Program aktualno

Ob pravem času? O trdoživosti in pravočasnosti, okrogla miza

28. 8. 2018 16:00

Gledališče naj bi bilo izkušnja tukaj in zdaj, ki kljubuje današnji logiki hitrih sprememb in virtualne prisotnosti. Zahteva svoj čas. Irena Štaudohar je pred nekaj leti zapisala, da je ena izmed pomembnih značilnosti festivala Mladi levi ta, da so vse kuratorske izbire – ravno pravočasne. Ali pa morda predčasne? Ali je to recept za preživetje umetniške organizacije, nevladne organizacije – da je pravočasna ali da je pred časom?

Radi bi raziskali koncepte pravočasnosti ter biti pred časom ali biti za časom z vidika kuratorskih izbir, pa tudi z vidika odločitev, ki jih sprejemamo za preživetje naših umetniških ustanov, našega dela in nas samih. Ali je obstoj v sferi umetnosti odvisen od sposobnosti napovedovanja in predvidevanja sprememb (ali stvari, ki smo jih imeli za samoumevne – kot je na primer umetniška svoboda – propadajo)? Ali obstaja vrzel med vzhodnim in zahodnim razumevanjem sodobnosti? In kako se boriti za čas danes, ko je čas dobrina? Radi pa bi našli tudi navdih za vzdržljivost v današnjem času, ko se spremembe dogajajo tako hitro, da so težave včasih že mimo, še preden jih uspemo analizirati in začeti delovati?

Okrogla miza se bo začela s primeri praks sodelujočih glede njihovih strategij in taktik preživetja in časa, sledil bo pogovor. Začeli bomo prepozno, končali pa pravočasno.

Moderatorka: Tjaša Pureber
Govorci: Rarita Zbranca, Sodja Lotker Zupanc, Tomasz Kirenczuk, Siniša Labrović, Nevenka Koprivšek
V sodelovanju z: Relais Culture Europe, AltArt

Pogovor je v angleščini.

info@bunker.si, 051 269 906

Srečanje novih Projektov sodelovanja programa Ustvarjalna Evropa

28. 8. 2018 15:00

Srečanje novih Projektov sodelovanja programa Ustvarjalna Evropa
Po projektu Create to Connect –> Create to Impact

Julija so bili objavljeni rezultati razpisa Projekti sodelovanja programa Ustvarjalna Evropa. Slovenski prijavitelji smo bili spet izjemno uspešni. Vabimo na srečanje vseh novih projektov sodelovanja. Predstavili bomo uspešnost Slovenije in 20 slovenskih organizacij, ki sodelujejo v podprtih projektih. Srečanje bo tudi priložnost za izmenjavo izkušenj, mnenj in morebitna povezovanja.

Eden izmed projektov, ki je prejel financiranje, je tudi Create to Connect -> Create to Impact. Je nadaljevanje projekta, ki se zaključuje prav s predstavami na Mladih levih. Poskušali bomo orisati dosežke preteklih petih let in napovedati aktivnosti prihodnjih let.

 

V sodelovanju z zavodom Motovila – Center Ustvarjalna Evropa Slovenija.

Več informacij na: info@bunker.si, 051 269 906

Da bomo vedeli, koliko koktejlov moramo namešati, tukaj sporočite, če se nam pridružite. Hvala!

 

 

Franz Pocci, Célia Houdart: MISTERIJ SOVE (FR, SI)

28. 8. 2018 21:30

Režiser Renaud Herbin je navdih za predstavo dobil v fundusu Lutkovnega gledališča Ljubljana in tako so temelj Misterija sove predstava Sovji grad, ki jo je leta 1936 ustvaril lutkar Milan Klemenčič, in tudi miniaturne marionete, ki so bile izdelane za predstavo. Célia Houdart je zgodbo Sovji grad Franza Poccija o Vitezu Čukolovu, začaranem v sovo, ki bo odrešen, ko bo brez peres, aktualizirala v tekst, ki še bolj izpostavi večne teme preobrazbe, pohlepa, lastnine, norosti.

Misterij sove je – ob izjemni umetniški vrednosti – prekrasno gledališko sodelovanje – generacijsko, čezmejno, žanrsko … in tudi sodelovanje z gledalcem. Misterij sove ima mnogo plasti zgodbe, veliko plasti gledanja, saj se gledališče pred gledalcem dobesedno širi, razpira, razstavlja … Toliko plasti je prav hoja po robu, a ko uspe in vse deluje, je pač poslastica. Misterij gledališča, razkrit pred gledalcem.

Režija: Renaud Herbin
Dramaturgija: Mateja Bizjak Petit
Scenografija: Mathias Baudry
Oblikovanje svetlobe: Fanny Bruschi
Zvočna podoba: Morgan Daguenet
Umetniško svetovanje: Nino Laisné
Lektura: Metka Damjan
Asistentka: Chloé Delaby
Igrata: Maja Kunšič, Iztok Lužar
Vodja predstave: Luka Bernetič
Lučni mojster: Niko Štabuc
Scenski tehnik: Luka Moškrič
Izdelava lutk: Iztok Bobič, Polona Černe, Zala Kalan, Zoran Srdić, Marjetka Valjavec, Sandra Birjukov, Špela Ulaga, Olga Milič, Tereza Andrůšková
Izdelava scene: Christian Rachner, Pierre Chaumont

V predstavi je uporabljen šanson: Tout fout le camp

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Koprodukcija: TJP – Centre Dramatique National D’Alsace

60 minut

Predstava je v slovenščini z angleškimi nadnapisi.

Foto: Jaka Varmuž

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

Marko Bulc: PRVA ALTRUISTIČNA PREDSTAVA (SI)

27. 8. 2018 20:00 28. 8. 2018 20:00

Ponedeljek, 27. avgust, ob 20.00 (slovenska različica)
Torek, 28. avgust, ob 20.00 (angleška različica)

Marko Bulc je slovenski gledališki režiser; motor njegovega dela je odpravljanje na vedno nove terene, na vedno nova polja izzivov sebi – poleg režije je tudi dramatik, igralec, pedagog, performer, raziskovalec … Na Mladih levih smo pred 12 leti že gostili njegovo Študijo za zadnjo egoistično predstavo, tokrat je na festivalu s Prvo altruistično predstavo. Participatoren monoperformans Prva altruistična predstava je interaktivna predstava, a v njej se vsak udeleženec počuti tako udobno, kot se počutimo na vodenih turah, kjer točno poznamo protokol. Bulc v predstavi osmih slik ves čas menja pozicije in s tem tudi pozicije občinstva. In tako kot so spodrezane nogice stolov, tako tudi občinstvu nenehno spodmika predstavo – njihove vloge, naloge. Spodmika tudi samega sebe, saj je predstava o altruizmu – oziroma o artivizmu – nenehen obračun z lastnim delom, z delom drugih in pa z možnostmi umetnosti nasploh. S svojim altruizmom ni rešil sveta, je pa naredil dobro predstavo. Je to dovolj?

Režiser, koreograf, scenograf, oblikovalec kostuma, oblikovalec svetlobe, avtor in izvajalec glasbe, avtor besedila in nastopajoči: Marko Bulc
Tehnično vodstvo: Igor Remeta
Izdelava scenografije: IKEA, Igor Remeta, Duško Pušica
Produkcija: Bunker, Ljubljana v okviru projekta Urban Heat
Producentka: Alma R. Selimović
Odnosi z javnostmi: Tamara Bračič Vidmar
Predstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Urban Heat, Evropska unija – program Ustvarjalna Evropa

 

60 minut

Foto: Nada Žgank

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

 

Uroš Kaurin, Vito Weis: HEROJ 2.0 – Predstava vseh predstav (SI)

26. 8. 2018 21:30 28. 8. 2018 18:30

Nedelja, 26. avgust, ob 21.30 (slovenska različica)
Torek, 28. avgust, ob 18.30 (angleška različica)

Uroš Kaurin in Vito Weis s svojima biografijama obračunata v predstavi, zato ju ne bomo razkrivali. Naj le zapišemo, da sta res igralca vseh igralcev in – z dramaturškim očesom Katarine Stegnar v kompletu – tudi avtorja vseh avtorjev. Umetnika vseh umetnikov. Pa tudi – mlada leva vseh mladih levov.

Heroj 2.0 je druga predstava v ciklu herojskih predstav; v Heroj 1.0 sta Kaurin in Weis verjela, da rabimo superheroje, ki bi reševali svet, in seveda sta poskušala biti superheroja ali pa sta vsaj verjela, da tudi če ju svet ne potrebuje, sta onadva lahko super. Oziroma bila sta superheroja, le svet se ni ravno javil, da bi ga rešila. A vsi superheroji najprej rešujejo svet, potem pa rešujejo sebe. Najprej se borijo za svet, potem pa za občinstvo. In Heroj 2.0 ni samo bonbon za občinstvo, je gigantska slastna torta, ob kateri se občinstvo lahko naslaja in masti – dasta nam vse … in še več. Tokrat idealizem nima meja, ostala sta samo še onadva in odru ter drug drugemu pustita, da ju izžame do konca – za nas.

Avtorja: Uroš Kaurin, Vito Weis
Ustvarjalci: Uroš Kaurin, Vito Weis, Katarina Stegnar, Boris Bezić, Lea Čehovin
Produkcija: Moment Maribor
Koprodukcija: Zavod EN-KNAP

75 minut

Foto: Nada Žgank

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906