Zvokotok – Drago Ivanuša: DVIGANJE GLASU

Področje:
24. 2. 2018 20:00

Dviganje glasu je koncertni projekt skladatelja in pianista Draga Ivanuše, ki je za izhodišče postavil glas.
Slovenski filozof Mladen Dolar v svoji knjigi ”O glasu” pravi:
”Tudi v izolaciji, v popolni samoti, daleč od ponorele množice, nismo prosti glasov; nemara se takrat pojavi druge sorte glas, bolj zavezujoč kot vsi drugi glasovi: notranji glas, ki ga ni mogoče utišati.

Kot da bi bil glas zgostitev družbenosti, ki jo nosimo s seboj in pred katero ni mogoče ubežati, tudi če se lahko skrijemo pred besedo in tudi če glasu ni slišati. Družbena bitja smo po glasu in skozi glas, videti je, da glas stoji v presečišču vseh naših družbenih vezi in da so glasovi sámo presečišče družbe.”

Še slišimo notranji glas? Je hrup današnjega sveta dokončno premagal tišino? Kaj govori notranji glas? So naše odločitve, naši nazori, naše razumevanje sveta in naša čistost odvisni od tega ali resnično slišimo sebe in smo zato boj pristni in dobri? V glasbi Draga Ivanuše, ob sijajnih izvajalcih, se z občinstvom približujemo temu skrivnostnemu trenutku – ko lahko zaslišimo svoj notranji glas.


Drago Ivanuša – klavir
Anja Novak – glas
Lola Mlačnik – marimba, tolkala
Tomaž Grom – kontrabas, elektronika
Borut Čelik – zvok
Andrej Hajdinjak – svetloba

Drago Ivanuša, skladatelj, pianist, harmonikar, je avtor glasbe za več kot 130 gledaliških in plesnih predstav in 23 filmov. Med najbolj znanimi je film Kruh in mleko, dobitnik Zlatega leva prihodnosti na filmskem festivalu v Benetkah. Ustvarja samostojne kompozicije za solo inštrumente, komorne zasedbe in orkester.
Anja Novak je igralka Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani in tudi pesnica. Vsa besedila v projektu Dviganje glasu so njeno delo.
Lola Mlačnik, mlada, talentirana glasbenica, ki trenutno na amsterdamskem konservatoriju študira tolkala in je že dobitnica nekaj mednarodnih nagrad z glasbenih tekmovanj.
Tomaž Grom je kontrabasist in skladatelj glasbe za dramsko gledališče in sodobni ples.

Produkcija: Zavod Sploh

Vstopnice: 10 EUR, 7 EUR (dijaki, študentje, upokojenci)
Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

Fotografija: Matej Povše