Program aktualno

Uroš Kaurin, Vito Weis: HEROJ 2.0 – Predstava vseh predstav (SI)

26. 8. 2018 21:30 28. 8. 2018 18:30

Nedelja, 26. avgust, ob 21.30 (slovenska različica)
Torek, 28. avgust, ob 18.30 (angleška različica)

Uroš Kaurin in Vito Weis s svojima biografijama obračunata v predstavi, zato ju ne bomo razkrivali. Naj le zapišemo, da sta res igralca vseh igralcev in – z dramaturškim očesom Katarine Stegnar v kompletu – tudi avtorja vseh avtorjev. Umetnika vseh umetnikov. Pa tudi – mlada leva vseh mladih levov.

Heroj 2.0 je druga predstava v ciklu herojskih predstav; v Heroj 1.0 sta Kaurin in Weis verjela, da rabimo superheroje, ki bi reševali svet, in seveda sta poskušala biti superheroja ali pa sta vsaj verjela, da tudi če ju svet ne potrebuje, sta onadva lahko super. Oziroma bila sta superheroja, le svet se ni ravno javil, da bi ga rešila. A vsi superheroji najprej rešujejo svet, potem pa rešujejo sebe. Najprej se borijo za svet, potem pa za občinstvo. In Heroj 2.0 ni samo bonbon za občinstvo, je gigantska slastna torta, ob kateri se občinstvo lahko naslaja in masti – dasta nam vse … in še več. Tokrat idealizem nima meja, ostala sta samo še onadva in odru ter drug drugemu pustita, da ju izžame do konca – za nas.

Avtorja: Uroš Kaurin, Vito Weis
Ustvarjalci: Uroš Kaurin, Vito Weis, Katarina Stegnar, Boris Bezić, Lea Čehovin
Produkcija: Moment Maribor
Koprodukcija: Zavod EN-KNAP

75 minut

Foto: Nada Žgank

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

Fleur Elise Noble: RUMOŽ (AU)

25. 8. 2018 19:30 26. 8. 2018 20:00

Fleur Elise Noble je režiserka, ustvarjalka in performerka iz Avstralije. Njeno ustvarjanje črpa iz študija vizualnih umetnosti, fizičnega gledališča in socialnega dela. Pri delu uporablja najrazličnejše medije: risanje, slikanje, kiparjenje, lutkarstvo, animacijo, film, performans, ples … Njena prva velika produkcija je Njeno dvodimenzionalno življenje, v Ljubljano pa prihaja s svojo drugo večjo predstavo: Rumož.

V tej predstavi, kjer ne ločimo projekcij od realnosti in scenografije od risb, pademo v Aličino (tokrat Fleurino) sanjsko luknjo, v katero si vedno znova prizadeva priti protagonistka, saj se v sanjah zaljubi v rumoža – človeka kenguruja. Njena ljubezen se v sanjah sprehaja po arhetipih ljubezni. Kaj je še bolj večna tema od ljubezni? Neuslišana ljubezen. Kam se najraje vračamo? V sanje. Zakaj biti buden, če je v sanjah lepše? Večno vprašanje gledališča. Pravijo, da je resničnost bolj divja kot katerakoli umetnost ali katerekoli sanje, ampak kako premagati sanje, ki so tako lepe in v katerih imamo – ljubezen? Kaj storiti, ko »pridemo do točke, ko se moramo soočiti z ultimatom – obupati ali se prebuditi«?

 

Avtorica, režiserka, oblikovalka, sanjalka, plesalka, risarka, animatorka, igralka, lutkarica, umetnica projekcij: Fleur Elise Noble
Vodja produkcije in inšpicient: Niccolo Gallio
Zvočno oblikovanje: Missi Mel Pesa
Sodelujoči skladatelji in glasbeniki: Sarah Reid, Zaachariaha Fielding, Tim Bennett, Peter Knight, Mal Webb, Missi Mel Pesa (AKA Melbient)
Ilustratorji in animatorji: Fleur Elise Noble, Tim Bennet, Isobel Knowles
Kostumografi: Fleur Elise Noble, Bryony Anderson, Kasia Tons, Sara Yael (AKA Lily Castel)
Lutkarici: Adrianna Navarro, Louise Harte
Oblikovalec scene in lutkar: Tony Martin
Producent: Jason Cross, Insite Arts
Lokalni lutkar: Blaž Andrašek
Izdelava scenografije: Igra, d. o. o., Igor Remeta, Martin Lovšin, Duško Pušica

55 minut

Foto: Bryony Jackson

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

 

Mammalian Diving Reflex: VES MOJ SEKS (CA, SI)

24. 8. 2018 20:00 25. 8. 2018 21:00 26. 8. 2018 17:00

Mammalian Diving Reflex je kolektiv, ki ga umetniško vodi Darren O’Donnel. V svojem delu uporabljajo metodo, ki jo je razvil O’Donnel in poimenoval »socialna akupunktura«. Verjame namreč, da je mogoče usihajočo moč, potentnost in relevanco gledališča spodbuditi s civilno angažiranostjo in socialnimi interakcijami kot estetiko. Mammalian Diving Reflex se osredotočajo na participatorne procese in tudi predstave, delajo z naturščiki, običajno z lokalci; njihova dela so navihana in izzivalna.

Vsi vemo, da je odnos do spolnosti danes drugačen, kot je bil leta nazaj, poznamo tudi statistike o različnih spolnih praksah in letos ob 50-letnici leta 1968 tudi poskušamo misliti, kaj nam je prinesla t. i. seksualna revolucija. Ampak kot lepo poje Dolly Parton, nihče ne ve, kaj se dogaja za zaprtimi vrati, za konkretnimi zaprtimi vrati. V Sloveniji smo poiskali 6 ljudi starejše generacije, ki so pripravljeni govoriti o seksu; o svojem seksu, ne samo seksu na splošno. Skupaj z Mammalian Diving Reflex so svoje zgodbe predelali v predstavo in tako bomo vsaj za trenutek lahko pogledali za zaprta vrata romance in spolnosti neke generacije.

Avtor: Darren O’Donnell
Režija: Darren O’Donnell
Sorežija: Alice Fleming
Nastopajo: Srečko Polanec, Jadranka Novak, Nada Tržan-Herman, Peter Butoln, Ana Jovičević, Pavel Premrl
Gostiteljica: Lea Kukovičič
Oblikovalec zvoka: Rok Kovač
Produkcija: Tina Fance, Alice Fleming, Annalise Prodor, Melika Ramić
Tehnična režija in oblikovanje okolja: Alice Fleming, James Mapes
Lokalna producentka: Lea Kukovičič
Prevajalki: Gaja Vudrag, Urša Grum
Pripravnice: Sorcha Gibson, Sonja Kovačevič, Chiara Prodi
Nadnapisi: Lara Jerkovič
Luč: Janko Oven
Lokalna tehnična podpora: Igor Remeta, Grega Mohorčič

120 minut

Predstava je v slovenščini z angleškimi nadnapisi.

Foto: Taku Kumabe