PLES–ROB-SREDIŠČE

Področje:
18. 9. 2012 20:00

Zaključni dogodek projekta Mreža sodobnega plesa in Gibanice na turneji 2012

Mreža sodobnega plesa se je formalno vzpostavila leta 2010 in si za cilj postavila povezovanje organizacij, ki razvijajo in producirajo sodobno plesno umetnost, vzpostavitev boljših pogojev za delovanje sodobnoplesnih umetnikov in povečanje prepoznavnosti sodobnega plesa pri slovenskem in mednarodnem občinstvu. Mreža je svoje delovanje močno prepletla s Slovenskim plesnim festivalom Gibanica, ki vsako drugo leto predstavlja sodobnoplesne presežke domačemu in tujemu občinstvu, letos pa sta skupaj organizirali tudi Gibanico na turneji, kjer so delavnice, okrogle mize in predstave z lanskoletnega fesivala gostovale v štirih različnih krajih po Sloveniji.

Gibanica in Mreža sodobnega plesa skupaj pripravljata zaključni dogodek s predstavitvijo rezultatov raziskave o občinstvih, priporočil za razvoj sodobnoplesnega sektorja v Sloveniji, predstavitvijo dveh sodobnoplesnih predstav in razstave ter plesom za prebivalce mesta na Kongresnem trgu v Ljubljani, z DJ Borko in VJ Rastom on the mouse, 19. septembra zvečer.

V okviru dvodnevnega plesnega dogodka 18. septembra ob 20.00 v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana predstavljamo predstavi, Zven telesne tišine in The Very Delicious Piece in razstavo o pionirjih sodobnega plesa na Primorskem.

Dogodek organizirata: Društvo za sodobni ples Slovenije, Fičo Balet
Dogodek podpirajo: Evropski socialni sklad, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Mestna občina Ljubljana, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Več informacij bo kmalu na voljo na: www.sodobniples.si, www.gibanica.eu

 

Razstava: Stanislav Hiti in Vuka Kumar Hiti

Kustos: Rok Vevar

Razstava o plesnem delovanju Stanislava Hitija in Vuke Kumar Hiti skuša delovanje plesnih učiteljev, plesalcev in koreografov umestiti v slovenski in mednarodni plesni kontekst. Stanislav Hiti in Vuka Kumar Hiti sta z Baletno šolo Koper (ustanovljena na začetku 50. let), v katero je bil vključen tudi izobraževalni program sodobnega plesa, zaznamovala plesno delovanje na Primorskem in v Sloveniji. S svojimi predstavami sta gostovala po vsej takratni Jugoslaviji ter s svojim delovanjem vzgojila generacije plesnih ustvarjalcev.

ZVEN TELESNE TIŠINE

Zven telesne tišine je predstava plesalke Kaje in plesalca Ivana o plesu za ples, o iskanju plesa, o iskanju vznika plesnega. Plesna predstava o nerojenem plesu.

Plesalca se s svojima plesnima telesoma neprestano vračata v predplesno, iščoč vznik plesnega; začenjata znova, zadržujeta, ponavljata, prekinjata in – preklinjata: kletev plesnega je beseda, je razgovor, je misel besede in je smisel razgovora, ki ukinja misel in smisel plesnega. Plesalca plešoče čakata na ples. Popolni trenutek se nikoli ne zgodi.

Koncept, ideja: Kaja Lorenci
Avtorja predstave in izvajalca: Kaja Lorenci in Ivan Mijačević
Zvočna podoba: Kaja Lorenci in Ivan Mijačević
Kostumografija: Tomaž Tomljanović
Oblikovanje svetlobe: Jernej Lorenci
Produkcija: Federacija
Koprodukcija: Plesni teater Ljubljana
Projekt je podprlo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS

Cristina Planas Leităo, Jasmina Križaj: THE VERY DELICIOUS PIECE

The Very Delicious Pieceje iskanje dolgo izgubljene esence, intenzivnosti in vztrajnosti. Je vmesno srečanje med zabavo, osebno izkušnjo zaljubljenosti in opazovanjem procesa, v katerem se plesalčeva živahna transformacija vzpenja nepremičnemu občinstvu naproti.

“Vsaka pesem ima spomin; vsaka pesem lahko tvojemu srcu pokloni utrip, ali pa ga zlomi, lahko ti zapre srce in odpre oči.”Andy Warhol

Koncept in izvedba: Cristina Planas Leităo, Jasmina Križaj
Oblikovanje luči & izbor glasbe: Cristina Planas Leităo, Jasmina Križaj
Dramaturško svetovanje: Robert Steijn, Igor Dobričić
Produkcija: CJ
S podporo: DeVIRCapa, Plesna Izba Maribor, MODUL DANCE, Maribor 2012