Dan soseda

16. 5. 2013

 

16. maja v četrti Tabor že šestič praznujemo Dan soseda. Namen dogodka, ki je nastal na pobudo Četrtne skupnosti Center, je povezati sosedske prebivalce in ustanove, da bi se bolje poznali in bolje sodelovali, da bi vsaj en dan v letu preživeli skupaj v prijetnem druženju in ustvarjanju. Lani smo se projektu pridružile organizacije, ki delujemo v okviru Društva kulturna četrt Tabor. Program, ki je bil prvotno lociran na OŠ Toneta Čufarja, se je tako obogatil in razširil na celotno četrt Tabor.

Program, ki ga je oblikovalo več kot 20 organizacij in še več posameznikov, vključuje vzgojno-izobraževalnege, kulturne, umetniške, športne in družabne vsebine, vrtnarstvo, kulinariko, urejanje prostora, delovne akcije … Sosesko bodo že zjutraj prebudili številni dogodki, ki jih bodo pripravili posamezniki, ki živijo v četrti Tabor. Program Sprehod po soseski bo zelo raznolik: od športnih, kulturnih, umetniških, družabnih dogodkov do vrtnarstva, kulinarike, delavnic, predavanj in delovnih akcij. Med drugim bomo z mladimi “taborjani” preurejali Čufarjevo ulico, pokušali tradicionalni japonski suši, prepevali, ustvarjali z volno in svilo, poslušali zobozdravstvene nasvete in se preizkusili v uličnem golfu.

Dan soseda se bo uradno pričel ob 16. uri na OŠ Toneta Čufarja s kratkim kulturnim programom učencev OŠ Toneta Čufarja, učencev OŠ Ledina, otrok iz vrtca Ledina, dijakov Gimnazije Ledina, folklorne skupine društev Četrtne skupnosti Center in ostalih gostov. Po končanem kulturnem programu se bodo obiskovalci lahko udeležili delavnic in si ogledali razstave v spodnji avli šole in na šolskem igrišču.

Obiskovalci se bodo lahko udeležili javnih vodstev v Narodnem muzeju Slovenije, Slovenskem etnografskem muzeju, Muzeju sodobne umetnosti Metelkova in po prostorih muzejskega, arhivskega ter raziskovalno-založniškega oddelka Slovenske kinoteke. Javno vodstvo bo potekalo tudi v Metelkovi mesto: vodeni nočni ogled umetniških del v javnem prostoru. Muzeji so pripravili tudi zanimive delavnice.

Na muzejski ploščadi Metelkova bo postavljen mini kino za otroke POTUJOČI KINOBALON, ki skriva polno optičnih igrač, s katerimi se bodo otroci igrali pred in po ogledu filmov in kako igračo naredili tudi sami. Ob gledanju filma bodo lahko uživali tudi odrasli obiskovalci: na dveh večernih filmskih projekcijah na prostem (Solidarnost in V deželi medvedov avtorice Nike Autor). Muzejska ploščad bo tudi glasbeno in plesno obarvana. Umetnika Mateja Gorjup in Samo Kutin (LUNIN MED) nam bosta predstavila čaroben svet ljudskih pesmi naših dedov in babic. S koreografom in plesalcem Brankom Potočanom in njegovo asistentko igralko, plesalko in performerko Katarino Stegnar pa bomo na muzejski ploščadi zaplesali na dogodku TABOR PLEŠE. Naučila nas bosta koreografijo, primerno za vse generacije. Nekoliko stran od ploščadi, na vrtu kavarne SEM, pa bo postavljena miza pod baldahinom PRISEDI avtorice Urše Vrhunc. Namenjen bo druženju in sosedski malici, h kateri je vsak vabljen, da nekaj prispeva.

Vabimo vas, da si 16. maja 2013 vzamete čas, se sprehodite po Taboru in še bolje spoznate svoje sosede!

Vsi dogodki ob Dnevu soseda so brezplačni.
V primeru dežja dogodki z Muzejske ploščadi Metelkova potekajo v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, filmska projekcija pa v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, ostali dogodki na zunanjih površinah odpadejo.

Dan soseda – program (pdf 8,95 MB – za ogled potrebujete brezplačen program Acrobat Reader)