ZELENA UTOPIJA, dokumentarni film

Področje:
19. 12. 2018 19:00

Kud Obrat v sodelovanju z zavodom Bunker vabi na projekcija dokumentarnega filma Zelena utopija in pogovor z avtorjem, Urbanom Zorkom.

Zelena utopija (2013) je dokumentarni film Urbana Zorka in Marka Kumra – Murča o prvem eko-certificiranem celostno urejenem skupnostnem urbanem vrtu v Mariboru. Avtorja sta eno leto spremljala delovanje skupnostnega vrta, ki je nastal kot del programa Urbane brazde Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Spremljamo zgodbe štirih: Izi je samski upokojenec z nizko pokojnino in strastjo do jagod: se mu bodo uresničile sanje o sladkih pojedinah in veselem druženju? Andjela, gospa iz knjigarne, išče rajski vrt, ki ga je nekoč videla v prividu. Špela in Ana sta mladi samohranilki na robu družbe ter v večni finančni in časovni stiski: je to alternativa, za katero se borita? V neusmiljenem ciklu narave se godijo spori in pomiritve. In ko je najhuje, se tako kot v rajskem vrtu tudi tu zgodi izgon. Se bo tudi sanjski vrt spremenil v tipični slovenski vrtiček, kjer je vsaka parcela obdana z ograjo, na njej pa kup navlake?

Produkcija filma: Društvo EnaBanda in EPK Maribor 2012
Foto: Društvo EnaBanda

Projekcija filma in pogovor z avtorjem je del programa Javni prostor / skupni prostor, ki sta ga podprla Ministrstvo za kulturo RS in Javni sklad RS za kulturne dejavosti.

Vstop prost.