WALID RAAD, predavanje umetnika

Področje:
11. 4. 2018 20:00

11.4. ob 20.00 (Stara mestna elektrarna- Elektro Ljubljana) – predavanje umetnika

12.4. ob 10.00 (Nova pošta) – delavnica Umetnik na delu

Walid Raad je umetnik in profesor umetnosti na šoli za umetnost The Cooper Union v New Yorku (ZDA). Veseli nas, da ga lahko končno gostimo v Ljubljani na dveh dogodkih. Najprej v Stari elektrarni 11. aprila ob 20.00 na Predavanju umetnika, kjer bo predstavil svoja dolgoročna projekta, The Atlas Group (1989–2004) in Scratching on things I could disavow.

Nato pa 12. aprila ob 10.00 na Novi pošti, kjer se bo pogovarjal s študenti in drugimi zainteresiranimi obiskovalci o svojih umetniških postopkih ustvarjanja pod naslovom Umetnik na delu.

The Atlas Group je umetniški projekt o dolgoletnih vojnah v Libanonu. V okviru projekta je Raad ustvaril zgodbe, zapiske in like, da bi odprl razmislek o možnostih in omejitvah pri pisanju zgodovine vojn. Projekt Scratching on things I could disavow, ki se je začel leta 2007, proučuje nedavni razmah nove infrastrukture za vizualno umetnost v arabskem svetu ter načine, na katere ekonomski in vojaški konflikti vplivajo na umetnost, kulturo in tradicijo.

Na oba dogodka je vstop prost.
Informacije in rezervacije: info@bunker.si

Biografija:
Walid Raad je umetnik in profesor umetnosti na (še vedno plačljivi) šoli za umetnost The Cooper Union v ameriškem New Yorku. Med njegova dela sodijo The Atlas Group, petnajst let (1989–2004) trajajoči projekt o sodobni zgodovini Libanona, ter aktualna projekta Things I Could Disavow in Sweet Talk. Je tudi avtor številnih knjig, kot so Walkthrough, The Truth Will Be Known When The Last Witness Is Dead, My Neck Is Thinner Than A Hair, Let’s Be Honest The Weather Helped ter Scratching on Things I Could Disavow.

S svojimi samostojnimi razstavami je med drugim gostoval v pariškem Louvru, newyorškem Muzeju sodobne umetnosti ter muzejih, galerijah in festivalih, kot so ICA (Boston, ZDA), Museo Jumex (Ciudad de Mexico, Mehika), Kunsthalle Zürich (Zürich, Švica), The Whitechapel Art Gallery (London, Velika Britanija), Festival d’Automne (Pariz, Francija), Kunsten Festival des Arts (Bruselj, Belgija) in The Hamburger Bahnhof (Berlin, Nemčija). Njegova dela so bila razstavljena tudi na razstavah Documenta 11 in 13 v nemškem Kasslu, na Beneškem bienalu in na bienalih Whitney v New Yorku (2000 in 2002), brazilskem Sao Paulu in turškem Carigradu, na forumih Home Works I in III v libanonskem Bejrutu ter v številnih drugih muzejih, bienalih in dogodkih po Evropi, Bližnjem vzhodu, Aziji ter v Severni in Južni Ameriki.

Raad je tudi prejemnik nagrad ICP Infinity Award (2016) in Hasselblad (2001), Guggenheimove štipendije (2009), nagrade Alpert za vizualno umetnost (2007), nagrade za fotografijo Deutsche Börse (2007), nagrade Camera Austria Award, Rockefellerjeve štipendije ter številnih drugih štipendij, priznanj in nagrad.

Več informacij: www.scratchingonthings.com, www.theatlasgroup.org

Predavanje so omogočili:
Trust for Mutual Understanding, The Relationship, Imagine 2020, Evropska Unija – program Kreativna Evropa