MIGRANTI MED NAMI

19. 1. 2016 18:00

IMG_4383_Dobova_dec2015_Uros-Primozic mala

Dobova, december 2015, Foto: Uroš Primožič

Človečnost v begunskih centrih

Dogodek je del niza javnih dogodkov MIGRANTI MED NAMI, ki na temo migracij v organizaciji Slovenske filantropije poteka od decembra 2015 v različnih krajih, z različnimi gosti in odprtim prostorom za pogovor.

Z okroglo mizo na temo Človečnost v begunskih centrih želimo odpreti pogovor in postaviti smernice za nadaljnje delo z begunci, ki prehajajo Slovenijo. Med gosti bodo odločevalci, begunci in migranti v Sloveniji, strokovnjaki, in prostovoljci, ki se bodo lahko naslonili na svoje aktualne in pretekle izkušnje.

(več …)

Bertolt Brecht: MALOMEŠČANSKA SVATBA

22. 1. 2016 20:00 23. 1. 2016 20:00 24. 1. 2016 20:00

mala

Grafika: Sara Lucu in Andrej Kurent, Malomeščanske luknje, 2015

 

OBVESTILO! Predstava 24. januarja ZARADI BOLEZNI ODPADE! Hvala za razumevanje.

 

Produkcija VII. semestra GLR, DI in DSU

Če se lahko zazdijo malomeščani v čem podobni tudi nam ali našim soprebivalcem današnjega sveta, je to morebiti v tem, da se človeštvo konstantno obremenjuje s pomanjkanjem vsebine ali nezmožnostjo izražanja vsebine, ki bi bila tako v ožjem kot v širšem okolju sprejeta tako, kakor bi si želeli. Zato poskušamo to ne-vsebino prekriti z lažnim izražanjem stališč in pogledom na svet, ki ni zares naš, ampak se tako izognemo temu, da bi povedali, kaj si zares mislimo in kaj zares čutimo, ker s tem tvegamo, da bi bili izobčeni iz varnega objema naše družbe. Ohranjanje ugleda. Ohranjanje vtisa. Hranjenje ega, ki se hrani z našim pravim jazom. Kaj torej ostane na koncu? Spet praznina. Mračna, mračna, mračna.

(več …)

Kitch: PRISEGA

28. 1. 2016 21:00 29. 1. 2016 21:00 30. 1. 2016 21:00

prisega_kitch mala

Foto: Kitch

Performans

28. januar ob 21.00, premiera
29. in 30. januar ob 21.00

 Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan.
Kaj se zgodi, ko dva Balkanca vzameta to dejstvo smrtno resno? Dobrodošli v naši kafani, naj se zabava začne!

Performirajo:
Lana Zdravković, Nenad Jelesijević – gostitelja
Teja Drobnjak, Evin Hadžialjević, Sara Janašković, Eva Lah, Tanja Sabol – plesalke
Gal Oblak, Žan Mrhar – natakarja (več …)

Peter Kus: VOLČJE SRCE

2. 2. 2016 9:30 11:30

volcje_srce_boben_foto_Peter_Kus - CopyFoto: Peter Kus

Lutkovno-glasbeni projekt Volčje srce pripoveduje zgodbo o življenju mladega volka, ki se mora ločiti od svojega tropa in odpraviti na trnovo pot samostojnega življenja. Pri tem se spoprijema z izzivi, ki so v svojem bistvu podobni izzivom mladih v človeških kulturah: posloviti se mora od varnega zavetja svoje družine (tropa), zaživeti z izkušnjami, ki mu jih je dala, se spopasti z novim okoljem, ki mu je tuje in včasih sovražno, premagati strah, biti iznajdljiv, zbrati moč in pogum ter začeti novo življenje v svojem tropu. Pripoved o volčjem odraščanju je tudi pripoved o nas samih. Izvirno besedilo Nane Milčinski in Petra Kusa je nastalo po motivih resnične zgodbe volka Slavca, ki so ga biologi Univerze v Ljubljani (v okviru projekta Slowolf) zasledovali s telemetrično ovratnico od julija 2011 do avgusta 2012 ter rekonstruirali njegovo potovanje od Slavnika na Krasu do Lessinie na severu Italije. (več …)

Kdo je resnična grožnja Evropi: migranti ali globalni kapitalizem?, pogovor

11. 2. 2016 18:00

SH-velika2 - Copy

 

Mirovni inštitut v sodelovanju s pobudo Staknimo glave v Stari elektrarni pripravlja omizje “Kdo je resnična grožnja Evropi: migranti ali globalni kapitalizem?”

Priča smo vse večjem porastu nestrpnosti, usmerjene proti migrantkam_om in tistim, ki jim pomagajo ali zgolj prepoznavajo njihovo človeškost. Z različnimi fizičnimi napadi in ustrahovanjem, s sovražnim govorom in s spodbujanjem sovraštva in nasilja, ki ga politične elite in tisti na oblasti z ignoranco tolerirajo, če ne celo opravičujejo in spodbujajo, so migranti_ke uspešno razglašeni za nekakšno motnjo v sicer dobro delujočem sistemu, ki je namenjen ohranjanju imaginarnega nacionalnega interesa. (več …)

MENT Ljubljana

4. 2. 2016 21:15 22:15 5. 2. 2016 21:15 22:15

cover_photo

Klubski festival mnogoterih žanrov MENT bo v začetku februarja potekal na osmih ljubljanskih prizoriščih. V treh dneh bo festival gostil prek 50 izvajalcev iz več kot dvajsetih držav. MENT se osredotoča na nove glasbene sile, kjerkoli že so. Na dobre bende in producente, naj gre za sibirski rokenrol, beloruski post-punk, estonski folk, hrvaško psihedelijo, srbsko americano, avstrijski elektro pop ali pa slovenski nojz. V okviru festivala bo potekala tudi mednarodna glasbena konferenca, posvečena mreženju, izobraževanju in odpiranju pogledov na raznovrstne tematike glasbenega posla, ustvarjanja in izmenjav.

V okviru festivala MENT bomo v Stari mestni elektrarni gostili: (več …)

ČE SI SREČEN

26. 2. 2016 20:00 27. 2. 2016 20:00 28. 2. 2016 20:00

PROTISLAVAFoto Tina Kosec in Nada Žgank

Ponavljajoča se otroška pesem, ki so nas jo vztrajno učili v vrtcih in osnovnih šolah, takrat enkrat, ko se je v skoraj že razsuti skupni državi rojevala ideja liberalizma. Še zdaj se spomnim, kako sem se trudil »zavpiti svoj hura« in ustvariti občutek te sreče, ene prvih indoktrinacij nove, postsocialistične ideologije.

Predstava »Če si srečen« je kulturno-umetniška protislava. Če se proslava trudi slaviti iluzijo dostojanstvene države, protislava pogleda, kakšno to dostojanstvo je in na čem temelji. Če so proslave v naši domovini cenzurirane, protislave govorijo o stvareh, ki se jih trudijo cenzorji izbrisati.
Če ima proslava natančno določen protokol, ima protislava eksperimentalno ritualen naboj.

Vesel sem, da me je doletela čast, da režiram letošnjo protislavo. Hvaležni ji bodo politični voditelji, ki bodo na osnovi konstruktivne kritike napravili družbene izboljšave, in tudi ljudstvo, ki se bo morda prepoznalo v zrcalu lastnih tegob in tegob tistih drugih.
Če si srečen, vzklikni svoj hura!
Andrej Jus, režiser

(več …)

Via Negativa: MANIPULACIJE

7. 3. 2016 20:00

via_negativa_manipulations_01 foto Madster mala

foto: Madster

Zahtevati od očeta, da ubije lastnega sina, je grozljiva igra preizkusa zaupanja. Abraham je bil pripravljen plačati ceno – in bil je bogato nagrajen. Danes žrtvujemo celotne nacionalne ekonomije, ki za zaupanje finančnih trgov plačujejo absurdno visoke cene. Enaka igra. Kapitalizem je religija, vrednost kapitala se meri s stopnjo poslušnosti in zaupanja. Potem, ko je nekdanji madžarski predsednik vlade priznal: “We fucked it up, not a little but a lot.” – so ga Madžari znova izvolili na čelo vlade. Zaupanje je preračunljivo iracionalno. Zaupanje je cena za upanje.

VSI KUPČUJEMO Z ZAUPANJEM,
VSI BARANTAMO ZA ZAUPANJE,
VSI MANIPULIRAMO Z ZAUPANJEM.
V TEJ IGRI NI NEDOLŽNIH ŽRTEV.

(več …)

BIG BAND RTV Slovenija in BART VAN LIER v Stari elektrarni

11. 3. 2016 20:00

Big Band RTV Slovenija foto Janez Kotar mala

foto: Janez Kotar

Big band RTV Slovenija bo tokrat prvič nastopil v Stari elektrarni. Orkester neprekinjeno deluje že 60 let in je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Gost tokratnega koncerta bo nizozemski vrhunski pozavnist, Bart van Lier, ki bo Big bandu tudi dirigiral.

Van Lier se je šolal na Hilversum Music Lyceumu, glasbeno kariero je začel s snemanjem programov za radio in televizijo ter nadaljeval z igranjem v mnogih zasedbah, med katerimi so Netherlands Jazz Orchestra, Varadansorkest, Slide Hampton’s 4trombone Group, Skymasters. (več …)