Mateja Bučar: BILA BI PALMA

22. 12. 2009 20:00

palma1

Perverzija usode, ki se imenuje realnost, je tok mnogoterih interpretacij in tudi kreacij cloveskega uma.

Bila bi palma so sanje o potovanju v eksoticen svet, o drugem in drugacnem, sanjskem zivljenju medtem ko se v resnici soocamo z negibnostjo, nepremicnostjo in ukoreninjenjem na eni sami doloceni tocki. V tej realnosti poizkusamo najti pot, ki zdruzuje sanje in resnicnost. (več …)

Via Negativa: VIA NOVA

2. 10. 2009 - 7. 10. 2009

via-nova

Cikel performansov Via Nova svoj material zajema iz predstav Vie Negative, ki so nastale v obdobju 2002 – 2008, in to z namenom, da bi ga v novih formatih in novih kontekstih na novo obdelali. Od leta 2002 je sedem smrtnih grehov navrglo številna vprašanja, ki so za njih ustvarjalce tako bistvena, da si jih je potrebno postaviti vsaj še enkrat, če že ne postavljati kar naprej. Via Nova je platforma, ki ustvarjalcem omogoča avtonomne kontekstualizacije, tematizacije in interpretacije materiala Vie Negative in je odprta za različne oblike njihove prezentacije. Performerji nastopajo kot samostojni avtorji: svoje delo podpisujejo s svojim imenom, mu podelijo svoj naslov in ga postavijo v svoj kontekst. (več …)

Nina Fajdiga, Jasmina Križaj & Tina Valentan: SUGAR RUSH

8. 10. 2009 21:00

s-rush

Predfestivalski dogodek Festivala Mesto žensk (cena vstopnic 7 EUR; 5 EUR – dijaki, študenti)

Sugar Rush je projekt, ki skozi gib in glasbo vzbuja neznosno sladkobo skupnosti – spomin raja, ki ni nikoli zares obstajal, a je vendar za vedno izgubljen. Čeprav se predstava Sugar Rush v svoji izhodiščni nameri sklicuje na zbir nenatančnih in osebnih reminiscenc na Jugoslavijo, na državo, ki je bila v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja nasilno izbrisana z evropskega zemljevida, pa predstava ne poskuša podati političnega oziroma kritičnega pogleda na to temo. (več …)

NOVA PREMIERA koreografinje in performerke MALE KLINE: THE END

13. 10. 2009 20:00 14. 10. 2009 20:00

the-end1

“THE END je predstava o tebi, gledalcu, in o meni, performerki. O najinem srečanju v gledališču, tj. na koncu sveta. V gledališču velja en sam zakon: Zakon umetniške norosti. Norost v gledališču odpre prostor svobode. Zato je to predstava o mejah gledališča, razuma in sodbe; o norosti, ki v pričakovanju nepričakovanega vse obrača na glavo. Ta predstava je vaja iz prisotnosti, nesmisla, brezveznosti, spodrsljajev, napak in smeha. Ta predstava je narobe obrnjeni ples, ki ga pleševa oba.” Mala Kline (več …)

MESTO ŽENSK- 15. mednarodni festival sodobnih umetnosti

9. 10. 2009 18:00 - 18. 10. 2009 18:00

mesto-zensk

V zadnjem letu tega desetletja se Mesto žensk usmerja v tematizacijo kulturne konstante Juga, ki zavzema v 21. stoletju vse pomembnejše mesto v družbenem, političnem in kulturnem kontekstu. Področje kulture in umetnosti tako ne ostaja imuno na vsesplošne smernice globalizacije, kjer so vzorci razmišljanja, vrednot in etike praviloma distribuirani prek monopoliziranih informacijskih mrež. Še vedno soobstajajo umetniške prakse s kritičnim pristopom do sodobne mutirane vizije družbe, ki briše zgodovino, razlike, identitete in specifičnosti, umetnost, ki reflektira širše ali lokalne, z nasiljem prepojene slike realnosti perifernega svetovnega Juga. Zato so na letošnji festival povabili predstavnice vseh umetniških panog ter s številnih perifernih celin, ki bodo prispevale k razmisleku na temo svetovnega Juga in nam posredovale diskurz svoje lastne politično-družbene in kulturne realnosti. (več …)

Daniil Harms: JELIZAVETA BAM

18. 10. 2009 20:00

jelizaveta

»“Novakovičeva se v predstavi o Jelizaveti Bam pokaže kot performerka različnih likov in tudi slogov. V polivalentni predstavi tako spremljamo Jelizaveto in njene krvnike na odru ter platnu. Videoplatno omogoča vstopanje v drug prostor in vzporedni govor več ljudi. Novakovičeva tako občinstvu pokaže svoj igralski aparat –- od govornih sposobnosti, gibalnih in plesnih tehnik do razkritja svoje igralske intime (…).«
Irena Levičar, Indirekt, 19. november 2008 (več …)

ŠOKING GALA ŠOV

21. 10. 2009 - 28. 10. 2009

sgs
DOGODKI OB 40. OBLETNICI POJAVA SKUPINE PUPILJA FERKEVERK

Pupilija Ferkeverk je skupina, ki je s svojim kratkim, a udarnim delom zaznamovala gledališko neoavantgardo v Sloveniji in v bivši Jugoslaviji. (več …)

Magdalena Reiter: INSOMNIA

3. 11. 2009 20:00 4. 11. 2009 20:00

040insomnia
foto: Nada Žgank

Insomnia subtilno razgrinja nam lastno domnevo, da strah načeloma prebiva na Drugi strani. In da ga je za dober spanec potrebno tam za vsako ceno zadržati. Problem spanca v predstavi, ki ne more spati, se domiselno dotika vprašanja prave strani in pravega spalnega/spolnega izhodišča: med fluidnim (ženskega) telesa in simbolnim (moške) besede. Strah s tem postane drugo ime za binarno realnost napačnih strani, znotraj katerih sodobni posameznik še zmeraj spi … na Pravi strani. Iz dneva v dan, noč za nočjo. (več …)

Heiner Müller, P.A.T.: HAMLETMACHINE

6. 11. 2009 20:00

hamletmachine

Monodrama Hamletmachine je avdio-vizualna predstava, ki temelji na monologu kontroverznega dramatika Heinerja Müllerja. Avtorica Slávka Daubnerová se v predstavi dokaže kot spretna performerka, ki obvlada tako igranje kot gib in petje. Njeno igranje je osredotočeno na monologe Hamleta, ki ima v njeni interpretaciji nedolžen fantovski šarm, in Ofelije, ki je predstavljena v besedi in gibu. Daubnerovin čisto, neotesano in nefizično izražanje povsem ustreza neemotivnosti in dekadentnosti besedila. (več …)

Neven Korda: ODMEVI

12. 11. 2009 20:00 13. 11. 2009 20:00

neven-korda

Ljubezen hočeš, ti nehvaležni stekli pes.
Zgodovina ni tvoja, prilastiti jo hočeš
Tat, ropar in ubijalec – ustvarjen si, da gledaš, čutiš, vohaš – od daleč, pes.
(več …)