Kaj pa kaj drugi pravijo?: FOKUS: AZIJA

Področje:

 

Tang Fu Kuen, kurator Azijske plesne platforme, ki je v fokusu letošnjega Exodosa, umetnostni kritik, producent festivalov, dramaturg in teoretik, sodelavec in dober poznavalec izstopajočih azijskih ustvarjalcev, ki jih niti v Sloveniji niti v Evropi (še) ne poznamo prav dobro. Kulture z večtisočletno tradicijo, s tenkočutnim umetniškim izrazom, stopajo pred zahodnega človeka šele v času globalizacije, ko postajajo te države globalni akterji na več družbenih področjih, tudi na področju umetnosti. Védenje in poznavanje tamkajšnjega razvoja je še vedno nezadostno, sodelovanje omejeno.

Tang Fu Kuen nam bo predstavil trenutne trende v razvoju sodobnega plesa v Aziji ter umetniško sodelovanje med Evropo in Azijo, spregovoril pa bo tudi o teoriji sodobnega plesa, ki je vse prevečkrat evropocentrična in niti slučajno ne uspe zaobjeti raznolikosti in zahtevnosti azijskih performativnih tradicij, filozofij in modalitet.

Predavanje in pogovor, ki bosta potekala v okviru elektrarninih debatnih večerov Kaj pa kaj drugi pravijo?, bosta v angleškem jeziku.