Iskre predstavljajo: VN LAB 2014, javna produkcija

Področje:
25. 9. 2014 20:00

ISKRE_logo - Copy

 

 

 

 

Delovna tema letošnjega VN Lab-a je “moč”. Natančneje: nagon-nujnost-potreba, ki nas žene v neprestano “bildanje” osebne pozicije moči. Ne gre za moč z ideološkimi predznaki – ideologija je zgolj forma reprezentacije moči – gre za tisto moč, ki se rojeva nekje v darvinističnem determinizmu, ki je predpogoj vsake ideologije in ki ga vsak družbeni sistem tudi spretno izkorišča.

Program:

  • Brina Klamfer: PSICA, solo performans
  • Stane Tomazin: TOČKA NIČsolo performans
  • GRAD, Študija tesnobe v 13 slikah (po motivih F. Kafka: Grad)

“V sicer neki drugi (kratki) Kafkini zgodbi je v kazenski koloniji stroj, ki usmrti zapornike tako, da v njih na drobno vpiše zakon, ki ga je prekleti prekršil, znova in znova. To je najbolj izrecno in slikovito utelešenje ideje, ki se često pojavlja v Kafkinem opusu. Gre za dvostopnenjski proces, kjer je najprej subjektiviteta ločena od telesa, kateremu jo pripisujemo, nakar je telo podvrženo takšnim ali drugačnim fiksiranjem in preobrazbam. Razosebljenje in raztelešenje torej. Dolgo časa sem se boril z vprašanjem, od kod tesnoba in klavstrofobija, ki se me tako jasno in nedvoumno poloti ob branju Kafke. Ta predstava je bolj kot poskus dramatizacije Gradu, raziskovanje in uprizarjanje mojih občitkov ob branju. Je raziskovanje tesnobe telesa ob klinično razgaljeni nemoči telesa drugega.” Simon Belak

Režija: Simon Belak
Nastopajo: Maruša Majer, Saša Pavlin Stošič, Vid Klemenc

Javne predstavitve za udeležence VN Lab-a niso obveznost, prav tako pa tudi VN Lab javne predstavitve nikomur ne zagotavlja vnaprej. Produkcija je namenjena vsem tistim udeležencem, ki so v procesu dela uspeli razviti dovolj zanimivo idejo, da jo je smiselno predstaviti tudi javnosti.