Dan odprtih vrat Stare elektrarne

Področje:
13. 12. 2017
12:00 - 13:00

Stara elektrarna zasebno

Vodeni ogled Stare mestne elektrarne – zgodba o zgodovini.

»1. januarja 1898 je stolno mesto ljubljansko zažarelo v električni svetlobi. Začel se je čas elektrifikacije, uvajanje vsega novega in modernega. Brez elektrike si danes življenja pač ne moremo zamisliti. Izumitelji so razvili nove naprave, stroje in prometna sredstva, ki so razmere v obdobju elektrifikacije korenito spremenili.« Tadej Brate

Stara mestna elektrarna je čudovita opečnata zgradba sredi Ljubljane, ena izmed markantnejših točk v mestu. Graditi so jo začeli leta 1898, danes je zaščitena kot kulturni, tehniški in zgodovinski spomenik v lasti Elektra Ljubljana. Od leta 2004 pa ima elektrarna dvojno življenje – deluje kot dispečerski center, od koder se z elektriko napaja tretjina Ljubljane, in kot prostor živahnega umetniškega ustvarjanja, kjer se srečujejo umetniki različnih žanrov in estetik, kjer potekajo delavnice, vroče debate in nepozabna druženja.

Bi pokukali v nedrje elektrarne, spoznali njeno razgibano zgodovino? Pridružite se nam na vodenem ogledu Stara elektrarna zasebno.

 

Vstop prost.
Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906