Silke Huysmans & Hannes Dereere: RUDARSKE ZGODBE (BE)

30. 8. 2018 19:30

Silke Huysmans in Hannes Dereere sta gledališka ustvarjalca, partnerja v umetnosti, ki sta ravno skupaj razvijala svoj novi projekt, ko je v brazilski zvezni državi Minas Gerais popustil jez in strupeno blato je uničilo številne vasi ter zdrselo v reko Doce. Huysmans je bila v tej regiji rojena in osebna povezava ter kataklizmičnost katastrofe sta ju spodbudili, da sta odpotovala v Minas Gerais.

V Rudarskih zgodbah sta dala glas drugim; Silke Huysmans je na odru kot MC, ki upravlja z dokumentarnim zvočnim materialom, ki pa ni sestavljen samo iz pričevanj prebivalcev Minas Geraisa, ampak tudi različnih raziskovalcev in teoretikov. Rudarske zgodbe so dokumentarna predstava, kjer avtorja – tako kot vsi mi – ob neizmerljivosti tragedije samo molčita. A vendar naredita ključni korak naprej – če smo mi vsi lahko samo tiho, vsaj data glas tistim, ki imajo kaj povedati in ki so prizadeti. A smo v času enominutnih videov sploh še sposobni koga pozorno poslušati? Od glasov posameznikov do kakofonije katastrofe.

Avtorja: Silke Huysmans, Hannes Dereere
Na odru: Silke Huysmans
Dramaturški svetovalec: Dries Douibi
Tehnična podpora: Christoph Donse
Scena: Frédéric Aelterman, Luc Cools
Portugalski prepisi: Luanda Casella, Miguel Cipriano
Produkcija: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Bâtard Festival
Koprodukcija: Noorderzon Festival, KAAP Creative Compass
Rezidence: Veem House For Performance, Campo, CC De Grote Post, KAAP Creative Compass, Grand Theatre Groningen, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Vooruit Arts Centre
S podporo: Vlaamse Gemeenschapscommissie, Sabam For Culture

50 minut

Predstava ima angleške nadnapise, na voljo bo povzetek v slovenščini.

Foto: Tom Callemin

Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906