Program aktualno

Marko Bulc: PRVA ALTRUISTIČNA PREDSTAVA (SI)

27. 8. 2018 20:00 28. 8. 2018 20:00

Ponedeljek, 27. avgust, ob 20.00 (slovenska različica)
Torek, 28. avgust, ob 20.00 (angleška različica)

Marko Bulc je slovenski gledališki režiser; motor njegovega dela je odpravljanje na vedno nove terene, na vedno nova polja izzivov sebi – poleg režije je tudi dramatik, igralec, pedagog, performer, raziskovalec … Na Mladih levih smo pred 12 leti že gostili njegovo Študijo za zadnjo egoistično predstavo, tokrat je na festivalu s Prvo altruistično predstavo. Participatoren monoperformans Prva altruistična predstava je interaktivna predstava, a v njej se vsak udeleženec počuti tako udobno, kot se počutimo na vodenih turah, kjer točno poznamo protokol. Bulc v predstavi osmih slik ves čas menja pozicije in s tem tudi pozicije občinstva. In tako kot so spodrezane nogice stolov, tako tudi občinstvu nenehno spodmika predstavo – njihove vloge, naloge. Spodmika tudi samega sebe, saj je predstava o altruizmu – oziroma o artivizmu – nenehen obračun z lastnim delom, z delom drugih in pa z možnostmi umetnosti nasploh. S svojim altruizmom ni rešil sveta, je pa naredil dobro predstavo. Je to dovolj?

Režiser, koreograf, scenograf, oblikovalec kostuma, oblikovalec svetlobe, avtor in izvajalec glasbe, avtor besedila in nastopajoči: Marko Bulc
Tehnično vodstvo: Igor Remeta
Izdelava scenografije: IKEA, Igor Remeta, Duško Pušica
Produkcija: Bunker, Ljubljana v okviru projekta Urban Heat
Producentka: Alma R. Selimović
Odnosi z javnostmi: Tamara Bračič Vidmar
Predstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Urban Heat, Evropska unija – program Ustvarjalna Evropa

 

60 minut

Foto: Nada Žgank

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

 

Leja Jurišić, Marko Mandić: SKUPAJ (SI)

27. 8. 2018
18:00 - 23:59

Skupaj šest ur na odru: Leja Jurišić, vihar sodobnoplesne scene, ki uteleša feminizem, angažiranost in ki zlahka prehaja med performansom, plesom, koreografijo, in Marko Mandić, prvak ljubljanske Drame, ki triumfira tudi po drugih odrih in drugih gledaliških terenih ter slovi po tem, da je njegovo igralsko orodje telo.

Premisa predstave je: Jurišić in Mandić sta šest ur skupaj na odru ob glasbeni podlagi naključno predvajanih komadov z njune združene playliste. Na predstavo sta se pripravljala z režiserjem Bojanom Jablanovcem, predstavo pa s tekstom v živo spremlja Semira Osmanagić, ki je Skupaj tudi iniciirala. Premisa je enostavna, a obenem brezkompromisna – šest ur! Kaj je sploh skupaj v tej predstavi – v šestih urah je čas preigrati skoraj vse dihotomije in tudi spoznati, da je baza za skupaj, za sodelovanje – deliti čas in prostor. Ker ko smo skupaj, si delimo vse.

Ustvarjalci: Leja Jurišić in Marko Mandič v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisko Semiro Osmanagić
Produkcija: Pekinpah & Via Negativa
Koprodukcija: Kino Šiška
360 minut

Foto: Matija Lukič

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906