ČE SI SREČEN, protislava

CE SI SRECEN 053 foto.nada.zgankFoto: Nada Žgank

9. julij 2016, Spectrum Theaterfestival, Beljak, Avstrija

ČE SI SREČEN

Ponavljajoča se otroška pesem, ki so nas jo vztrajno učili v vrtcih in osnovnih šolah, takrat enkrat, ko se je v skoraj že razsuti skupni državi rojevala ideja liberalizma. Še zdaj se spomnim, kako sem se trudil »zavpiti svoj hura« in ustvariti občutek te sreče, ene prvih indoktrinacij nove, postsocialistične ideologije.

Predstava Če si srečen je kulturno-umetniška protislava. Če se proslava trudi slaviti iluzijo dostojanstvene države, protislava pogleda, kakšno to dostojanstvo je in na čem temelji. Če so proslave v naši domovini cenzurirane, protislava govori o stvareh, ki se jih trudijo cenzorji izbrisati. Če ima proslava natančno določen protokol, ima protislava eksperimentalno ritualen naboj.

Vesel sem, da me je doletela čast, da režiram letošnjo protislavo. Hvaležni ji bodo politični voditelji, ki bodo na osnovi konstruktivne kritike napravili družbene izboljšave, in tudi ljudstvo, ki se bo morda prepoznalo v zrcalu lastnih tegob in tegob tistih drugih.
Če si srečen, vzklikni svoj hura!
Andrej Jus, režiser

Izštevanka »Če si lačen«
Če si lačen, greš jest. Če ješ, si sit. Če si sit, si zmatran. Če si zmatran, greš spat. Če greš spat, spiš. Če spiš, se spočiješ. Če se spočiješ, postaneš lačen. Če si lačen, bi rad jedel. Če bi rad jedel in nimaš nič za jest, si žalosten. Če si žalosten, jokaš. Če jokaš, greš ljudem na živce. Če greš ljudem na živce, te grdo gledajo. Če te grdo gledajo, jih je strah. Če jih je strah, se te ogibajo. Če se te ogibajo, si neviden. Če si neviden, si čisto sam na svetu. Če si sam na svetu, te ni. Če te ni, ne obstajaš. Če ne obstajaš, si mrtev. Če si mrtev, nisi lačen. Če nisi lačen, si srečen. Če si srečen, po kolenih potokljaj!

Kolofon:

Ustvarjalci: Andrej Jus, Ana Duša, Špela Frlic, Nataša Živković, Polona Janežič, Brane Zorman
Režiser: Andrej Jus
Na odru: Ana Duša, Špela Frlic, Nataša Živković, Polona Janežič
Glasovi otrok: Borut Bončina, Jakob Žefran, Lara Bončina, Naja Novak Čehajič, Naomi Uma Zorman, Vid Žefran, Djuna Greta Vidrih in učenci OŠ Sava Kladnika, Sevnica
Scenografija in kostumografija: Urša Vidic
Avtorica glasbe in aranžmajev, snemanje: Polona Janežič
Oblikovanje zvoka: Brane Zorman
Tehnično vodstvo in oblikovanje svetlobe: Andrej Petrovčič
Vokali: Ana Duša, Nataša Živković, Polona Janežič
Oblikovanje: Tanja Radež
Producentka: Alma R. Selimović
Stiki z javnostmi: Tamara Bračič Vidmar
Produkcija: Bunker, Ljubljana
Prevod: Tadej Turnšek
Naslovna fotografija: Tina Kosec, Nada Žgank
Predstavo so podprli: EU – Program Kultura, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Predstava nastaja v okviru cikla Connect Tapes, znotraj mednarodne mreže Create to Connect, ki jo financira program EU – Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura.

Rima Najdi: PRIZNANJE #1 (lecture performance)

24. 11. 2016 15:00

Rima NajdiFoto: Arhiv Rime Najdi

24. november ob 15.00 v GT22

Priznanje #1 je nadaljevanje cikla Rime Najdi, katerega cilj je raziskovanje imaginarija, ki se ustvarja okoli oblačil arabske ženske. V tej seriji predavanj Najdi reciklira material iz prejšnje predstave »Dress ME how YOU like«, ko nosi obleke na poti iz Berlina v Libanon. V predavanju-predstavi spremljamo Rimo, kako na obisku vasice v južnem delu Libanona pozira zraven nečesa, kar je kasneje postalo mejnik v 2006, izdela kostum za družinsko večerjo in potem se fotošopira na različne turistične destinacije v arabskem svetu. Med procesom je pisala osebni dnevnik; med predavanjem spremljamo fotografije in poslušamo njen dnevnik.

Rima Najdi je performerka, ki trenutno biva v Berlinu. Njeno delo je interdisciplinarno in vsebuje predstave, video in instalacije. Glavnina motivacije v njenih delih izhaja iz raziskovanja produkcije različnih predlogov, ki se nanašajo in naseljujejo vmesne prostore: prostore, ki se nahajajo med sabo in drugim, realnostjo in fiktivnim, fizičnostjo in čustvi. Osredotoča se na telo, ki ga razume kot orodje in zemljevid izkustev ter političnih identitet. Zanima jo krhkost nekega telesa, ki se sooča s politiko spolov, varnostjo, gibanjem in reprezentacijo. Njena umetniška praksa se dotika politike identitet. www.rimanajdi.com

Svetlana Slapšak: ESKAPIZEM, EVAKUACIONIZEM, MIKROKOMUNIZEM, ALI SAMOSTANI, OTOKI, GOZDOVI: vsi pobegi od revolucije (predavanje)

22. 11. 2016 11:30

svetlanaFoto: Arhiv Svetlane Slapšak

22. november ob 11.30 v GT22

Obseg področij strokovnega udejstvovanja, urednikovanja in raziskovanja Svetlane Slapšak je tako obsežen, da je – kot je zapisal Dijana Matković – občudovanja vredno, kako vse to zmore ena sama oseba. Ukvarja se z lingvistiko, antičnimi študijami, študijami Balkana, antropologijo spolov. Izdala je številne eseje, prevode, knjige in zanetila čez 50 peticij. Borila se je proti smrtni kazni, za mir, za dostojen sprejem beguncev, za ženske pravice … Je redna kolumnistka pri največjem mariborskem dnevniku Večer. Svetlana Slapšak pooseblja ideal angažirane intelektualke, ki se ne boji umazati si rok – bodisi s politiko ali banalnimi temami, kot je zelje (napisala je knjigo Zelje in spolnost)- in ki hkrati naslanja svojo misel in aktivizem na poglobljeno razumevanje zgodovine in antropologije.

Kdo drug bi lahko bolje govoril o prihodnosti in preživetju, kot nekdo, ki dobro pozna zgodovino in človeško naravo – bodisi iz antropologije ali grške dramatike.

Hannu Risku (Finska): Delavnica glasbene impro uživancije

Delavnice Golega odra

24., 25. november, 14.00-17.00
Sindikalna dvorana, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

V času festivala bodo pod vodstvom vrhunskih mednarodnih pedagogov potekale štiri raziskovalne improvizacijske delavnice, namenjene ustvarjalcem na področju uprizoritvenih umetnosti. Hannu Risku bo vodil Delavnico glasbene impro uživancije, Andreja Rauch Podrzavnik pristopa s področja koreografije in bo vodila delavnico Obleci se udobno in bodi pripravljen na gibanje.

Andreja Rauch Podrzavnik (Slovenija): Obleci se udobno in bodi pripravljen na gibanje

Delavnice Golega odra

26. november od 14.00 do 17.00, 
27. november 11.00- 14.00, 
Sindikalna dvorana, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

V času festivala bodo pod vodstvom vrhunskih mednarodnih pedagogov potekale štiri raziskovalne improvizacijske delavnice, namenjene ustvarjalcem na področju uprizoritvenih umetnosti. Hannu Risku bo vodil Delavnico glasbene impro uživancije, Andreja Rauch Podrzavnik pristopa s področja koreografije in bo vodila delavnico Obleci se udobno in bodi pripravljen na gibanje.

Mednarodna festivalska zasedba: SKUPNOST

27. 11. 2016 20:00

skupnost_foto_gregor_gobec

Foto: Gregor Gobec

Nedelja, 27. november, ob 20h

Predstava poteka v angleškem jeziku. / The performance is in English.

Za zadnji festivalski večer si bomo privoščili nekaj, kar si v slovenski in v mednarodni improvizacijski produkciji redko privoščimo – veliko odrsko zasedbo. Skupinska dinamika 26 ustvarjalcev bo poganjala poigravanje s temo skupnosti. Spektakel, nerodno odrsko druženje, navdihujoč živ dogodek ali popoln kaos? V vsakem primeru intenzivna skupnostna izkušnja tako za gledalce kot za nastopajoče (če bo ta razmejitev sploh še smiselna).

Zamisel: Maja Dekleva Lapajne
Igra: Beatrix Brunschko, Dino Kapetanovič, Eva Jus, Gregor Moder, Jacob Banigan, Jan Hrušovar, Juš Milčinski, Katarina Veselko, Koray Bülent Tarhan, Mistral Majer, Nejc Šmit, Olivija Grafenauer, Peter Frankl, Rok Bohinc, Sara Šoukal, Sašo Stare, Teja Bitenc, Tomaž Lapajne Dekleva, Urša Strehar Benčina, Vid Sodnik, Zeynep Özyurt Tarhan
Glasba: Evren Gülseven, Goran Završnik, Hannu Risku
Luč: Borut Cajnko

ZAKAJ RAVNO GLEDALIŠKA IMPROVIZACIJA? – pogovor

27. 11. 2016 17:00

skupnost_foto_gregor_gobecFoto: Gregor Gobec

Javni festivalski pogovor

Pogovor poteka v angleškem jeziku.

Kaj je tisto, kar ustvarjalci in gledalci prepoznamo kot lastno in posebno gledališki improvizaciji ter se vračamo prav k njeni kuhinji, ker tega ne moremo dobiti drugje? Kateri so glavni potenciali tovrstnega ustvarjanja ter kaj improvizacijsko gledališče ponuja drugim umetniškim zvrstem in širšemu družbenemu kontekstu? V pogovoru afirmacije gledališke improvizacije in njenih vrlin, bodo svoje posamezne vstope v polje gledališke improvizacije križali: Beatrix Brunschko iz gledališča Theater im Bahnhof (Graz), kjer gojijo improvizacijsko in dramsko gledališče; Andreja Rauch Podrzavnik iz polja koreografije in gibalne improvizacije; Gregor Moder, improvizator in doktor filozofije. ter Samo Oleami, profesionalni gledalec širokih obzorij in moderator pogovora.

Povezuje: Samo Gosarič
Gosti: Andreja Rauch Podrzavnik, Beatrix Brunschko, Gregor Moder

Istanbulimpro (Turčija): NEKOČ PRED DAVNIMI ČASI

25. 11. 2016 21:00

nekoč_pred_davnimi_časiFoto: Arhiv Gledališča Istanbulimpro

Petek, 25. november, ob 21h

Predstava poteka v angleškem jeziku.

Gledališče Istanbulimpro, ustanovljeno leta 2007, združuje tradicionalne gledališke prijeme z elementi glasbenega in fizičnega gledališča ter s sodobnimi improvizacijskimi principi. Reden gledališki program ustvarjajo na svojem odru Istanbulimpro Sahne, kjer vsako leto organizirajo tudi mednarodni improvizacijski festival in mednarodni festival pripovedovanja zgodb. Posvečajo se tudi aplikativni improvizaciji, torej uporabi principov in orodij gledališke improvizacije na neumetniških, širše družbenih področjih, in so člani mednarodne mreže Applied Improv Network. Leta 2009 so prejeli prestižno turško priznanje za Najbolj prodorno gledališko skupino.

Predstava Nekoč pred davnimi časi se poigrava z idejo kolektivnega nezavednega in z univerzalno strukturo zgodbe, ki spodbudi tako performerjevo kot gledalčevo domišljijo. Dogodek, pretkan z muzikaličnostjo izvrstnega turškega glasbenika Evrena Gülsevena in petjem ter gibalnimi slikami sodelujočih peformerjev, bo na vsakem koraku predvsem sledil željam občinstva.

Zamisel: Koray Tarhan and Tolga Erdoğan
Igra: Alenka Marinič, Jacob Banigan, Koray Bülent Tarhan, Peter Frankl, Zeynep Özyurt Tarhan
Glasba: Evren Gülseven
Luč: Borut Cajnko

Improške z gosti: NAVDIH NA PRVI (S)POGLED

navdih_na_prvi_(s)pogled_foto_Ana_ŠirceljFoto: Ana Šircelj

Petek, 25. november, ob 19h

Predstava poteka v angleškem jeziku.

Improške so odprta, nehierarhično organizirana skupina performerk, ki so se združile zato, ker rade igrajo skupaj. Pa tudi zato, ker jih med drugim zanima, kakšno vlogo na impro odru igra spol ter kako se lahko igramo s spolnimi stereotipi in jih presegamo. Improške jim predstavljajo varno skupnost, v kateri lahko raziskujejo, se razvijajo, preizkušajo svoje meje in iščejo različne oblike izraza skozi improviziran performans.

Preden je beseda, je pogled. Pogled je vabilo v vzpostavitev odnosa, prvi stik z drugo osebo, prva izmenjava med dvema. Otrok, ki si zakrije oči, verjame, da je izginil; česar ne vidim, to ne obstaja. V predstavi Navdih na prvi (s)pogled se Improške poigravajo ravno s temi funkcijami pogleda – pogled kot iniciacija komunikacije, pogled kot ogledalo notranjega doživljanja, pogled kot pogoj obstoja. Vsak prizor se začne s (s)pogledom – med dvema improvizatorkama ali med improvizatorko in nekom iz občinstva – in se spontano razraste v zgodbo trenutnega srečanja.

Zamisel: Katarina Veselko, Mistral Majer, Olivija Grafenauer, Sara Šoukal, Teja Bitenc, Urša Strehar Benčina
Igra: Beatrix Brunschko, Eva Jus, Katarina Veselko, Mistral Majer, Olivija Grafenauer, Sara Šoukal, Teja Bitenc, Urša Strehar Benčina, Zeynep Özyurt Tarhan
Glasba: Hannu Risku
Luč: Borut Cajnko

Theater im Bahnhof (Avstrija): SERIJSKI DŽANKIJI

24. 11. 2016 21:00

serijski_džankijiFoto: arhiv Theater im Bahnhof

Četrtek, 24. november, ob 21h

Predstava je v angleškem jeziku in poteka v dveh delih z vmesnim odmorom.

Theater im Bahnhof je večkrat mednarodno nagrajeno največje neodvisno gledališče v Avstriji. Kolektiv dvajsetih umetnikov že več kot 20 let pripravlja pogumne, mnogokrat radikalne gledališke produkcije, in uspešno združuje prvine improvizacijskega in dramskega gledališča. Opredelujejo se kot sodobno ljudsko gledališče, ki se nahaja na stičišču tradicije in pop kulture.

Beatrix Brunschko in Jacob Banigan v zasebnem življenju precej dobro poznata zasvojenost z najrazličnejšimi tv serijami. Predstava Serijski džankiji je njun gledališki odgovor na užitke, ki jih ponujajo zatopljenost v fiktivne svetove, napetost in eskapizem. V predstavi se prelevita v producenta, ki gradita zamisel za novo serijo z elementi resničnih zgodb, lokalne folklore, drznih preobratov in privlačnih skrivnosti. Občinstvo hkrati nastopa v vlogah soustvarjalcev in potrošnikov. Pozor! Predstava, ki vas zlahka zasvoji.

Zamisel in igra: Beatrix Brunschko, Jacob Banigan
Glasba: Goran Završnik
Luč: Borut Cajnko