Via Negativa, Boris Kadin: MITING RESNICE

21. 12. 2011 20:00 22. 12. 2011 20:00

Solo performans-koncert Borisa Kadina.
Avtoironična retrospektiva politične in ideološke dediščine skrojena iz obdelav standardov hrvaške glasbene estrade (GdjeDunav ljubi nebo, Moja domovina, Vjeruj u ljubav, Da te ne volim…). (več …)

Jana Menger: V POSTOPKU

29. 11. 2011 20:00

Prva avtorska gledališka predstava koreografinje, plesalke in režiserke Jane Menger ima naslov V postopku. Je zgodba o tem, kako je posameznik v različnih družbenih funkcijah in vlogah nenehno podvržen različnim postopkom, ki ga ohranjajo negotovega in jim nemalokrat umanjka pričakovana finalnost, trenutek, ko bi pomirjen ugotovil, da je prišel na njihov konec. (več …)

Antonia Baehr & Keren Ida Nathan: DROBNI GUMBKI

3. 12. 2011 - 6. 12. 2011
6. 12. 2011 20:00


delavnica sodelovanja
Štiridnevna delavnica bo potekala od 14.00 do 19.00
Javna predstavitev delavnice: 6. december ob 20.00

Kako sodelovati pri postopkih odrskega uprizarjanja, režije, pisanja, interpretacije? Kako ustvarjati skupaj? Poleg hierarhično-piramidalnega pristopa do skupinskega dela obstaja še nešteto pluralnih oblik sodelovanja. Delavnica se bo ukvarjala z različnimi pristopi in branji performativnih situacij, režijskih postopkov in povezovanj. Obenem se bo lotila raziskave uprizarjanja tudi s pozicije spola na nivoju jezika, gest in različnih družbeno-simbolnih znakov. Na primeru burleske kot ene od odrskih oblik se bo lotila meja med formo/interpretacijo, vajo/predstavo, režiserjem/nastopajočim in gledalci/prezentacijo. Intenzivna delavnica se bo osredotočila na praktično raziskavo. (več …)

10. Festival DRUGAJANJE

15. 11. 2011 - 24. 11. 2011

Od 15. do 24. novembra bo v Mariboru že 10. festival Drugajanje, ki ga skupaj z II. gimnazijo Maribor organizira Bunker. Vabljeni!

Več o programu

Mateja Bučar: PROCESIRANJE …

19. 11. 2011 20:00


Delo v procesu

Lotevamo se intenzivne raziskave gibanja s stvarnimi in “nestvarnimi” elipsami, ki vabijo v lepoto in napeto norost svojih notranjih razmerij. Vsaka elipsa namreč sestoji iz dveh samosvojih notranjih fokusov in konstantno menjajočih se razmerij med njima. Privlačna definicija za marsikatero realnost, v katero smo vpeti. (več …)

Andreja Rauch: TOREK

29. 9. 2011 20:00 30. 9. 2011 20:00


predstava za mamo, otroka in glasbenika

Torek je skupek poetičnih dimenzij vsakodnevnih situacij in vprašanj, ki jih delimo vsi. Izpostavljene so skozi lik Suzane, v katerem nastopi Suzana Koncut. (več …)

YOUNG EURO CONNECT – EVROPSKI ZMENKI NA SLEPO

4. 10. 2011 20:00

literarno-glasbeni večer

V organizaciji Festivala mlade literature Urška 2011 in v sodelovanju z organizacijo Young Euro Connect iz Berlina bo JSKD od 4. do 6. oktobra v Ljubljani in Slovenj Gradcu gostil štiri mlade, a doma že uveljavljene avtorje in novinarje iz različnih evropskih držav: urednika, novinarja in prejemnika ugledne novinarske nagrade Axel Springer, Karstena Kammholza iz Nemčije; novinarki in prozaistki Line-Mario Lång z Danske in Tanjo Maljarčuk iz Ukrajine ter novinarja, prejemnika več novinarskih nagrad (Amnesty International, novinarska nagrada EU, novinarska nagrada Evropskega parlamenta) Witolda Szablowskega s Poljske.
(več …)

17. mednarodni festival sodobnih umetnosti – MESTO ŽENSK

5. 10. 2011 - 15. 10. 2011

Letošnje tematsko vodilo je Abrakadabra!, beseda, prežeta z mistično močjo. Velja za magično besedo; njene črke so bile postavljene v na glavo obrnjeno piramido in ljudje so jih nosili okrog vratu kot amulet, da bi se zaščitili pred boleznijo in težavami. Osredotočili smo se na magijo, skrivnostnost, iluzije, drugo resničnost, resnično resničnost, obrede in čisto domišljijo, ker se želimo vsaj za kratek čas odmakniti od krute resničnosti splošne stiske in gospodarske krize, v kateri se je znašel ves svet. Istočasno se želimo vrniti v paralelno resničnost in preizprašati te iste stiske skozi optiko drugačnega, drugega, mejnega. Stanja ne želimo ignorirati, temveč ponuditi nekonvencionalen pogled na človeški obstoj, morda celo upanje, ki ga lahko prinesejo igrivost in osuplost, sanje in čaščenje življenja z odprtostjo, pogumom, radostjo in začudenjem.
(več …)

Delavnica po metodi feldenkrais: MANJ JE VEČ

15. 10. 2011 16. 10. 2011

Metoda feldenkrais ponuja ideje in možnosti, kako z manj napora in drugačnimi gibalnimi vzorci spremeniti dojemanje sebe in okolice. Skozi različne gibalne učne ure se bomo na tej delavnici posvetili tem minimalnim razlikam v občutenju, ki lahko radikalno in na enostaven način spremenijo naše samozavedanje in z njim samopodobo. (več …)