Marijs Boulogne: Swelf

Prostorska instalacija

13. – 18. 4., 2019; na ogled v času večernih dogodkov Sindikata v preddverju Stare mestne elektrarne

Pripravite se na razodetje resnične boginje, v spomin nasmešku kipa Marije, ko so mimo njo nesli Roso iz Lime. Swelf je velikanska pletena skulptura, sestavljena iz tisočih intimnih ženskih oblik in pregibov iz debelega rožnatega blaga. Poglobljena raziskava neverjetno raznolikih oblik vulve je pripeljala do igrišča za odrasle, prostora, v katerem se lahko gugaš gol_a, drsiš naokoli, plezaš, kjer si lahko spet srečen_a kot majhen otrok. Gibka skulptura je poimenovana z neologizmom swelf, ki izvira iz angleškega izraza »Take care of your s(w)elf.« Skulptura, ustvarjena kot mobilna in dinamična ženska vsemogočna prezenca, se lahko preobrazi v številne oblike in vsakič znova preseneti, odvisno od načina, kako je obešena.

Ta velikanski klitoris z vulvo je bil prvič razstavljen v marcu 2012 na The Grand Opening na Norveškem, pozneje sta gibko skulpturo animirala madžarsko-romunska lutkarja Iza in Mircea Moş v sodobnoglasbenem gledališkem projektu Marijs Boulogne v deSingel v Antwerpnu, v zadnjih letih je skulpturo, ki je bila prvotno poimenovana Izvor vseh stvari (T.O.o.T. – The Origin of Things) umetnica začela razstavljati pod novim imenom Swelf. Leta 2016 je je skulptura oživela s Sophio Rodríguez v improviziranan plesnem performansu Moja narava, ki je na ogled tudi na letošnjem Sindikatu.

Swelf je cikel, ki ga Marijs Boulogne razvija že več kot deset let, v okviru katerega predstavlja dela v različnih medijih – instalacije, delavnice, performanse, predavanja idr. Ljudi iz različnih ozadij vabi, naj odkrijejo kompleksnost svojih teles in spolnih organov ter se na igriv način odprejo glede vprašanj spola in seksualnosti. Vabimo vas tudi k ogledu drugih del iz cikla, ki so razstavljena v galeriji Alkatraz.

 

Marijs Boulogne (1978) je gledališka ustvarjalka, dramatičarka in performerka. Leta 2002 je diplomirala iz gledališke režije na RITS School of Arts (Bruselj) in nato še dodatno leto posvetila specializaciji v polju odprtih delavnic, novih medijev, instalacije in interdisciplinarnega dela. Svoja besedila je začela režirati v 1999 in za svoje produkcije prejela tudi številne nagrade. Njena uprizoritvena besedila so prevedena v sedem jezikov in so bila izvedena v številnih državah v njeni lastni režiji. Napisala in režirala je besedila Hočete kakati z mano, Srčna bolečina, Piknik!, Izkopavanja, Ljubezen brez kontrole, Dobre navade, Lekcija anatomije, Večna medikacija, Marcipan ali Pleksi in Lekcija anatomije, zadnje tri smo lahko videli tudi pri nas.

Njene stalne teme so seksualnost, komedija in ženske strategije osvobajanja skozi čas. Nastopa kot pevka, harmoničarka, pripovedovalka zgodb in voditeljica prireditev. Od 2011 povezuje, koordinira in organizira rokoborbo Lucha Libre v okviru organizacij Spelers van de Ring in Brussels Young Wrestling Style. Pred nekaj leti se je tudi sama začela ukvarjati z rokoborbo pod psevdonimom Peggy pri trenerju Pietru Badialiju (klub Lady-Man-Catch) v Belgiji.

 

Koncept: Marijs Boulogne
Izdelale_i: Marijs Boulogne in Laura Verlinden s pomočjo Joris Vercammen, Eve Weerts, Ize Moş, Mircea Moş in Bemba Daviesa
Produkcija: Buelens Paulina vzw
Sponzor materiala: Bekaert Textiles International Group

Foto: Arhiv Marijs Boulogne (WoWmen Festival, Kaaitheater)

Organizacija: Emanat
V sodelovanju: Bunker/SMEEL

Tehnika: Sindikat 2019

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo in Flamsko ministrstvo za kulturo

 

Vstop prost (skulptura je na ogled v času večernih dogodkov Sindikata v SMEEL)

Več informacij: info@bunker.si, 051 269 906

Več: https://sindikat.emanat.si/project/swelf/