Dan soseda

Področje:

16. maj

V sodelovanju z OŠ Toneta Čufarja in številnimi drugimi kulturnimi in izobraževalnimi organizacijami v četrti Tabor tokrat že dvanajstič organiziramo Dan soseda, namenjen medsosedskemu druženju in spoznavanju. Druženje pomaga vzpostavljati kakovostne odnose in solidarnost, sodelovanje, medgeneracijsko povezovanje in občutek skupnosti. S celodnevnim dogajanjem želimo povezati ljudi vseh generacij, ki živijo, delujejo ali pa obiskujejo ljubljansko četrt Tabor. Številne aktivnosti bodo potekale na različnih prizoriščih po vsem Taboru, osrednja prireditev pa bo v Stari elektrarni.

Zvečer ob 20.00 v Stari elektrarni pripravljamo tudi predstavo InterKlepec za vse sosede in obiskovalce Dneva soseda.

DAN SOSEDA v STARI ELEKTRARNI:

9.00 – 15.00
ŠIFT:  delavnica (za osnovnošolce, že polno)
delavnico vodita: Loup Abramovici in Andrej Fon
Delavnica povezuje najmanj dve umetniški zvrsti: uprizoritveno/scensko in glasbeno/zvočno. Zadeva vprašanja, kako uprizoriti glasbo in kako ozvočiti gib. Na delavnici bodo učenci oblikovali zvok, igrali igro, risali črke, zvočili podobe, iskali izzive, kršili pravila, kradli zamisli, proučevali material, mešali gib, pričakovali nepredvidljivo.

10.00
Predstava InterKlepec za ljubljanske vrtce in šole (že polno)

15.30
Javno vodstvo po Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana (20 minut)
Stara mestna elektrarna je stara že 120 let in sedaj ne proizvaja več električne energije, ampak je oder za sodobno gledališče in ples, včasih pa tudi za Dan soseda. Na vodstvu vas bomo popeljali po preddverju in dvorani ter po ključnih zgodovinskih točkah.

16.00
Sklepni dogodek Dneva soseda
Na prireditvi, ki bo trajala dobro uro, se bo predstavilo več skupin mlajših in starejših učencev, sosedskih šol, pa udeležencev aktivnosti v športnih in kulturnih organizacijah v soseski Tabor. Sodelujoči partnerji pri Dnevu soseda: Bunker, Četrtna skupnost Center, Dijaški dom Tabor, Dikine kljeklarice, Elektro Ljubljana, Gimnazija Ledina, Kinodvor, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, MOL – Mestno redarstvo, Mestna zveza upokojencev, Dnevni center aktivnosti za starejše, MSUM Metelkova, Narodni muzej Slovenije, OŠ Ledina, OŠ Toneta Čufarja, Planinsko društvo RTV Slovenija, Policijska postaja Ljubljana Center, Vrtec Ledina, Zavod Bob – Mladinski center Ulca.

19.30
Javno vodstvo po Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana (20 minut)
Stara mestna elektrarna je stara že 120 let in sedaj ne proizvaja več električne energije, ampak je oder za sodobno gledališče in ples, včasih pa tudi za Dan soseda. Na vodstvu vas bomo popeljali po preddverju in dvorani ter po ključnih zgodovinskih točkah.

20.00
V Stari elektrarni predstava Inter-Klepec / za izven – vabljeni vsi sosedje
Predstava za otroke, 5 – 99 let
InterKlepec je interaktivna, interžanrska, intergeneracijska in intermedijska predstava. Gre za animiran improvizacijsko/glasbeno/pripovedovalski dogodek, v katerem možgane in telesa združijo glasbenik Žiga Golob, ilustrator dr. Horowitz ter pripovedovalec Rok Kušlan, ki se skupaj lotijo ljudskega junaka iz zgornjega Pokolpja – Petra Klepca, katerega zgodbo je zapisalo več avtorjev.
Izvajalci bodo mešali Rudežev, Čaterjev, Bevkov in Cankarjev zapis ter publiko povabili k soustvarjanju povsem nove verzije Petra Klepca. Rezultat interakcije med publiko in ustvarjalci bo vsakič drugačen InterKlepec. Nastalo zgodbo bo Rok nato podal ob glasbeni spremljavi Žige in likovni upodobitvi dr. Horowitza, ki bosta seveda prav tako nastali po nareku obiskovalcev.
Nastopajo: Žiga Golob, Ciril Horjak aka dr. Horowitz, Rok Kušlan

Dan soseda v Stari elektrarni in naš program kulturno-umetnostne vzgoje sta povezana z našim projektom Igrišče za gledališče 2.0 in komunikacijskim projektom EU projekt, moj projekt. 

Vstop prost.