zato, ker ni odra, tudi zato, ker ni nobene iluzije zaprtega prostora, gledalci smo del niča, ki obdaja edino, kar obstaja v tej predstavi: dramska igra. In dialogi, ki postanejo aktualni in niso več stari več kot sto let, saj so ogoljeni na čiste medčloveške odnose.

 

Režiser: Tamás Ördög
Elise, mama: Krisztina Urbanovits
Fredrik, njen sin: Máté Dezső Georgita
Gerda, njena hči: Piroska Mészáros
Axel, njen zet: Tamás Ördög

Prevod: Ana Radović

70 minut

Predstava je v madžarščini s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.

Foto:  Ligetvari Csenge

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

 

Anti Status Quo Companhia De Dança: KAMELEONI (BR)

30. 8. 2018 16:00

Brazilska plesna skupina Anti Status Quo je neodvisni umetniški eksperimentalni laboratorij sodobnega plesa. Že njeno ime nakazuje, da nasprotuje dejanskemu stanju; iz statusa quo pa nas (in sebe) poskuša premakniti s hibridno umetnostjo, ki preči sodobni ples, vizualno umetnost, eksperiment, raziskovanje … Konstruira kritične in politične dramaturgije ter močan dialog z vizualno umetnostjo in filozofijo. Skupino je leta 1988 ustanovila koreografinja Luciana Lara, ki si zdaj umetniško vodstvo deli z brazilskim producentom, scenografom in oblikovalcem Marconijem Valadaresom.

Kameleoni je »urbana intervencija izginjanja«; telesa plesalcev postanejo platna tiskanih medijev in oglasov in v mestu ustvarjajo vizualne motnje ali pa poudarke. In vsaka motnja, distorzija, predrugačitev znanega ali pa že samo dobro znane podobe v drugačnih konstelacijah in sploh v komunikaciji s telesi kličejo k drugačnem videnju in kombiniranju pomenov videnega.

Lokacija: Cankarjeva, Čopova, Prešernov trg v Ljubljani

Umetniško vodstvo in koncept: Luciana Lara
Plesalci: Camilla Nyarady, Cristhian Cantarino, Déborah Alessandra, João Lima, Luciana Matias, Marcia Regina, Roberto Dagô, Robson Castro
Raziskovalni in ustvarjalni sodelavci: Breno Metre, Gigliola Mendes, Leandro Menezes, Paula Medeiros
Kostumi: Luciana Lara in plesalci/and dancers

60 minut

Foto: Luciana Lara

Beton Ltd.: GROSSE ERWARTUNGEN|VELIKA PRIČAKOVANJA

30. 8. 2018 21:00 7. 9. 2018 20:00 8. 9. 2018 20:00 9. 9. 2018 20:00

30. avgust, ob 21.00, premiera v okviru Mladih levov
7., 8.  in 9. september, ob 20.00

Beton Ltd. so avtorski kolektiv; Katarina Stegnar, Primož Bezjak in Branko Jordan. Große Erwartungen|Velika pričakovanjafestivalska premiera, bo njihova šesta predstava. Pravijo, da predstavo vedno začnejo s točke nič, a ključni za vznik predstave iz nič so za Beton Ltd. skoraj vedno osebni oprijemki; v naracije in dileme ne vstopajo samo prek posamičnih zgodb, ampak prek osebnih. Več …